Idag valde jag att lägga in en spontan vilodag, mest på grund av att jag sovit väldigt djupt och länge på det där sättet man gör när man börjar bli sliten. Jo, man kan faktiskt avgöra hur kroppen mår genom att känna efter hur man sovit men framför allt hur man mår när man vaknar.
I vanliga fall sover jag cirka åtta timmar och vaknar tämligen enkelt av gryningsklockan. Men idag kände jag mig seg och trög när klockan väckte mig vilket också bekräftades av att jag råkade somna om så att jag kom upp senare än vanligt. Hela morgonen präglades av en tung, seg känsla i kroppen och det har inte riktigt gett med sig än, trots att klockan är kväll nu.
Jag gjorde ett experiment idag när jag lagade middag. Det var inte direkt oöverlagt eftersom jag redan på förhand visste om att smakerna gifter sig bra med varandra men jag hade faktiskt aldrig testat det själv. När köttgrytan var i princip färdig för att stå och sjuda den där timman eller en och en halv som jag gärna vill att den ska sjuda så skar jag upp ett syrligt äpple i småbitar och hade ner i grytan. Fläskkött, ingefära och äpple är smaker som går väldigt bra ihop.
Det blev väldigt gott! Älsklingen lät jättebekymrad när han konstaterade att han var mätt, för det betydde ju att han inte kunde äta mer. Så jag tröstade honom med att det fanns kanelpannacotta i kylen, redo att serveras till kaffet. Det beskedet mottogs med ett brett leende.
Det är trevligt med lite lyx i vardagen och det är så roligt att laga mat när den uppskattas. Det lustiga är att pannacottan var så lätt att göra, det enda bekymret är att den ska stå minst 4 timmar. Men det gör ju inget om den står längre så man kan göra den dagen innan som jag gjorde. Den klarar sig bra i kylen i ett par dagar, om den inte blir uppäten direkt förståss.
Tyvärr är inte ens den magraste varianten av pannacotta speciellt mager. Trots att jag försökt komma på ett smalare recept som behållit sin fulla smak så har jag inte fått ner antalet kilokalorier i kanelpannacottan till under 500 per portion. Så det är inte något man kan unna sig var och varannan dag direkt, trots att det är så lätt att svänga ihop. Så det är lika bra att brassa på och göra en riktigt härlig pannacotta och njuta av den lite då och då än att göra halvsunkiga varianter som inte är lika goda och dessutom fulla med sötningsmedel och konstigheter.
Såg att Scan gjort färdiga grytor som en bekant lovprisade för att de var så smidiga om man inte hann laga mat. Jag skulle personligen aldrig köpa dem, det var för många E-nummer i för att jag ska gilla dem, dessutom anser jag inte att det är någon besvärlig sak att göra ett långkok och frysa in portionsförpackningar. Man kan till och med göra allt utom att lägga i morot, lök, svamp och paprika med grytan innan man fryser in den. När man tar upp den och tinar den i grytan tillsätter man morotsslantar, paprikabitar, lök och en skvätt fond och ingen kommer att veta att du inte kokat och fräst hela dagen 🙂
Däremot blev jag lite irriterad på Aftonbladets jämförelse, att bra mat inte skulle vara så mycket dyrare än den sämre, kemikaliedoppade maten. De produkter de valt som Bra var väl bra nog men de som de valt som Dåliga var onödigt dyra livsmedel som jag vet går att få tag på billigare. Om de verkligen hade ansträngt sig och gjort en rättvis jämförelse hade den Dåliga matkorgen blivit betydligt billigare. Men då hade ekologisk, bra mat sett onödigt dyr ut. Som de skrev artikeln och vinklade testet såg ekomaten riktigt billig ut, trots att den faktiskt är dyr.
Allt hänger på vinkeln.
Apropå Aftonbladet skulle jag vilja se listan SVT refererade till på nyheterna ikväll, de pratade om företag svenskar hade förtroende för och inte. I toppen låg, som vanligt, SVT och IKEA men i botten hittade vi TV3, Aftonbladet, regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Den undersökningen lät intressant, får väl se om jag kan leta fram den.
Håller med, och som tur är för mitt järnvärde så gillar jag blodpudding 🙂
Jag älskar blodpudding, det är kriterie 1 för om något får passera mina läppar – jag ska gilla det. Annars får det vara. 🙂
Blodpudding är väldigt nyttigt! Fast gillar man det inte kan det vara hur nyttigt som helst, man ska inte behöva äta det ändå anser jag.
Men hur nyttigt är egentligen blodpudding?
Tack för tipset! Mot Hemköp….. 😀
Oja, det går bra, men inte så länge. 3 månader ungefär, sen börjar det väl krisa lite.
Skiva den först innan du fryser den så blir det lättare att hantera den, då kan man t o m styckfrysa skivorna om man vill 🙂
Appropå billig OCH nyttig OCH god mat så kostar just nu blodpuddingen 5:- styck på Hemköp. Max 3 st/hushåll. Undrar om man kan frysa blodpudding, det borde väl gå?
Vad säger husmor? 🙂