Igår lagade jag rotmos för första gången, alltså helt från grunden och utan artificiella hjälpmedel typ halvfabrikat eller annat fusk. 2kg kålrot, 400g morot och ett tiotal potatisar skalades och kokades, kålrot och morot först, senare fick även potatisen åka med. Allt mosades i lite av spadet som blev kvar, det mesta hade ändå kokat bort innan alla rotsakerna var mjuka. En yttepytte skvätt kalvfond, lite salt och en rejäl omgång med mosstöten och sen var rotmoset klart.
Det smakade ljuvligt – enormt mycket mer smak än blasket man fick i skolan och tusen gånger bättre än det man kan köpa färdigt. Fylligt, sött och härligt. Morötterna gav moset en härlig färg också, så det var en fröjd för ögat också.
Men nu kommer vi till det märkliga. Jag tog en normal portion rotmos och lite korv men blev mätt som om jag hade tagit fyra gånger så mycket mat. Det slog dessutom till väldigt plötsligt, det kändes som om jag gick från “fortfarande hungrig” till “stoppmätt” på två röda.
Nu har jag inte ätit rotmos på länge, det här var första gången på många år men jag är uppriktigt förvånad. Jag har aldrig varit med om dess like förut. Vad är det som gör rotmos så annorlunda jämfört med potatismos? Eftersom jag mätte och vägde så vet jag att jag inte tog en jätteportion, så då måste det vara rotmoset. Samma mängd potatismos har absolut inte den effekten på mig.
Fascinerande hur som helst, och väldigt billigt. Rotsakerna köpte jag för 2:98kr/kg på City Gross och korven var ett extraprisinköp från frysen. Det går att laga billig mat, om man bara anstränger sig.
Sötpotatis är supergott, jag hade i sådana i köttsoppan och även om de är fula är de goda. Det blir riktigt lyckat 🙂
Luktar jättegott! 🙂
Ett tips: Blanda i lite sötpotatis i moset också – en kulinarisk resa i paradiset! 😀
Skönt att jag inte är ensam om att uppskatta rotmosets förträfflighet. Är det bara jag som tycker det luktar väldigt gott medan man kokar det också?
Riktigt rotmos ligger högt på topplistan över godaste maten. Smarrigt som 17! Konstigt nog är det ganska få som begriper det….
Det är väl med färdigt mos som du skriver – det är utblandat blask???
Håller för övrigt med – det är gudomligt gott och ger paltkoma! 😀