Nu är vintern här och är det dags att göra cykeln och cyklist redo för snö och kyla. För cyklisten handlar det om att ta fram en varm mössa och vantar och ett mysigt sadelskydd som värmer gott. För cykeln är det dags att byta till dubbdäck och få sig en välbehövlig översyn.
Vad är skillnaden?
Har du inte cyklat med dubbdäck förut kommer du att bli förvånad över hur bra greppet blir. Skillnaden mellan vanliga däck och dubbdäck är nämligen inte bara dubbarna utan också gummiblandningen – som är mjukare. Gummi hårdnar när det blir kallt, vilket minskar greppet. Med en mjukare gummiblandning kompenserar du för kylan och får däck som fäster lika bra i minusgrader. På dubbdäck sitter dubbarna monterade mot kanterna så att de aktiveras när du svänger och cykeln lutar.
När?
Dubbdäck ska du byta till när det börjar närma sig minusgrader och är risk för halka. Lämnar du in cykeln för däckbyte, kan du också passa på att göra en service så är den i topptrim inför vinterns turer. Snöslask, grus, och is sliter på cykeln, har du inte servat den under året så är det hög tid nu. Du kommer att bli förvånad över hur mycket en enkel service kan påverka cykelglädjen.
Hur mycket dubb?
De flesta vanliga dubbdäck har från 70 upp till 140 dubbar, beroende på däckets bredd och pris. Vet du med dig att du har en dåligt underhållen cykelväg med mycket is och snö, bör du välja ett däck med många dubbar. Kör du där det är ordentligt plogat och grusat så räcker det med färre dubbar. Är du MTB-cyklist och kör ute i skogen och på sjöar bör du välja ett mer seriöst dubbdäck som har upp till 300 dubb. Dessa däck har ett glesare mönster för att skapa så mycket kontaktyta som möjligt på snö och is, men gör också att du kan njuta till fullo av MTB-rundor i skog och mark även på vintern.
Att tänka på:
När du kör med dubbdäck ska du tänka på att ha rätt lufttryck i däcket. Är det torrt ute och inte så halt kan du ha ett högre lufttryck. Är det riktigt halt ute ska du ha ett lägre lufttryck för större kontaktyta och bättre grepp. Vilket lufttryck som är optimalt för däcket står på sidan av däcket och mäts i Bar eller PSI.
För alla cyklar?
Dubbdäck finns från 20 tum upp till 29 tum och passar de flesta cyklar med undantag för vissa racercyklar med för smal fälg eller gaffel. Dubbdäck tillverkas inte smalare än 32 millimeter.
Pris?
Ett bra dubbdäck kostar från ca 450 kr och uppåt. Billigare dubbdäck har en tendens att tappa dubb då kvaliteten på fästningen är sämre. Dubbdäck är lite bökigare att byta än vanliga däck.
Tips!
Ett bra tips är att lämna in din cykel för service och däckbyte samtidigt. Servar du cykeln två gånger per år så kommer den att hålla mycket längre. Dubbdäcken förvarar du mörkt över sommaren.
Hållbarhet?
Ett dubbdäck håller i ungefär fem år. Då gummit är mjukt är det oftast det som slits först. Dubbarna håller vanligtvis längre. Hållbarheten beror naturligtvis mycket på vilket underlag du kör på. Snö och is sliter minimalt på däcken. Torr asfalt sliter mer.
Ja har man en cykel med fotbroms så är det ju nödvändigt.
Klart det är viktigt bak också, så du kan bromsa ordentligt. För att bromsa fram i halkan låter sig endast göras med försiktighet – även med dubbdäck.
Idag och igår har varit de “halaste” dagarna på flera år i Stockholm. Jag skulle inte våga cykla utan dubbdäck. Ffa är det viktigt att ha dubbdäck på framhjulet. Bak är inte lika viktigt.
Ja dubbdäcken ska köras in dock olika vid olika fabrikat.
Dubbdäck är guld värt i de förhållande som råder nu i Sthlm.
Måste man köra in dubbdäck?
Cyklar i garaget med cykeln hängande i trainern så inga dubbdäck här heller 😉
Här nere i Skåne har vi varken vinter, snö eller minusgrader så dubbdäcken har jag inte satt på än.