Nu har det gått lite över en vecka sen Uppsala och jag har tömt alla möjligheter till distraktion och rekreation. Det börjar bli dags att återvända till träningen, i måttliga mängder förståss. Blåmärket har äntligen börjat blekna, men det är inte borta. Bara mindre färgglatt. För mycket jobb har trängt sig emellan, känner mig lika vältränad som en saccosäck. Det är frustrerande, men ibland har man inget val.
Trots att jag inte riktigt hållit koll, slarvat lite med maten och inte tränat så har jag gått ner ytterligare ett kilo i vikt. Fascinerande, jag har inte medvetet ansträngt mig för att gå ner i vikt, bara försökt låta bli att gå upp igen.
Bakade en prinsesstårta till dotterns födelsedag, och blev förvånad över hur relativt enkelt det faktiskt var om man tillät sig att småfuska lite med färdigt lock och bottnar. Fast för säkerhets skull gjorde jag en gräddtårta också, vid sidan eftersom jag var osäker på om prinsesstårtan skulle bli god. Gräddtårtebottnen gjorde jag själv däremot, någon måtta på fusket får det vara.
På morgonnyheterna pratar de om att fruktsocker som en av bovarna bakom fetma. I vanlig ordning tror jag vetenskapen kommit lite på efterkälken, vanligt folk har nog vetat ganska länge att ett överskott på energi leder till fetma. Det är inte kunskap folk saknar, snarare tid och ork att hinna genomföra de förändringar i livsstilen som krävs för att komma tillrätta med viktproblemen. Eftersom jag satte mig i den sitsen själv vet jag på ett ungefär hur mycket jobb det är att riva upp alla gamla matvanor, ätbeteende och måltidskomposition till förmån för något bättre, nyttigare. Jag är inte säker på att jag någonsin blir färdig.
Det går att laga mat som är nyttig och god, det behöver inte vara så att god man per automatik är onyttig och nyttig mat alltid sallad. Gränserna sätts av fantasin och vilka råvaror man väljer. Djupfrysta grönsaker är bra, ett perfekt komplement till middagen de dagar då man har bråttom men för en riktigt smaskig wok finns det inget som slår färska grönsaker. Har man alltid färsk frukt hemma kan man arrangera en vacker fruktskål, och samtidigt försäkra sig om att man faktiskt får i sig sina vitaminer och det där mellanmålet man behöver för att stabilisera blodsockret fram till nästa mål.
Allt handlar om tid, och hur mycket av den varan man är villig att spendera på sin mat. Tyvärr är tid en bristvara men för alla som tränar borde mat ligga högt uppe på prioriteringsordningen eftersom utan kvalitativ kost blir det ingen kvalitativ träning. Vikten kontrolleras genom kosten men vad vikten består av – främst balansen mellan fett och muskler – kontrolleras genom träning.
Helt riktigt.
Ofta tror jag det är “kladdet” som hindrar en, det är t ex enklare att äta ngt ute, köpa en fettbulle i automaten än ta med ett bättre mellanmål, fixka till en låda av resterna; sedan kan det vara socialt också, man vill äta tillsammans med arbetskamraterna (och bör göra det ibland iaf på de flesta arbetsplatser). Det andra är att ätande och fikande precis som rökande kan bli en förevändning för den välbehövliga rasten. Det är OK att gå och köpa glass, ta en kaffe, röka men inte att bara gå ut och gå i fem minuter.
Fö kan man göra väldigt god prinsesstårta själv med hemgjord botten och mandelmassa dessutom 😉