Jag roade mig med att leka med statistiken lite, det är alltid kul att drömma lite.
Matade McMillans kalkylator med senaste halvmaratiden, mest på skoj, och då spottade den ur sig att jag borde vara god för 5km på 27:25 (IRL: 28:04 men det var andra halvan av en milrunda) och 10km på 56:57 (IRL: 56:01).
Det roliga, tyckte jag i alla fall, var att jag inte tränar för de distanserna. Jag tränar för betydligt längre distanser, och kunde förstås inte låta bli att snegla på var kalkylatorn ansåg om Marathon (4:27:12 minsann, det vore inte så illa faktiskt men kapa 33minuter på maran?) och om distansen jag drömmer om att klara, 100km: 13h 01min 05
Nu sätter jag inte så mycket lit till automatiska uträkningar, de är roliga men tar inte hänsyn till väder och vind, eller andra oförutsedda händelser. De ger möjligen en vink om vad som skulle kunna hända om allt klaffar, om allt verkligen flyter som man tänkt sig.
Men hur ofta gör det verkligen det? 🙂
Nå, jag fortsätter som jag gjort hittills, det verkar ju fungera riktigt bra och jobbar på att lära känna kroppen. Lära mig hur det känns när jag närmar mig gränsen för min förmåga, fortsätta lära mig känna igen kroppens olika signaler och tolka vilka jag kan strunta högaktningsfullt i och vilka jag måste respektera om jag vill komma runt.
*gapskrattar*
Nej, jag sprang faktiskt inte på 4:27:12 – jag sprang på 4:26:25 🙂
Man får väl ge McMillan rätt ändå. Vad roligt att hitta det här bloginlägget lite helt apropå 🙂
🙂
Absolut säger jag så 🙂
If you say so…. 🙂 Man blir det man tänker så det sitter aldrig fel att tro på sig själv. 🙂
Jag tror att om du hittar ett roligt 5k-lopp med rätt förutsättningar (och om du hade haft tid) så skulle du nita de där 25:xx faktiskt. Du är så pass tränad och snabb att det bara är en fråga om rätt yttre förutsättningar och en bra publik, så grejar du det.
Absolut. Mycket ska stämma….
Jag tror att det kalkylatorn inte räknar med är fallenhet och vad man gillar också. Det är ju extremt svårt att kvantifiera, men jag springer t ex mycket bättre när jag har roligt (bra publik, bra väder) än när det är tråkigt (lite och ointresserad publik, kasst väder). Sånt kan den ju omöjligt räkna med.
Nej för dig (och Christian) verkar det ju stämma.
Men det är klart, ska man lägga in framtida träning för att få siffror att stämma så stämmer det ju för alla kan man tänka. 🙂
I så fall kanske McMillan inte har så fel ändå, om man tänker så. För jag är ju inte färdigtränad, definitivt inte. Fasa den dag man tänker att man är det!
Ps. 100km för dig kan man nog inte bry sig om ännu och inte heller maran för mig. Du är ju inte färdigtränad för 100 och jag är inte tränad för maran på annat sätt än “genomför” eftersom jag inte har några andra ambitioner nästa helg. 🙂
Testade kalkylatorn på min siffror från förra året, 5 km på 34 borde gett en 10 km tid på 70:30 och jag tog det på 69:10.
Inte så tokigt gissat ändå.
Det låter ju klockrent. 🙂 sub 4:30 tror jag stenhårt på i ditt fall nästa lördag, om du bara inte tänker på historien. 🙂
Hehe, skulle det vara så är det ju tossigt. Jag som springer kortare distanser är långsammare än vad jag är uthållig och du som springer längre distanser tvärt om. 🙂
Linda, visst är det ett eftersträvansvärt mål? 🙂
Kristina, jag testade att mata in min bästa miltid istället och fick då att jag borde kunnat göra ½-maran på 2:04:53 och det hade jag nog säkert gjort om det inte varit för att det var en köttmur sista biten att forcera. Då stämmer också 5km-tiden bättre, 26:58 föreslår den och det ser jag inte som en omöjlighet. Bara förskräckligt jobbigt. Maran på 4:22 däremot har jag svårt att tro på och ännu svårare har jag att tro på 100km på 12h 40min.
Jag tolkar det som att jag är för snabb för min uthållighet (dåligt uthållighetstränad i förhållande till snabbheten skulle väl en pessimist säga) 🙂
Hehe, visst är det kul att titta men så speciellt verklighetsanknutet verkar det inte vara.
Du t ex är ju bättre än mc Millan på 5 och 10 km. Jag är tvärtom, betydligt sämre. Jag ska enl mitt resultat på halvan på 1:50:52 springa 5k på 23:57 (verkligheten 25:xx) och milen på (49:44 (verkligheten 52:xx) Maraton ska vi inte prata om, där han säger att ett rimligt resultat för mig är 3:53:19. Tillåt mig fnissa, jag tror inte det går att översätta på det viset. Gör det det är jag ett ufo men jag väljer att tro att jag helt enkelt har min starka sida i att ligga och nöta hyfsat länge strax under mjölksyratröskeln (just nu).
Löpning i 13 timmar, en minut och fem sekunder…
Jisses.
Där har vi något att sträva efter, ja.