Just nu är det säsong på kålrötter, palsternacka och andra ljuvligheter så älsklingen och jag passade på att investera i tillräckligt med grönsaker och märgpipa för en spottstyver för att göra köttsoppa. Perfekt att ha i frysen en kylig dag. Dessutom fick vi med oss tillräckligt med kålrot för att göra rotmos, något som jag aldrig gjort själv tidigare så det ska bli en intressant upplevelse. Jag hoppas och tror att det blir kålrot över så att jag kan göra en råkostsallad också.
Jag ska investera i fler rotsaker så småningom, finns det något godare än ugnsrostade rotsaker? Man måste passa på att njuta av de grönsaker som det är säsong på, då blir det billig njutning på tallriken.
Vilodagen har säkert gjort mig gott, men jag kan inte låta bli att fundera på hur det skulle ha gått att springa. Dessutom är jag lite lagom sugen på Växjö, men det begriper jag ju själv att det inte går. Så sen som förra veckan klagade jag över att knäet inte kändes bra så en mara nu är definitivt inte det jag behöver. Men man kan ju vara sugen utan att göra slag i saken.
Imorgon hade jag tänkt göra ett litet experiment med muffinsformar, filodeg, äggstanning, kryddor och strimlad skinka – minipajer! Blir det gott, och om det inte är allt för struligt att göra, tänker jag bjuda på dem som aptitretare nästa gång vi har gäster. Dessutom ska jag försöka baka bröd i terracottakruka, när jag köpt lagom stora terracottakrukor. Måste ju öva några gånger så jag vet att det blir bra innan jag ger bort krukbröden. De ska ju både vara goda och snygga när man ska ge bort dem.
Ett annat experiment som ligger i framtiden är mandelpraliner, marinera finhackade torkade aprikoser i t ex apelsinsaft (minst 30 minuter) och forma små runda plattor av mandelmassan (som du gärna kan färga för extra festlighet). Lägg lite av aprikoshacket mitt i varje platta och nyp ihop mandelmassan till små, runda bollar. Lägg dem med skarven ner och garnera toppen med en pistagenöt (eller mandel), pensla med antingen vatten eller sockerlag där nöten ska sitta.
0 Comments