Jag måste säga, så här i efterhand, att de är väldigt duktiga på Sundbybergs Hälsocenter. Inte något skitsnack, utan raka och ärliga besked om vad som gäller. Absolut värt pengarna och blåmärkena, om man känner att kroppen skulle behöva lite omsorg från någon som vet vad de håller på med. Det roliga är att hon hittade problem jag inte berättade om men som jag var medveten om. Inte så att jag försökte testa henne eller så, jag trodde bara inte det hade med saken att göra – jag menar hur i hela fridens namn skulle jag kunna veta att min smärta i bröstryggen berodde på bäckenet? 🙂
Hur som helst fick hon bort både låsningar och muskelknutor, och jag kan sätta pengar på att jag är mer rörlig nu är innan jag var där. Fast effekten har liksom kommit smygande, som om kroppen inte riktigt fattat att den blivit tillrättad. Summa sumarum är i alla fall att om man som jag tränar hårt och vill mycket kanske man ska lägga en slant på ett naprapatbesök någon gång ibland, även om det “inte känns så farligt” eller “det gör ju bara lite ont nu”. Det är bättre – och i längden säkert billigare och mindre smärtfyllt – att tackla problemen medan de är små 🙂
Visst är det häftigt att allt sitter ihopa! Sen är det bara att knåpa ihop ett program som stärker upp där det är svagt, så trollas problemen bort. Trollas förresten är nog fel ord för jag får i alla fall kämpa år efter år med min kropp för att få den att funka optimalt. Och visst funkar den, det är bara jag som har så förbenat höga krav.
Gissa om jag blev förvånad imorse, fast det är ju intressant läsning också 🙂
Ha-ha, förresten har det blivit som en diskussionstråd nu i LadyG’s gästbok. Stackars dej! 🙂 Vi kanske ska sluta – behöver det här diskuteras kanske någon ska starta en tråd istället så Ladyn slipper ha hos kacklande hemma hos sig??? 😀
Det hänger nog till viss del ihop med vilken typ av skada man har. Alla skador ska inte masseras/tryckas på. Sen är det nog individuellt mellan kir/nap också. Jag får MASSOR av massage av min gulliga kir! 🙂
Jag har gått hos både naprapater o kiropraktorer, det enda jag upplevt som skillnad är att kiropraktorerna oftast knäckte mer än vad naprapaterna gjorde, dom var lite piggare på att massera/trycka/stretcha än vad kirop var.
Wow, tack Fia-Lotta!
Då är det verkligen bara en fråga om tycke och smak vad man väljer 🙂
Inte ens utbildningslängden verkar skilja sig faktiskt. ….
Saxat ur http://www.sjukvardsradgivningen.se:
Naprapati / Vad är naprapati?
Reviderad: 2008-05-30
Naprapatisk behandling
Naprapati används för att förebygga, utreda och behandla besvär i rörelse- och stödjeorganen, till exempel skelett, muskler, leder och bindväv. Det kan handla om att man har ont i kroppen eller att den inte fungerar som den ska.
Ordet naprapati kommer från tjeckiskans napravit, som betyder korrigera, och grekiskans pathos som betyder lidande.
Flera olika metoder
Naprapatisk behandling består av flera manuella metoder som kombineras på olika sätt. Med manuella metoder menas att naprapaten använder sina händer i behandlingen. Naprapaten kan även använda bland annat ultraljud och transkutan elektrisk nervstimulering, så kallad TENS.
Målet med naprapatisk behandling är att det är orsaken till besvären som ska behandlas. Därför är en viktig del av behandlingen också individuella träningsprogram och råd om kroppshållning och arbetsställningar.
Utbildning
I Sverige utbildas naprapater vid Naprapathögskolan i Stockholm. Utbildningen omfattar fyra års studier, sedan följer ett år med praktik både inom den offentliga vården och på etablerade naprapatmottagningar. Efteråt kan studenten ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.
Legitimerade naprapater kan ockå vara utbildade vid någon av de andra två godkända heltidsutbildningarna: skolan i Chicago eller den relativt nya skolan i Kotka, Finland.
Det finns cirka 900 legitimerade naprapater i Sverige. De flesta är medlemmar i yrkesorganisationen, Svenska Naprapatförbundet. Länk till organisationen finns i kapitlet Fördjupning och länkar.
Kiropraktik / Vad är kiropraktik?
Reviderad: 2008-05-06
Samband mellan nervsystem och hälsa
Kiropraktik används för att utreda, behandla och förebygga störningar i kroppens muskel-, skelett- och nervsystem. Kiropraktik betonar sambandet mellan en god funktion i de här systemen och en god hälsa.
Ordet kiropraktik kommer från de grekiska termerna cheiro och praktikos som fritt översatt betyder att göra för hand.
Urgammal metod
Kiropraktik är tillsammans med andra manuella behandlingsmetoder som massage och osteopati några av de äldsta behandlingsmetoderna som används i världen idag. Rötterna till den så kallade manuella medicinen (manuell = för hand, medicin = att förebygga, lindra och läka) finns hos den grekiske läkaren Hippokrates, läkekonstens fader, som verkade på 400-talet före Kristus. Det finns även flera tusen år gamla texter från bland annat Kina, Thailand och Egypten som beskriver manuella behandlingsmetoder liknande de som används inom dagens kiropraktik.
Utbildning
I Sverige utbildas kiropraktorer sedan 1983 vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Utbildningen omfattar fem års heltidsstudier. Ett års praktik ingår, både inom den offentliga vården och på skolans egen mottagning. Sedan kan kiropraktorn ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Kiropraktorer som är utbildade i Sverige är anslutna till branschorganisationen Kiropraktiska Föreningen i Sverige, KFS. KFS har cirka 250 praktiserande medlemmar.
Kiropraktorer med svensk legitimation kan även ha utbildat sig utomlands, till exempel i USA, Kanada, England eller Danmark. Dessa kiropraktorer är medlemmar i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation, LKR. LKR har cirka 130 praktiserande medlemmar.
Fia-Lotta, där ser man! Så den stora skillnaden är att deras utbildningar är olika långa, eller generaliserade jag för grovt nu?
Majja – det är fel!
Både kiropraktorer och naprapater jobbar med både skelett och muskler. Det är viktigare att hitta någon man trivs med än om det är en kiropraktor eller en naprapat.
Tack Majja, det låter bekant.
De heter Sundbybergs Hälsocenter
Sundbybergs Hälsocenter
Brunnsgatan 6
172 68 Sundbyberg
Bokningstelefon
08–28 99 22
http://www.sundbybergshalsocenter.se/
Naprapatbehandling 480:-
Namn och adress?
Pris?
Kiropraktor jobbar med skelettet
Massageterapeut jobbar med muskler
Naprapat jobbar med båda delar
Är vad jag hört.
Jag kan ha helt fel eftersom jag egentligen aldrig sett en kiropraktor så vitt jag vet, men är inte en kiropraktor och en naprapat mer eller mindre lika? Naprapati har, så vitt jag vet, utvecklats från kiropraktiken och båda kan specialicera sig på olika delar, båda korrigerar felställningar i rörelseapparaten och båda använder händer och funktionell massage som främsta arbetsredskap.
Massageterapi däremot vet jag inget om tyvärr 🙂
Lady, du som verkar insatt; vad exakt är skillnaden mellan en naprapat, kiropraktor och massageterapeut? Funderar på att själv anlita någon för att kolla så allt sitter där det ska, men vet inte vilken yrkeskategori jag ska välja.
Tack!