Den 10 oktober är det World Mental Health Day över hela världen, med syfte att väcka uppmärksamhet kring psykisk ohälsa. Samma dag går starten för det allra första Mental Health Run, 5 kilometer runt Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm. Det är ett välgörenhetslopp som lockar både ovana löpare och elitidrottare som Mattias Sunneborn. Målet är att öka öppenheten för psykisk ohälsa.
– Vi kände att World Mental Health Day uppmärksammades för lite i Sverige och tog initiativ till loppet för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Vi hoppas att Mental Health Run på sikt ska bli lika stort som Blodomloppet som mobiliserar tusentals löpare varje år på olika platser i landet, säger Anna Malmqvist, ST-läkare i psykiatri och arrangör för Mental Health Run.
Loppets syfte är att motverka stigmatisering på grund av psykisk ohälsa och bakom arrangemanget står Sveriges Läkare under Utbildning i Psykiatri (SLUP), Suicide Zero, Hjärnkoll och Svenska Psykiatriska Föreningen (SPF).
– Statistiken talar sitt tydliga språk. Under 2014 begick 1531 personer självmord och psykiska sjukdomar är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Vi vet att en fjärdedel av alla vuxna kommer att drabbas av psykisk ohälsa som är så allvarlig att de söker professionell hjälp. Nu vill vi sätta psykisk ohälsa på agendan och vi tror att ett lopp är ett bra sätt att göra det på, säger Anna Malmqvist.
Hasse Brontén, komiker, programledare och språkrör för Hjärnkoll kommer både att springa och vara prisutdelare.
– Jag gör det för att öka öppenheten om psykisk ohälsa. Min pappa var bipolär och tog sitt liv när jag var 21 år. Jag önskar att jag hade kunnat prata om det tidigare, istället för att leva i en lögn så länge som jag gjorde, säger Hasse Brontén.
Mattias Sunneborn, längdhoppare och ambassadör för Suicide Zero deltar också.
– Jag är helt övertygad om att psykisk och fysisk hälsa hör ihop. Jag mår själv otroligt mycket bättre när jag rör på mig, säger Mattias Sunneborn.
Alla kan delta i Mental Health Run. Det går att anmäla sig med eller utan tidtagning och deltagarna behöver inte vara vana löpare. Det går bra att promenera också!
Anmälningsavgiften är flexibel, från 20 kronor upp till 1 000 kronor. Det är upp till deltagaren att bestämma mycket hen vill bidra med. Tanken är att alla ska ha råd att vara med. 700 personer är idag anmälda till loppet.
Pengarna går oavkortat till Psykiatrifonden.
Start och målgång vid Sjöhistoriska museet. Loppet går sedan längs en lättlöpt/lättgången bana på 5km runt Djurgårdbrunnsviken.
Sista föranmälningsdag för loppet är den 7 oktober, men det kommer även att finnas möjlighet att anmäla sig vid starten.
Mer information om Mental Health Run hittar du här
Mental Health Run anordnas i samarbete med Spårvägens FK. Spårvägens Friidrottsklubb bedriver både elitverksamhet inom friidrott och en omfattande ungdomsverksamhet. Klubben har också gedigen erfarenhet av att ordna lopp så som Vår Ruset, Tjejmilen och ASICS Stockholm Marathon. Läs mer på www.sparvagenfriidrott.se
Det sprang jag 🙂 Dock var det slut på BIBs när vi väl kom fram till efteranmälningstältet.