Man kan tro att jag inspirerats av det kladdiga vädret, och det är inte helt omöjligt att det är så men jag ställde mig nyss och bakade en kladdkaka. Klyftigt? Nej, inte det minsta. Särskilt inte med tanke på att jag inte vet hur man gör 😀
BILD:http://i243.photobucket.com/albums/ff148/LadyG_photo/kladdkaka.jpg
Det var dock några saker jag bommade med kladdkakan. För det första hur god den var. Vilket omedelbart avslöjade det andra problemet… Man blir så inihelvitte MÄTT på den!
Om man dessutom serverar den med kvarg som smaksatts med vanilj får man ett fräschare tillbehör som passar utmärkt till en tung kladdkaka. Hade jag haft färska jordgubbar hemma till hade det varit fullständigt perfekt!
Receptet är till 8 portioner:
50 gram mörk blockchoklad
3 dl vetemjöl
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
5 dl strösocker
4 st ägg
225 gram smör
Tillagning
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret(175g). Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras.
Glasyr: Smält chokladen och smöret(50g) på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna.
Jag såg inte att du har kakao i kakan, jag har för mig att jag bara brukar ha mörk choklad i.
Till själva kakan använder jag helst kung markattas kakao, det är som en chokladspark i käften 🙂
Men till glasyren kan man ju byta, helt klart. Enda nackdelen med glasyr är att kakan måste förvaras svalt, men den varar inte så länge att det är något egentligt problem 🙂
Kladdkaka är väldans gott! Testa att byta ut blockchokladen mot vanlig mörk choklad av den finare sorten en gång så svimmar du – jag lovar!!! 🙂