Jag undrar om pulszonerna ser annorlunda ut för cyklning jämfört med löpning? Anledningen till att jag undrar är att jag fick ta i som en blådåre för att komma upp i ~150BPM och det är min långpasspuls. Ett löppass som har samma snittpuls (143BPM) känns som tämligen lugnt och harmoniskt men för att nå samma puls på en cykel måste jag alltså trampa på som en stolle.
Jag antar att pulsen lättare stiger högt när man springer eftersom man ju inte har ett fordon s a s, det är bara muskelkraft som gör att man rör sig. När jag springer involverar jag i stort sett hela kroppen, jag misstänker att så inte är fallet på en cykel.
Nå, jag hade hur som helst tänkt alternera med motionscykeln för att avlasta benen lite och minska risken för skador, jag hade tänkt öka dosen träning ganska mycket som ett led i upptrappningen inför Stockholm Ultra.
Alla medel är tillåtna då, även om det börjar involvera andra motionsformer 😉
Måste komma igång med styrkan också…. (#)
Tack, då får jag helt enkelt gå mer på känsla och mindre på faktiska pulssiffror för att hamna någorlunda rätt i fortsättningen.
Jag anade att det var något jag inte riktigt hade kläm på, det kändes så när jag satt med <150 i puls och det kändes som minst 20 slag högre 🙂
Det beror på hur grenspecifikt tränad du är. Löpare brukar ha svårt att komma upp i puls på cykel eftersom den grenspecifika styrkan ofta saknas. Generellt är pulsnivåerna lägre på cykeln eftersom rörelsen inte kräver lika många involverade muskler.
Du har helt rätt i dina misstankar, pulsen är inte densamma vid cykling och löpning. Och du kommer lättare upp i puls under löpningen, mer muskler som arbetar och du måste jobba mot tyngdkraften.