Skräms inte!

19 October 2013

Bäst man är ute och joggar hör man en cykel bakom sig. Nu vet jag inte hur ni andra resonerar, men jag är inte den snabbaste löparen direkt så jag stiger instinktivt åt höger (“Håll höger!” är det stående mantrat på alla stora lopp) för att släppa fram snabbare trafikanter på vänster sida. Detta stämmer väl med bilkörning också: man kör om till vänster.

Så jag höll på att göra på mig av överraskning och rädsla när jag nästan klev in i en cyklist som bestämt sig för att inte bara passera på höger sida (som var gångbana) utan gjorde det fort väldigt fort. Hade det bara hänt en gång hade jag inte noterat det, men efter den där första skrämselhicka gången när jag faktiskt kände vinddraget från cykeln så har jag börjat märka att cyklister lika gärna befinner sig på gångbanan som cykelbanan.

Nåja, det jämnar antagligen ut sig för jag har också börjat notera alla förbannade flanörer som tror att de äger trottoarerna. De flanerar lika gärna i bredd på cykelbanan som gångbanan, helst tvärs över båda om det går att ordna.

Jag vet precis vad som är problemet. Det är inte cyklister eller löpare alls. Motionärer brukar vara synnerligen medvetna om var de är, särskilt om de rör sig i hög fart. Planerar sin framfart, uppmärksamma och vakna.

Nej, problemet är alla dessa FLANÖRER. De där som inte är ute och går, det går det för sakta för, utan strosar. Stannar och glor på något. Oftast telefonen. Står i vägen för allt och alla, även andra flanörer. De lyckas med en nästan kattlik skicklighet placera sig på gångbanan så att det blir i stort sett omöjligt att passera dem utan att stöta i dem. Naturligtvis är det de som försöker orma sig förbi som är syndarna i flanörens ögon. Sitt eget klumpeklottbeteeende ser de över huvudtaget inte.

De kan stå som ruskprickar på Ålands hav och vara helt omedvetna om det kaos de sprider omkring sig. Cyklister försöker navigera runt dem bäst det går, joggare får ge sig ut i rabatterna och trampa. När det kommer barnvagnar och andra ekipage som inte kan navigera runt flyttar flanören makligt på sig, och bara precis så mycket att de släpper förbi ekipaget. Inte en centimeter mer, för i sin värld äger de vägen.

Naturligtvis lär man sig så småningom att se vilka som är hänsynsfulla vanliga promenerare och vilka som tillhör de förbannade flanörerna. Och försöker navigera så smidigt runt dem som möjligt. Vilket kan leda till “omkörningar” både till höger och vänster. Efter ett tag slutar man säkert bry sig, är min gissning. Särskilt cykelpendlare som tvingar utstå dessa proppar dagligen.

Jag blir så trött emellanåt, särskilt på individer som lyckas ta upp hela gångbanan själva trots att det egentligen bör rymmas två i bredd. Tre om man trängs. De här individerna är lika irriterande som flanörerna, men betydligt fler. Det de båda grupperna har gemensamt är en total omedvetenhet om vad de utsätter omgivningen för genom sin obetänksamhet, sin omedvetenhet och sin egocentriskhet.

I övrigt var det en bra löprunda 🙂

14 Comments

  1. Rolf E

    Detta är väl inget enbart storstadsfenomen. Jag syftar mest på flanörerna och hundägarna som upptar hela gång/cykelbanan utan att vara medvetna om att den trafikeras och att man ska hålla sig intill kanten. Ibland har man lust att tjoa till lite extra när man kommer ifatt dom och dom inget märkt!!!

    Reply
  2. Kristina

    Ren självbevarelsedrift annars hade alla mina pass på Södermalm, i värsta lunchrusningen, blivit en mardröm. 🙂 Jag kan springa, jag är lyckligt lottad.

    Reply
  3. Annica

    hahaha vilken bra idé 🙂
    Så ska jag också försöka tänka nästa gång, kanske kan ge mig lite mindre magsyra på kuppen 🙂

    Reply
  4. Kristina

    Jag tror att en del irriterar sig på löpare, dom väcker dåligt samvete. Åtminstone väljer jag att tänka så, makar överseende på mig för jag orkar det. 🙂

    Reply
  5. Annica

    Ja, det kan du ha rätt i. Som inflyttad nollåtta hoppas jag att jag aldrig tar till mig lokalkulturen i så fall. Då är jag hellre lantlolla 🙂

    Man ska ta seden dit man kommer sägs det iofs men det vill inte jag 😛

    Reply
  6. Anders

    En trist lokalkultur helt enkelt…

    Kanske därför som t.ex. stockholmare & tyskar har dåligt rykte ute i landet medan t.ex. göteborgare & mälmöiter inte har det?

    Skönt i så fall att jag inte fick med mig den trista kulturen utflyttad noll-åtta & f.d. fjollträsksbo som man är.

    Appropå ingenting, den typen av öknamn används ju inte mot t.ex. G & M? Tänkvärt!

    Reply
  7. Annica

    Fast det fungerar ju i andra städer, åtminstone Göteborg, Köpenhamn och Helsingfors som primärt är de storstäder jag besökt annars. Man kanske inte hälsar på alla, men man visar åtminstone hänsyn till dem man möter och det är mer än man kan säga om de flesta stockholmare.

    Det saknas någon form av grundläggande respekt för att man måste dela det offentliga rummet med andra, svårt att sätt fingret på men ta exemplet att mer än hälften av alla som går genom dörrarna i tunnelbanan bara släpper den efter sig och bekymrar sig inte alls för om den bakom är beredd att ta emot eller ej. (Så himla svårt att hålla kvar ett finger i karmen och kasta en blick över axeln innan man släpper dörren är det inte) och en överväldigande majoritet friska sitter kvar även om det kommer in en äldre, handikappad eller gravid som bättre hade behövt sitta.

    Det säger något om folket som rör sig ute, det är bara “mig, mig, mig” hela tiden.

    Visst finns det undantag (tack och lov!!) men inte så många, och jag kan slå vad om att de flesta är inflyttade.

    Reply
  8. Anders

    Jag tror det kan bero på att den sociala kontrollen och därmed behovet att visa t.ex. hänsyn avtar ju större ort man bor på. I en liten bonnaby hälsar ju alla & vinkar till varandra. Händer knappast i fårfållan?

    Reply
  9. Annica

    Man skulle ju kunnat tänka sig att folk som inte har bråttom eller inte vill skynda sig skulle kunna tänka sig att maka på sig för dem som har mer bråttom, men icke. Och det spelar ingen roll om du är löpare eller bara behöver skynda dig till tunnelbanan civilklädd. Dina behov betyder inget för den här gruppen personer.

    Jag slår vad om att de i sin CV skriver att de är medkännande och empatiska personer som är öppna för andras behov och att de är bra på att samarbeta…!

    Reply
  10. Anders

    Du får la lägga långlimporna på cykelbanan & Olgorna på Essingeleden 😉

    Än värre blev det för kompisen som blev prejad av en privatpolis i bil då han körde cykelintervaller i 35-40 km/h på bilvägen intill en GC-bana. Att cykla fort på en bilväg där det finns en GC-bana måste ju vara ett ganska allvarligt brott, typ riskera oskyldiga bilförares liv, eller? (Sic)

    Reply
  11. Kristina

    Ja man slutar bry sig, av självbevarelsedrift och omtanke om den mentala hälsan. Man viker ut i gatan. Jag har insett att flanörerna anser att det är jag som färdas i fel hastighet på gångbanan och därför får skylla mig själv och väja.

    Reply
  12. Anders

    Förstår att detta måste vara fruktansvärt irriterande i mer tätbefolkade områden. Suck!

    En annan variant på hänsynslöst beteende är hundägare som låter hunden vara mellan sig själv och den mötande. Vissa hundar gör som bekant ibland utfall och skall därför alltid vara på ANDRA SIDAN om hundens ägare vid möte. Jag har bestämt mig för att stanna och skälla ut hundägaren efter noter nästa gång en sån felplacerad hund gör ett utfall mot mig. Alltså riktigt råskälla och vara oresonligt förbannad.

    Reply
  13. Annica

    Så fort man sett mönstret är det omöjligt att bortse från det. Det finns en grupp individer som rör sig i trafiken men de är helt omedvetna om att det finns regler, hänsyn och.. ja andra människor.

    Reply
  14. Rolf E

    Håller helt med.
    Bra skrivet.
    Cyklar och åker inlines helst på vägar och gator där de som finns där är medvetna om att de är trafikanter.

    Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Spring för nya leenden!

I samarbete med vår partner Operations Smile lanserar vi Spring för nya leenden! 27 september–4 oktober SPRING, JOGGA ELLER GÅ FÖR NYA LEENDEN! 🏃...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.