Idag åt jag årets första semla.
Jag tycker inte om mandelmassa så det första jag brukar göra efter att ha ätit upp locket är att, med kirurgisk precision, skala av all grädde, gräva ut all mandelmassa och återföra grädden i bullen och därefter möla i mig semlan.
När jag var relativt nyanställd hade vi fortfarande fredagsfika här på jobbet och när det var min tur var det semmeltider, så jag slog ihop mitt fredagsfika med ett par andra kollegor och ordnade semmeltapas.
På ett par serveringsvagnar ställde vi upp förskurna vetebullar, grädde naturell, grädde med hallonsylt och grädde med lime tillsammans med skålar med mandelmassa, olika sylter såsom drottningsylt, hjortronsylt, äpplemos (nej, det är inte sylt), blåbärssylt och lite annat smått och gott.
Tillägg: Min kollega friskade upp minnet på mig och berättade att vi hade bananmos inblandat i limegrädden och även nougat i en av fyllningsskålarna. Låter gott.
Det blev mycket uppskattat och jag kan verkligen rekommendera det för er som inte gillar mandelmassa.
Jag vill gärna tro att det inte bara är jag.
Du vet verkligen hur man får ut det bästa av tillvaron!
Anna: Nja, staten har nog inte så mycket med det hela att göra eftersom Fettisdagen är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor.
Sen att jag tillhör släktet köpmän som säljer semlor på andra dagar än fettisdagen är endast en bisak! 😉
Efter en kort undersökning på nätet tror jag att det du åt uppfyller definitionen på semla. Det måste mao inte vara mandelmassa.
Thomas: Ja, de som bara äter semlor på den av staten beslutade semmeldagen, och inte när de själva har lust visar sannerligen brist på egen vilja… 😛
Du e ju inte riktig! Förstår att Hans blir glad! 🙂
Eftersom jag tillhör det svaga släktet så kommer här mitt tips. Chokladpudding och grädde…mmmmmmmmmmmmmm…. 😉
Nä vet ni vad…….. semlor äter man bara på fettisdagen(med mandelmassa)! Anledningen till att semlor säljs redan nu är att köpmännen vill profitera på alla stackars svagsinta och utsatta konsumenter som saknar egen vilja!
Mandelmassa som e så gott. Sugen jag blev på semla nu, har inte ätit någon i år heller.
Men ÅH, vad är en semla utan mandelmassa? En torr bulle med äcklig grädde…
Det är bra att du inte tycker om mandelmassa!