Äntligen blev det av att försöka göra sushi. Efter att ha inhandlat bambumatta, vässat kniven och skaffat ingredienser så tog det ett par dagar innan jag samlat mod och kunskap nog för att våga mig på experiementet. Sushiriset kokades och risvinägern värmdes upp tills sockret smält. Sen blandades vinägern med riset och sen ställde jag det åt sidan så att det fick svalna i lugn och ro.
Medan jag väntade skar jag squash (torrare än gurka), lax och paprika i tunna strimlor och bredde ut ett noriblad på bambumattan. När riset svalnat var det i princip bara att breda ut ett lager på noribladet, fast lämna 5-6cm i övre kanten tomt. Därefter la jag på lite av varje, smetade på lite wasabi inuti och började rulla. Sista stycket, det som lämnades utan ris, penslas med kallt vatten innan rullen försluts.
Tre noriblad gick det åt men innan jag skar upp dem fick de ligga i kylen en liten stund. Insåg medan jag skar att det är viktigt att skölja kniven mellan varje rulle, annars klibbar riset fast vid bladet. Man kan skära nästan hur tunnt eller hur tjockt man vill, riset är så klibbigt att det hänger ihop ändå.
Riset blev smakrikt och gott, vilket förvånade mig eftersom jag förväntade mig att det skulle vara svårare att få till ett gott ris än det faktiskt var. Jag tror däremot att man faktiskt kan rulla ännu lite hårdare än jag gjorde, rullarna höll ihop förvisso men de blev lite stora. Stora munsbitar, kan man väl kalla dem.
Nu när jag testat nori-maki måste jag försöka mig på nigiri också.
Vill du testa själv är det bara att göra som jag, läs igenom den här sidan:
och kolla bildspelet, det är faktiskt inte så svårt som man skulle kunna tro.
0 Comments