Nu har vi tillsammans med AXA och AXA Sports Club startat en sida på Funbeat om bra kost för dig som idrottar, här finns lite om näringslära samt en receptbank med goda och hälsosamma grötrecept.
Här kan du även ställa frågor om kost till Jennie och Karin som arbetar som dietister på AXA.
Gröt är gott!
Vi kommer att lägga upp några annorlunda och inspirerande grötrecept under de kommande veckorna. Har du testat detta receptet än?
Proteingröt med äpplesmak.
1 portion
- 1 dl havregryn
- 2 dl mjölk
- 1 krm salt
- 1 ägg
Topping:
- 1 rivet äpple
- 3 msk keso/kvarg
- kanel
Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i ca tre minuter. Rör om då och då.
2. Servera med keso eller kvarg, rivet äpple och kanel.
Här hittar du sidan med kostrådgivning
Haha! va kul ett recept som jag för min del har gjort i över ett år nu, kom på att man kunde ha ägg i för att göra gröten mer puddinglik och ja jag tycker i af att det blev bra resultat ända sedan jag började med den grötblandningen… som tillbehör äter jag lite allt möjlig, blandar ock kombinerar olika saker som jag tycker om, banan, kakao och lite nässelpulver är ganska populärt! 😉
Kristin, vad har du för proteinberikade boveteflingor? Dinkelflingor däremot är jämförbara med havregrynens proteininnehåll. Bovete kan förvisso innehålla andra sorters protein eftersom det är ett sädesslag, det vet jag inget om.
Mycket kompetenta kostrådgivare med de allra bästa premiumprodukterna i ryggen.
Tackar. Jag backar och litar på livsmedelsverkets-rapport från 2013 som påvisar att näringsbortfallet är litet. Tack för er respons. Micron lever lite till med andra ord. Fast jag håller mig bort från den ett tag till.
Förändring av näringsämnen sker vid all form av tillagning. Syre, värme, urlakning med mer påverkar olika ämnen olika mycket. Tillagning i mikrovågsugn verkar ha negativ inverkan på Vitamin C och en del andra antioxidanter, inte minst broccoli bör man undvika mikra om man vill ha kvar mikronutrienterna. Ångkoknin verkar vara det bästa tillagningsättet generellt!
Om du kokar: drick kokvattnet 🙂 Stekning: Försiktigt
Sieber m fl. Effect of microwave heating on vitamins A, E, B1, B2 and B6 in milk. Journal of Dairy Research, 1996.
Oveson m fl. The effect of microwave heating on vitamin B1 and E, and linoleic and linolenic acids, and immunoglobulins in human milk. International Journal of Food Sciences & Nutrition, 1996.
Lassen m fl. Nutritional effects of microwave cooking. Nutrition & Food Science, 1995.
En del rapporter om fördelaktiga resultat med användning av mikro:
Okmen m fl. Effects of microwave processing on water soluble vitamins: kinetic parameters. International Journal of Food Properties, 2000.
Steiner m fl. Content of vitamin B12 in microwave treated food. Ernährung, 1994.
Havregryn: 13g protein per 100g ( Källa: axa.se )
Boveteflingor: 11g protein per 100g ( Källa http://www.saltakvarn.se och http://www.risenta.se )
Mikrovågsugn i sig förstör inga näringsämnen. Däremot kan uppvärmning göra det oavsett vilken metod som används.
Tja, båda två är födda prematurt varför amningen inte funkade. Dock inte så tidigt att man “slösade” den otroligt dyrbara donerade mjölken utan de fick hålla till godo med PreNan och senare vanlig ersättning, tills det var dags för välling/vanlig mat. Första 6 mån var det uteslutande ersättning och den värmde vi i micron. Båda två växte fint och följde sina kurvor, så någonstans fick de näring ifrån.
Björn ensidighet verkar funka. Fick barnen inte i sig något mera än mjölkersättning. Du kan väl utveckla lite? Mvh d
Hmm om micron dödar all näring i maten så borde inget av mina barn ha överlevt 3 månaders ålder, eftersom båda uteslutande är uppfödda på microvärmd mjölkersättning.
Havregryn per 100 g:
Energi 1550 kJ/370 kcal
Protein 13 g (14 E%)
Kolhydrat 58 g (63 E%), varav sockerarter 1,5 g Ojojoj
Fett 7 g (17 E%)
Kostfiber 10 g (5 E%) Mumma
Hemska saker det här, bättre att hålla sig till delicatobollar
Älskar alla som bojkottar diverse saker utan att själv ha någon vetenskaplig insikt eller ens försöka ta reda på något, objektivt. Anna Skipper!
Har du jämfört proteinhalten mellan havregryn och boveteflingor Kristin?
Mikron dödar ingen näring. Men visst kan man påverka näringsinnehållet under tillagningen. Vattenlösligt drar med vattenångan (lock på), makronutrienter tar stryk av hård värme men kan ge fina smaktillägg (Maillard).
Valet att bojkotta vissa spannmål är givetvis frivilligt men tveksam nytta med detta, om inte faktisk överkänslighet/allergi förekommer. Anekdotiskt visst, vetenskapligt nej.
Bojkottar också micron! Mycket bättre med kastrull på spisen. Bojkottar också havregryn! Använd boveteflingor eller dinkelflingor så får ni i er 10-15 % protein samtidigt.
Att micron dödar näring i maten är väl en myt som slogs fast av någon forskare ett antal år tillbaka har jag för mig? Däremot är det värmen och längden man värmer upp maten som påverkar…
Micro dödar all näring i maten. Spisen klart bättre alternativ. Lycka till Alf
Det måste jag prova… Håller på med havregryns gröt varje morgon via micron med vatten o äppelmos på toppen.
Ägg brukar jag ta vid sidan om… Jaha det skall ju till samma ställe, tack för tipset.. Ha en trevlig fortsättning på löp året 2015.. Mvh Melmac
Mjölk och ägg… ja, vad jättenyttigt 😉
Hoppas också på Colting!
Ha ha…skriv upp mig på maillistan. 😉
Intressant, kommer Colting ingå i teamet?