När Lars Frölander tröttnade på att nöta kakel bestämde han sig för att lägga om både kost och träningsvanor. Från att ständigt riskera överträning hittade han den magiska formeln; träna mindre, träna rätt.
OUTSIDE TRÄNING: För ett år sedan berättade du hur du hade lagt om din träning. Vad kom du fram till?
LARS: Jag var evinnerligt trött på träning. Alla sa att jag skulle fortsätta. De menade att om jag bara tränade mer skulle motivationen komma tillbaka. Men det kändes inte bra. Jag klev upp ur bassängen, tränade mindre och smartare. Då kom motivationen och glädjen tillbaka.
Och hur gick det?
Många blev nog förbluffade när resultaten blev minst lika bra som tidigare.
Hur ser taktiken ut just nu?
Jag tränar tre till fem gånger i veckan, och jag har insett vikten av att träna på olika sätt. Det får inte bli enformigt. Sedan har jag lärt känna min kropps signaler så pass bra att jag vet när jag behöver återhämta mig från träningen. Det gör att jag behåller glädjen och därmed också ”lurar” kroppen så att den hela tiden utvecklas. Om jag alltid kör på max får jag inte max utdelning. Jag varvar cykling, yoga, styrketräning och simning.
Hur märker man att kroppen är övertränad?
Motivationen sjunker. Man känner sig sämre trots att man tränar så mycket … Ja, känner sig inte bara kass, man blir faktiskt inte bättre. Resultaten står still, den förväntade utvecklingen uteblir. Kroppen är tung, energin är låg.
I det läget, vad gör man?
Inser att kroppen behöver återhämta sig och bygga upp. Det är under vilan det händer! Går träningen segt och du inte får någon utveckling … Ja då tränar du för mycket, vilar för lite och äter för dåligt. Mitt bästa bygga-upp-tips, utan att riskera överträning, är att planera långsiktigt. Nu kör jag fem veckor med hårdare pass, därefter en vecka återhämtning då kroppen bygger upp. Under återhämtningsfasen tränar jag fortfarande varje dag, men ligger som allra mest på 70 procent av min maxkapacitet. Det ger superresultat! Efter återhämtningen kommer det motiverande extrasteget. Om det inte funkar, eller om resultaten uteblir, byter jag träningsform. Det finns inget mer effektivt än att bryta träningsmönstret när man riskerar överträning. Kroppen brukar dessutom älska att få köra något nytt.
Du är också extremt noga med vad du äter. Varför?
Överträning handlar inte bara om själva träningen utan också om kosten. Får inte kroppen bra energi klarar den inte av att tillgodogöra träningen och du sliter ut dig snabbt. Kost och träning hör ihop, kanske är det 60 procent träning och 40 procent kost, jag vet inte exakt, men det är en helhet. Ska man få ut maximalt av sitt pass gäller det att tanka kroppen med vettig energi. Idag vet vi att källan till energin också behöver vara kvalitativ. Själv äter jag vegetariskt, har dragit ner på socker och utesluter helt vete.
Undvik överträning med Frölanders plan:
- Träna hårt i fem veckor.
- Återhämta en vecka.
- Under återhämtningsfasen fortsätter du att träna, men ligger på 50, som mest 70 procent, av din maxkapacitet.
- Efter återhämtningsveckan kommer du att märka hur kroppen hunnit bygga upp; du kommer att känna dig starkare, bli snabbare och får mer energi.
- Glöm inte bort att äta rätt under hela sexveckorsperioden. Kvalitativa energikällor och gärna mycket vegetariskt.
Lars Frölander
Vem: Anses vara Sveriges bästa simmare genom tiderna. Mångfaldig OS-, VM-, SM- och EM-medaljör. Utöver att simma själv driver han ett företag som utbildar unga lovande simmare. Syns även viralt som ambassadör för spanska fastighetsutvecklaren TM Real Estate Group.
Ålder: 41 år.
Siktar på: Sim-SM inomhus i november, men vill också simma riktigt fort i Masters-SM i april 2016.
Av Veronica Linarfve
Ur Outside Träning #4, 2015
Om Outside Träning
Outside Träning är tidningen som följer läsarna året runt genom träningsprogram, tävlingskalender, intervjuer tips, fys- och pryltester. Outside Träning utkommer 4 ggr/år.
På tidningens hemsida www.outsideonline.se hittar du fler tester, träningstips och nyheter.
Klicka här för ett fint prenumerationserbjudande
Så rätt! Det går att simma fort med färre pass bara kvaliteten är rätt och energin till träning finns. Instressant att läsa om Lars Frölanders erfarenheter. Något att ta med sig i masterssatsningen mot EM!