Forum

Forum Navigation
Forum breadcrumbs - You are here:ForumFuturum 9A 2012/13Ordkunskap 1
You need to log in to create posts and topics.

12

I ordkunskap får du ord och begrepp som du ska försöka förstå/förklara. Flera ord kan du säkert redan, tänk att du ska förklara ordet för någon som aldrig har hört det. Här är den första delen:

* Förlängda armen
* Puls
* Stretching
* Kondition
* Råk

Vill påminna om att "ordkunskap 1" skall vara inlämnat under vecka 6. Om du inte vill svara direkt så skickar du dina svar till mig här på funbeat i ett nytt meddelande. Självklart går det också bra att skicka som e-post till:
henrik.bergstrom@bildning.ha

Förlängda armen: När man ska rädda någon från vattnet is vak eller när de håller på att drunkna. Man har en gren,livboj eller något som man kan nå den som ligger i vattnet utan att man själv går i vattnet eller går för nära hålet i isen.

Puls: Hjärtats slag. Man brukar ta pulsen när man kollar kondition eller är på hälsokoll.

Stretching: Man töjer ut musklerna. När man töjer ut musklerna så har man lättare att undvika skador och kan träna bättre än när man är jätte stel.

Hypotermi: När kroppen blir jättekall (under 35grader C) orsakas av väldigt lnga operationer, idrotts olyckor utomhus(vintertid) bl.a.

Kondition: Uthållighet. Hur mycker man orkar hur fort man återhämtar sig efter träning. Med bra kondiotion så orkar man mer och har bättre förmåga att åter hämta sig.

Råk: är när det blir en stor spricka i isen på t.ex sjön. Uppstår bl.a när isen flyter isär eller pressas ihop.

Bivack: är en sorts skydd när man är i naturen, kan vara ett tält, snögrotta, vindskydd eller annat. Används också inom vildmarksturism som sovplats för dagsturs turister.

förlängda armen: förlängda armen går ut på att man alltid ska ha något i mellan dig själv och den som är i vattnet, så att personen du räddar inte drar ner dig också.

puls: puls är det blod som hjärtat pumpar ut.

stretching: stretching andvänder man ef

12