Jag tänker ofta på min kropp som en låda full av verktyg redo att användas för att lösa diverse uppgifter och problem. Som att lyfta något tungt, klättra, springa eller kasta omkull någon. Som alla verktyg måste de skötas för att inte rosta och verktygslådan måste tas omhand för att inte verktygen ska fara illa.
Men som med alla hantverk gäller det att utövaren har viss skicklighet i sitt kall, oavsett om det gäller att snida en figur eller springa en ultramara. I båda fallen är jag fortfarande novis, jag vet tillräckligt för att begripa att jag inte kan särskilt mycket alls om saken. Och som med allting annat måste man lära sig behärska de mer grundläggande sakerna innan man kan ge sig på finliret.
Men framför allt börjar jag sakta inse att teori bara räcker som tidsfördriv egentligen. Det är genom övning, praktik, man får färdigheten. Och det är genom att fortsätta praktisera man ser till att verktygen hålls skarpa och blanka. Så kanske man en vacker dag är tillräckligt duktig på grunderna för att börja kunna ägna sig åt lite finlir, lite utsmyckning.
Eller som de säger i amerikat: “Don’t learn the tricks of the trade, learn the trade”. Jag tror det är ett bra råd i många situationer.
Fia-Lotta, jag brukar lägga dem inplastade i en låda eftersom det bär mig emot att kasta saker. Men läser dem gör jag sällan, det brukar gå att lista ut hur grejerna fungerar ändå.
Jaaaaaa! 🙂
Det är inte för inte jag är mån om att ha dig som min vän. Du är klok du! Man ska inte göra det krångligare än vad det är. Att springa är naturligt för kroppen så länge man inte kräver stordåd och inte är tränad för det. Bästa sättet att göra stordåd tror jag alltså är att träna för det. 😀
ps. *viskar i smyg* Jag hatar manualer – brukar kasta dom….. 😮 ds.
Jag betvivlar att Haile blev bra på maran genom att läsa om den 🙂
Det ger mig mer att träna och bekymra mig mindre om teorierna bakom.
Visst är det så! Man kan kunna en massa om löpning, och man kan vara mycket bra på att springa. Det är två helt skilda saker. Däremot är det aldrig fel att åtminstone ha läst manualen när det gäller så komplicerade maskiner som kroppen. 🙂