Idag stod det bara en enda sak på schemat: Ultralångpass och med detta med fikastopp, grillad korv-stopp, McDonalds-stopp och ideliga vätskestopp i värmen. Jösses så varmt det var idag på dagen. 24 grader i skuggan men där var ju inte vi…Så jag känner mig lite lagom kokt just nu 🙂
Sprang på två IP också, det var lite kul, både i Sollentuna på det blå tartanet och i Spånga på det röda 🙂
Idag blev det 60km på 8h 11 minuter, det ger en snittfart på 8:11min/km. Nu blir det inget långpass förrän om 14 dagar, bara kortare och lite snabbare. Sen gör vi om det, 60km i lugn fart. Därefter börjar nertrappningen inför tävlingen.
Enligt Garmin förbrukade jag 2 900kcal på hela passet, det är ganska snålt tycker jag men det är jag samtidigt glad för. En högre förbrukning hade antytt att jag slösar med energin, och det är inte bra för en ultralöpare. Då ska man helst ta sig fram så energibesparande som möjligt, och strax över 480 kcal/mil är mycket bra. Jag borde ligga strax över 630.
På tävlingen sen kommer jag antagligen att ligga högre, men då har jag å andra sidan tillgång till mer mat och dryck som jag kan fylla på med. Det är en annan sak med tävling. Det är mycket som är annorlunda med tävling, bara en sådan sak som adrenalinpåslaget t ex. Det måste man hantera, och inte jaga iväg i början när man är pigg. För det kommer att kosta på slutet i så fall.
Jag börjar nästan tro att jag kan ha en chans faktiskt. Det kan gå vägen det här.
Igår fick jag det ljusa infallet att kontrollera min puls när jag hade gått och lagt mig. Jag har en enkel klocka ) vid sängen som klarar av det, den mäter med sensor mot handleden och fingertoppen samtidigt. Betydligt enklare än att försöka räkna sekunder eller be fästmannen ta pulsen. Vi har testat en mängd olika andra lösningar och till slut blev det en klocka som fick lösa mina problem och den fungerar bra.
Så, jag puttade bort katten från kudden och kollade pulsen. I vanliga fall kommer jag i bästa fall ner på 48 om jag är i någorlunda form, men vanligast är att jag hamnar runt 50. Därför kontrollerade jag resultatet flera gånger innan jag trodde på klockan. Jag hade nämligen stadigt 46 i puls, och jag hade inte ens försökt slappna av eller stressa ner riktigt.
Jag tänkte att det kunde ha med tiden på dygnet att göra, så jag testade i morse efter att ha fått i mig andra koppen kaffe för dagen. La mig på sängen och filosoferade en liten stund, och pulsen ramlade ner i 44. Om jag hade struntat i kaffet och legat en stund till på sängen hade den kanske sjunkit mer, det hann jag inte kontrollera faktiskt.
Jag kan bara tolka det som att jag är i god form. Det finns en rimlig chans att jag klarar det här.
100km. Seriöst. Jag ska klara det.
bra jobbat!!! wow!
Du kommer klara det med stor marginal. 🙂
Det låter väldigt bra det där. Klart du klarar det!
Ja, gasar man för mycket i början får man betala dyrt på slutet, om man alls kommer runt så det gäller att lära sig vilka farter man tål och inte. Får man tråkigt skaffar man sig sällskap, delar eller hela turen. Kanske kan plocka upp någon efter 2 mil t ex som skulle vilja hålla ditt långpasstempo ett par mil? Springa de längsta passen solo blir inte roligt, det tar på pannbenet. Axa fjällmarathon är väl en kanonbra förberedelse för Kraftloppet? Får du bara till längden på långpassen så att du är förberedd för distansen så tror jag du reder ut det alldeles utmärkt.
aha, ja det är mkt psyke i ultralöpning kan tänkas, inför maror har jag nog varit dålig på att gå jättelångsamt på långpassen..(blir så tråkigt) men det är väl av mer vikt i ultra antar jag för att ha en möjlighet att orka !
ska köra fjällmaran 10de aug, så förhoppningsvis kanske den träningen kan anpassas lite även för kraftloppet då !
Tack Ling 🙂
Daniel, jag skulle vilja påstå att nyckelpasset är långpasset och att man kommer att behöva komma upp i åtminstone 45km några gånger, helst längre. Jag siktar på 100km och längsta långpasset är 60km, så för Kraftloppet skulle jag välja cirka 45km som längsta pass. Många back-to-back-långpass (t ex 30km lördag och 30km söndag), det ger mycket för både löpekonomi och uthållighet. Långa intervaller också skulle jag vilja ha med, t ex tusingar eller tvåtusingar.
Och så vara noga med att lätta pass verkligen blir lätta, så att det finns kräm att dra på när det ska gå fort så man får ut något av kvalitétspassen.
vad krävs för att klara av kraftloppet på 72 km i augusti ? har gjort 3 maror, den senaste i stockholm på 3.10
Du är i lysande form och du fixar ALLT! Spark på dig!