Forum

Forum Navigation
You need to log in to create posts and topics.

Utan egna bestämda åsikter i de gamla stridsfrågorna vill jag tipsa om sju rikt illustrerade sidor från Harvards skelettbiologiska labb:

http://barefootrunning.fas.harvard.edu/index.html

Är länken känd sedan gammalt så är det väl bara att "Markera som o

Den är välkänd. Men förstås inte ointressant. Däremot så lägger den alldeles för stor tonvikt vid landning på framfoten. Om de istället hade undersökt stegfrekvensen så hade de fått mycket mer konsekventa resultat, att barfotalöpare har högre stegfrekvens

Klas, alla dina påståenden är prima facie rimliga. Hoppas att sidan ändå kan vara ny för någon, även om jag misstänkte att något så här pass väl utarbetat redan hade uppmärksammats av de som finner frågeställningarna intressanta.

När jag springer barfota blir stegen studsigare och därmed längre än med skor, dvs lägre frekvens.

Markus, har du mätt?

Studsar man mer får man lägra frekvens. Har själv aldrig förstått mig på att tänka på frekvensen. Tror det kommer per automatik genom att träna.

Nä, jag har inte mätt. Borde kanske hållit tyst tills jag hade lite tydligare underlag för mitt påstående... 😉 Steget känns längre och studsigare i alla fall.

Precis som Oskar har jag aldrig brytt mig om stegfrekvensen, känns som en ganska ointressant

När man höjer stegfrekvensen så minskar både vertikala och horisontella krafter, t ex inbromsning. Det är svårt att se något negativt med det. Om man däremot kortar ned tiden i markkontakt utan att höja stegfrekvensen så ökar man tiden i luften, dvs man m

Jag förstår inte riktigt vad du vill ha sagt med senaste inlägget.

Jag upplever tvärt om mot Markus - mitt steg blir kortare med högre frekvens vid barfotalöpning än vid samma fart med skor på.

Vi är väl alla olika? 🙂