Forum

Forum Navigation
Forum breadcrumbs - You are here:ForumLöpningHög puls vid långdistans
You need to log in to create posts and topics.

Inte riktigt Peter.

Glukonoegenesen är en process kroppen också sysslar med, då den tillverkar glukos av laktat (=mjölksyra), glycerol (=fett) och alanin (=aminosyra).

Därefter kan detta lagras som glykogen i musklerna.

Sylvia: Jag påstod bara att glykogen består av polysackarider som är kolhydrater.

Vilken del är fel? består inte glykogen av polysackarider? Eller är inte en polysackarid en kolhydrat?

Enligt Nationalencyklopedin:

glykogen -je:´n, polysackarid (kolhydrat) som finns i lever och muskulatur. Efter fett är glykogen organismens viktigaste upplagringsform för energi. Glykogens nedbrytning till glukos har betydelse för energiregleringen.

Jovisst är det så Peter. Vilket jag inte sa emot, utan sa bara "inte riktigt". 🙂

Det jag tänkte på var när kolhydrater/glukos inte finns tillgängliga eller vid fasta. Då sker denna process (glukoneogenesen) i levern och slutprodukten, glukos-6-fosfat l

Läste artikeln om slädhundarna i Outside. De kan ju springa i 2.40-tempo i 10 mil. Huvudskaliga orsaken angavs vara att de kan växla från glykogen till fett som energikälla och därmed förbättras uthålligheten dramatiskt. De har ca 200 i syreupptagningsför

Tänk på kroppens energisystem och att inte blanda dessa under passet.
Är tanken långpass och ligga runt 60-70% såå ska du inte ligga uppåt 80 och över för då stimulerar du andra energisystem.

Sänk då tempot på dina långpass och kör då dina ökningar i in

Glykos-6-fosfat är en fosforylerad (mono)sockerart, dvs väldigt lätttillgänglig energi. Det är, liksom allt socker, en kolhydrat. Glykogen är också en kolhydrat (en polysackarid) och lagras dels i musklerna och dels i levern. Normal förklarar man fenomen

Tack! Det ska jag komma ihåg! 🙂

Erik, gäller detta även vid sk fettförbränningsträning? Att kroppen helst väljer muskelprotein som energikälla. Jag tänkte på de pass då man är ute lång tid, lågt tempo och ingen medhavd energi med syfte att träna fettfö

En kille som jobbar på ICA Tallen i Månkarbo frågade mig hur myche jag gick ner under ett marathonlopp och det lovade jag att kolla upp vid Sätermaran och vägde mig före loppet 76,7 kg. Efter loppet så drack jag två muggar vatten å två muggar saft samt nä

Du hällde alltså i dig 1.8 liter vätska och vägde ändå 1hg mindre än innan. Vad säger att du inte överkompenserade vätskeförlusten med de 18 deciliterna så att den egentliga nergången är större?
Det är lite för många osäkerhetsfaktorer i din mätning för