Har aldrig funderat närmare på saken. Jaha, så man kan förbränna 70kcal/kg kroppsfett per dygn. En-två månader av hyfsad kosthållning så borde man bli rippad. Ack-ack så fel jag har haft!
Vi tar det från början.
Man kan alltså under normala förhållanden förbränna högst 70kcal/kg kroppsfett och dag.*
Ett kilogram fett innehåller 9000kcal vilket innebär att andelen som kan förbrännas dagligen av ett kilogram fett är:
70/9000=7/900
Andelen som blir kvar är:
1-7/900=893/900
Funktionen för den kvarvarande fettmassan blir då som följer:
V(D)=V0*(893/900)^D
Där:
D är antalet dagar som passerat
V(D) är kvarvarande fettmassa efter dag D
V0 är vikten vid dag noll.
Scenario:
Det är april, och du har bulkat i godan ro under vintern och fördubblat din mängd kroppsfett, du tänker:
– Asch, bara jag kommer igång nu har jag bränt bort det här innan juni.
Ovanstående formel ger:
V(D) = 0.5V0 =>
0.5V0 = V0*(893/900)^D vilket ger
D ~= 89 dagar.
Gratulerar! Du når ditt mål i mitten av sommaren, om du sköter kosten väl under dessa 89 dagar.
Troligtvis tar det längre tid än så.
Säg att man varit hyfsat rippad – fyrdubblat kroppsfettet under bulk – och vill tillbaka till samma mängd fett till början av juni.
Ja, då är det bara att snällt sätta igång och deffa i början av DECEMBER.
Fy fan.
Nej, nu lägger jag ner min “nitiska vecka” med på tok för högt underskott – och kör en långsam viktnedgång med god och onyttig mat när jag känner för det, i några månader till istället.
Nu, om ni ursäktar, ska jag knäcka mig en saftig och välförtjänt folkis!
Cheerios!
* Alpert SS. J Theor Biol. 2005 Mar 7;233(1):1-13. A limit on the energy transfer rate from the human fat store in hypophagia
– enligt King Grub, jag har tyvärr inte läst studien själv.
Absetively!
Länk till King Grubs påstående:
En bit ner. På sida 2 hänvisar han till nämnd studie.
Hm, mycket intressant! Har du länken till var Grub pratar om detta?
Dä ä rätt, svin och gris!!!