Vasaloppet presenterar nu storsatsningen Nattvasan inför 2017. Ett 90 kilometers skidäventyr mellan Sälen och Mora mitt i natten. Loppet körs som en partävling med lag om två och blir Vasaloppets enda lopp i fri stil. Premiärloppet genomförs fredag 3 mars 2017 klockan åtta, på kvällen. Anmälan öppnar 20 mars kl 9.00.
Vinterveckan 2016 är avslutad och summeras till den största hittills med över 68 000 anmälda. Planeringen av ett nytt skidlopp i Vasaloppsfamiljen har pågått länge och nu kan Nattvasan presenteras som en nyhet till nästa år i samarbete med Silva.
– Senaste åren har vi fokuserat på utvecklingen av Cykelvasan och Ultravasan, nu är det dags att ta nästa steg med vinterns lopp. Det här är en stor satsning från Vasaloppet och ett mycket viktigt steg i vår utveckling för att fortsätta vara relevanta, stärka vår unika position och nå nya spännande målgrupper, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick.
Ett parlopp i fri stil – med bara en kontroll
Nattvasan blir unik i sitt slag och det första etablerade nattloppet i världen. Loppet följer den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora och avgörs två dagar före Vasaloppet 2017. Det blir vinterveckans första lopp i fri stil och en renodlad partävling där man bara tillåts åka i lag om två. Det blir två klassiska skidspår och en pistad skejtyta i mitten. Loppet får endast en kontroll i Evertsberg, jämfört med Vasaloppets sju kontroller, och som extra säkerhetsåtgärd finns krav att bära ryggsäck med viss utrustning samt GPS-sändare.
– Nattskidåkning är en helt fantastisk företeelse men också en större utmaning, särskilt när det bara finns en kontroll på nio mil. En utmaning man tar sig an tillsammans med en vän mot ett gemensamt mål. Jag ser själv fram emot att köra premiären och möta eldarna i Evertsberg för påfyllning av energi innan man ger sig vidare ut i natten och tystnaden, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick.
Premiärloppet avgörs 3 mars 2017 med start i Berga by kl 20.00 på fredagskvällen. Maxgränsen blir första året 750 lag och 1 500 deltagare och loppet går i fri stil. Anmälan öppnar den 20 mars kl 09.00 på vasaloppet.se.
Lanseringsfilm med toner av Marit Bergman
För att presentera loppet har en film tagits fram där Vasaloppsveteranen och den tidigare vd:n för skid-VM i Falun 2015, Sven von Holst, tillsammans med sin dotter Maria åker delar av spåret under nattetid. Sven och Maria är överväldigade av upplevelsen och tror att loppet kommer locka många entusiaster, men också nya målgrupper som kanske inte har en bakgrund inom längdskidåkning.
– Idén om ett nattlopp har funnits i många år. Det känns otroligt roligt att det blir av och en häftig känsla för mig att få vara med i ett på många sätt historiskt ögonblick. En ny dimension även för mig, efter 37 genomförda Vasalopp. Det här är den totala naturupplevelsen. Det är vi två, de historiska omgivningarna och nattens ljudkuliss, säger Sven von Holst, styrelseordförande i Vasaloppet Marknads AB och Vasaloppsveteran.
Som en hyllning till det nya loppet har skivaktuelle Marit Bergman, bördig från Rättvik i Dalarna, gjort en egen tolkning av den välkända Vasaloppshymnen. Marit Bergman är i april aktuell med sitt första album på sex år och låten för Nattvasan med titeln ”Blåa blåa bergen” släpps som fristående singel inom några veckor.
– Det var superlätt att tacka ja till detta, jag är ju från Dalarna så längdskidåkning var verkligen en stor del av min barndom. Jag ville fånga känslan av att vara ute i en tyst skog i vinternatten, och ville också skriva något om hur traditioner kan göra oss trygga i oss själva så att vi vågar släppa in framtiden, säger Marit Bergman.
Låter bra att alla kontrollerna är bemannade, ur säkerhetssynpunkt.
Yes, Fick tag i en biljett.
Ser bara fördelar med loppet.
Partävling = perfekt då man kan träna ihop med sin tävlingspartner med ett gemensamt mål i sikte.
Skate = slipper tänka svårvallade förhållanden och kan bara fokusera på bra glid.
1 kontroll = spelar ingen roll då man i vanliga fall nästan aldrig äter på kontrollerna. Dryck och extra tuggbar energi kan man ju ha med sig i ryggan. Man lär ju garanterat kunna fylla på flaskan/flaskorna i Evertsberg.
Alla 7 kontroller är dessutom bemannade med bussar för de som av någon anlednnig måste bryta.
Att packa ryggsäcken med batterier, kläder, gps sändare, dryck m.m. är väl inga problem. Har man någon gång packat en ryggsäck inför en lång fjällvandrande ses detta som ett microskopiskt problem.
Att det går på natten spelar ingen roll för mig då jag väldigt ofta tränar med lampa.
Det ska bli väldigt trevligt och absolut mest ser jag fram emot att dela loppet och all förberedelse med min tävlingspartner.
Dessutom kommer man inte få räkna den till klassikern och troligen inte heller som medaljår…:(
Ja Anna, det borde vara prio 1 att satsa på en DamVasa innan NattVasa! Även om om en NattVasa låter kul!
Tja,för mig som är heltidsarbetande kontorsråtta och förälder och som kör 90% av vinterträningen i pannlampans sken känns väl det här så där lagom spektakulärt. Jag vill ha en dam-vasa 90km med solsken på myrarna!
Du har så rätt, man får hoppas att en del bitar hinner falla på plats. Precis, bara det att lösa batterifrågan och ha med sig energi och vätska blir en stor del av utmaningen! Blir en spännande pilot nästa år och sedan kanske det utökas om det går bra! 🙂
Isaac, självklart är det inte funktionärerna jag kritiserar utan Vasaloppet som organisation jag tycker är snåla. Funktionärerna gör ett fantastiskt jobb. Dom har all min uppskattning.
Att det är en säkerhetsåtgärd att ha en patrulltävling, förstår jag, om man bara har en kontroll på de nio milen. För säkerhetens skull borde man ha alla kontrollerna bemannade. Man måste ju kunna bryta loppet och men bara en kontroll, kan det bli problem.
En annan synvinkel på att det bara är en kontroll och att det är en nattävling är att man måste ha både batterisele och ryggsäck med sej. För mej känns det obekvämt. Visst, man får kanske ha batterierna i ryggan, men det känns inte som en bra lösning.
Att det är en patrulltävling gör ju också att man utestänger många som vill åka.
Men har man någon jämngod kompis att åka med, så är det en bra nyhet.
Förmodligen för att det skall vara mer äventyrligt och lite extra utmaning, sedan kan det bli svårt att få alla funktionärer att ställa upp även nattetid under en redan fullspäckad vecka. Och att det är en partävling kan ha med ren säkerhet att göra. Det är väl inte så snålt om man ser till vad alla dessa funktionärer jobbar under vasaveckan, det är trots allt idiellt, väl?
Ja, det var en kul ide! Men varför inte ha de klassiska kontrollerna? Varför är det inte en individuell tävling? Känns lite snålt av arrangörerna!