Ur resdagboken: MTB i Graubünden

7 August 2011

Läget var nästan förtvivlat. Hur kan det vara så in i bomben svårt att planera en enkel cykelrunda, må vara över tre dagar på ännu obestämd plats i Alperna, en bergskedja som inte är alldeles liten ändå. Markus vidhöll att Graubünden, det är nog fint, för det hade han läst (?) i vår senaste välfyllda tidning från Deutsche Alpenverein. Som så ofta när det gäller turplanering med höjdmetrar hit och kilometrar dit skulle det visa sig att han hade rätt, hans tur skulle passa precis till förmåga och fotoönskemål. Det hade bara tagit oss en sisådär tre år, men på tidig söndag morgon gav vi oss äntligen av mot Schweiz.

Dag 1

Från Scuol började vi uppåt längs en dal i sydostlig riktning, på asfalterade serpentiner kantade av mörk barrskog där trädstammarna stack upp ur skimrande saftigt gräs. Att det tog tid berodde inte bara på lutningen, vi hade ju med oss tre kameror och ville gärna använda dem.

Nästan omärkligt gick asfalten över i grus och sedan till skogsväg som vi följde hela vägen upp till den mysiga lilla byn S-Charl, bestående av några få hus plus en kyrka. Det var mest cyklister som hittat hit, och vi kände oss i gott sällskap bland alla medelålders män i trikåer. Tydligen är detta en av mycket få vägar över alphuvudkammen som inte är farbar för bilar, varför den är extra populär för transalp-turer där bergskedjan korsas från nord till syd. Med bättre planering hade man kunnat stanna här för lunch och en öl i solen. Men vi hade naturligtvis just fikat och var ivriga att bita i än fler höjdmetrar.

Här började det äntligen bli cykling på riktigt. Den eviga uppförsbackens lutning blev ojämnare, och för varje höjdmeter verkade stigen bli smalare. En härlig plan sträcka på single-trail över betesmarker och genom gles fjällskog tog humöret till topp innan vi måste besegra stigningen över Pass da Costainas, 2251 möh, tusen meter över vår startpunkt i Scuol.

En bit ner på andra sidan, i Lü, kom en perfekt belöning i form av en öde men underbar brant nerförslutande asfaltväg fram till Sankta Maria Val Müstair. Rekordnoteringen var, om jag minns rätt, 66 km/h. Jag är ju landsvägscyklist-wannabee, älskar när det går fort på asfalt, och min lycka var total. Det fattas bara smala tubdäck i stället för våra traktordäck.

Markus verkade inte direkt besviken han heller. Efter en öl eller två på Schweizerhof i Val Müstair intygade han att den nyss uppätna middagen var den godaste han någonsin ätit på restaurang. Inte ens de annalkande regnmolnen kunde ta ner vårt humör när det var dags att lunka hem till vårat nattkvarter, byns välskötta vandrarhem, några meter bort längs huvudgatan.

2 Comments

  1. Sandra

    Ja, det är en oerhört scenisk tur även på sommaren. Min kära livskamrat är bra på att planera 🙂
    Det går förresten också ett cykelmaraton längs denna och nästa etapp, även om jag inte kan förstå hur man kan cykla i en viss uppförsbacke jag kommer att berätta om snart… :S

    Reply
  2. Fredrik

    Det måste nästan vara fint. Engadin Ski Marathon är det vackraste skidlopp jag åkt. 🙂

    Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Spring för nya leenden!

I samarbete med vår partner Operations Smile lanserar vi Spring för nya leenden! 27 september–4 oktober SPRING, JOGGA ELLER GÅ FÖR NYA LEENDEN! 🏃...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.