I och med att jag inte är nöjd med nackdelarna som kostcirkeln respektive LCHF för med sig har jag utarbetat (nåja, det tog väl typ två minuter, hehe) ett nytt kostupplägg.
Kostcirkeln (a.k.a. ”vanlig mat”):
+
lätt att ligga på kaloriöverskott
lättare att prestera på topp
–
uppblåsthet
svajig hunger-/koncentrationskurva
LCHF:
+
jämn mättnadskänsla/koncentrationsförmåga
lätt att ligga på kaloriunderskott
lugn mage
–
svårt, för att inte säga omöjligt, att prestera på topp
viss matthetskänsla
Så, hur ska man bete sig för att minimera nackdelarna och maximera fördelarna med båda dieterna? Min plan är lika enkel som genial – och jag kallar den intermittent Low Carb High Fat, eller iLCHF! 😉
(jag reserverar mig för att det redan finns dieter med exakt samma upplägg som jag inte känner till, hehe)
Så här går det till, iLCHF:
Frukost/lunch: LCHF
Middag/kvällsmat: Kostcirkeln
Detta innebär att kolhydrater tillförs kroppen varje dag – varför prestationsförmågan bör vara lika god som vid kostcirkel-kost. Men eftersom kolhydraterna intages på eftermiddagen/kvällen bör man slippa uppblåsthet, hunger och svajig koncentration under dagen, dvs på jobbet/plugget där det är som viktigast! Att ligga på kaloriöverskott eller kaloriunderskott borde inte heller vara något problem, även om det kanske inte är precis lika lätt som vid kostcirkel-kost resp. LCHF.
Enkelt, eller hur? 🙂
Tja, det finns ju inget att vinna på att hymla om det.. även om en del verkar tro det. 😉
Vad tror du om upplägget annars?
GI kan absolut vara värt att testa någon gång, men problemet är att det finns så mycket gott som har hög GI. =/
Öl t.ex, något som visserligen aldrig är någon höjdare i kombination med träning, men jag tränar för att leva – inte tvärtom! 🙂
Bra att nån äntligen är ärlig med hur det EG känns att träna hårt och äta LCHF. 🙂
GI är annars ett bra alternativ.