http://www.dn.se/sport/han-vill-bli-bast-i-langa-loppet
“För sju, åtta år sedan ändrade Johnsson sina kostvanor. Han fick kontakt med kinesiologen Ulf Kilman som rekommenderade Jimmie att ta bort gluten och laktos ur kosten.
–?Jag fick omedelbara resultat av koständringen. Jag har blivit lättare och piggare och håller mig frisk.”
Notera att eliten kör utan mjölksockret laktos i maten!
Varför äta ett ämne som förstör tarmarna? Tarmludddet som tar upp näring och vätskan till kroppen bryts nämligen ned av laktos. Som tur är så växer tarmluddet ut igen, men varför bryta ner kroppen hela tiden i onödan med detta ämne?
Titta på allt du köper och innehåller det mjölk så välj bort skiten.
Mjölksocker borde förbjudas i mat. Ska man ha mjölkvaror i maten borde de först blandas med sockret laktas som bryter ned laktosen. Tror en stor del av den allt mer utbredda fettman beror på mjölksockret dessutom.
Ja, det är ju det som sker. Alla, iaf normala människor, blir mer och mer känsliga för laktos ju äldre man blir. Produktionen av laktas i kroppen avtar och det är det som bryter ner laktosen.
Då frågar jag om man kan bli mer och mer känslig? Och komma efter 30 bara för att man inte ätit så mycket mjölkprodukter en period?
He he, nej det är helt normalt att inte tåla laktos i vuxen ålder. Jag tål inte heller laktos då jag inte ätit det på 17 år:)
Varför chansa och äta nått som potentielt är förödande för ens prestanda. =) Menar du att jag inte är en frisk person som inte tål laktos förresten? Haha! ; )
Jag är också medicinnörd, nutritionist och har forskat inom området 🙂
Frågar ni mig borde inte vuxna dricka mjölk alls, men vissa klarar det utan att bli för sjuka.
Det är enklare för oss veganer, vi behöver inte tänka på att undvika laktos:)
Laktos bryter inte ner tarmludden på friska personer, men har man en defekt laktasproduktion kan man få ont i magen (diarré) och sämre näringsupptag. Normaltillståndet för vuxna människor är att vara laktosintolleranta, då produltionen av laktas som bryter ner laktos i tarmen slutas att produceras när man inte är beroende av bröstmjölk längre. Det är bara i de nordiska länderna som vi har en mutation som gör att laktas även produceras i vuxen ålder.
men var hittade du infot om det? Sökte på google, å hittade inget; mer än om laktosintolerans. Du vet.. jag är ju vetenskapligt intresserad. Kan du inte skicka nån länk? Vill läsa mer. 🙂 (ÄR man laktosintolerant ska man givetvis undvika laktos; fast jag märker inget av det, mest av proteinet.. så små mängder brukar fungera för mig, laktosfritt brukar vare sig göra till eller från på mitt mående eller mage)
Alltså. Laktosen bryter ner tarmluddet på alla, frågan är ju bara hur mycket det hinner bryta ner innan laktosen själv brutits ned av kroppens eget laktas.
Noterat på mig själv att från när jag tror jag började bli laktosintolerant så ökade min kroppsvikt med ca 10 kg.
Men det där med att fetman skulle bero på latkosintag; näää.. det är att förenkla så det blir nästan lögn. Fetma beror på flera olika faktorer, det är komplexa samband mellan. Men definitivt fel matvanor, för lite rörelse och stress som delorsaker. Kanske att detta skulle påverka en gnutta med, om det stämmer, men inte ORSAKA fetma. Ursäkta! Medicinnörden i mig gick igång! *skratt* (du vet, ett av mina största intressen)
intressanta tankar.. Men är det verkligen så att laktos bryter ner tarmludd i människor som själva kan producera laktas? Trodde det mest hände hos dom som saknar eller har för lite laktas i sin kropp. Men ändå spännande tankar. (själv har jag märkt att min kropp inte gillar för mkt mjölkprotein; så för mkt kesella, ost eller liknande, gör den avig..)
Ja, gluten är det nog fasen alldeles för mycket jobb med att skippa.
Ja det är bara att instämma, frågan är om gluten också ska ryka nu eller? Nä det verkar krångligt….