Varför talar man så tyst om ultraefterdyningarna…

9 February 2010

….och vad gör man åt dem?

Ingen träning idag och ganska nöjd med det. Jag har nog med att resa mig, gå och sätta mig utan att det gör allt för ont. Fast det är ju förståss inte utan att jag sneglat på träningsväskan, lite. Jag är nog skadad 😀

Har åtminstone fått sova i natt för benen, alltid något. Det är något ultralöpare talar tyst om, hur störd nattsömnen blir av värkande, svullna ben som inte slutar göra ont trots att man ligger ner och försöker slappna av. Just det där hur stela, ömma och obrukbara benen blir i flera dagar efteråt innan man kan fungera som en vanlig människa igen är det ingen som pratar om. Det är sånt som varje nybliven ultralöpare själv får upptäcka, och lära sig hantera.

Nå, jag har några knep jag gillar:
* Sova – om man får göra det för benen är det det bästa botmedlet, det är makalöst vad kroppen hinner ordna medan man sover.
* Mjuk massage – det är nästan inte massage alls, utan mer mjuk beröring. Inget tryckande eller knådande utan lätta beröringar.
* Varma bad – det finns inget bättre än att ligga tyngdlös och guppa.
* Alvedon – en jämnhög koncentration paracetamol i blodet gör det lättare att sova och sova behöver man för sömnen är det enskilt bästa botemedlet mot ultraefterdyningarna.
* Lugn motion – promenader, lätt motionscykel etc så fort benen är någorlunda smärtfria ökar blodcirkulationen och underlättar för kroppen att ta hand om eländet du ställde till med.

41 Comments

  1. Sylvia

    Jag kan iofs tycka att det verkar sundare att stanna kvar en stund i det man precis har utfört. Reflektera lite. Leva i nuet, istf att genast rusa vidare till nåt nytt.

    Men Annica, hur gör man med jobbet nu då? Är det sjukskrivning eller semester som gäller veckan efter ett ultralopp, om man har behov av benen under sin arbetsdag?? Jag sitter knappt nånting på mitt lab…

    Reply
  2. Annica

    Ujj vilken debatt det blev då 🙂

    Herr S får ta en funderare på hur lämmpligt det är att tala om för någon att vederbördandes upplevelser inte är sanna. Jag ger högaktningsfullt fanken i om herrn sprungit 28 ultror faktiskt, det gör inte mina ben mer rörliga.

    Det var inte meningen att avskräcka någon, för det är med en viss belåtenhet jag stultar omkring. Jag har för mig att det var Kristina som skrev i sin blogg en gång att hon ville skrida omkring som en drottning, och det är nog det jag gör 🙂

    Och jo, man drabbas i mer eller mindre utsträckning av en lätt depression efter ett avklarat lopp. Hur väl man hanterar förlusten av något man sett fram emot, kanske i ett helt år, är individuellt och inget man kan pissa på varandra för. Somliga skakar av sig känslan dagen efter, redo för nya äventyr men inte alla.

    Du ser garanterat inte hela bilden.

    Ha respekt för varandras upplevelser, alla ser inte världen på samma sätt från samma referensramar och ur samma vinkel.

    Reply
  3. Sylvia

    Tack Kristina! Kan ju knappast vara värre än 12 timmars barnafödande, tänker jag…

    Betrf intervaller så stämmer det första du säger. Det andra…nja…;)

    Reply
  4. Kristina

    Heja Sylvia!!!!

    ps. Intervaller är guds gåva till löparen – love it!!!! ds 😀

    Reply
  5. Sylvia

    …eller föd inga barn utan smärtlindring, för det gör sååå ont. 😉

    Jag kommer att prova, men ska överleva en helmara först. Halvor har jag gjort så många nu, fast jag var försiktig och osäker inför den första.

    Reply
  6. Linda

    Exakt så! Tänk om alltid hade lyssnat på alla: “Spring inte intervaller för det är spyjobbigt”, “Spring inte i skogen för du kan vricka fötterna” “Spring inte Stockholm marathon för du kan inte gå nerför trapporna på stadion efteråt” osv..

    Reply
  7. Kristina

    Jag tar inte åt mig Linda, för jag har faktiskt testat och jag vidhåller att det inte är en “förbannat fantastisk upplevelse”. 🙂 Alla är vi ju olika som sagt och ultra är inte det ultimata målet för alla löpare. Jag har nog lite för mycket gaspedal för att det ska passa mig – mer som en galoppör lixom. Fast jag tycker också absolut att Sylvia och alla andra ska testa för det är kul på sitt sätt.

    Reply
  8. Linda

    Sylvia, Japp jag kan tycka det är mesigt att lita mer på vad andra säger än att testa själv. Och i min värld är en försiktig människa inte feg. men försiktighet för mig är att vara försiktig i sig själv, och inte i andra. Jag uppfattar verkligen inte dig som någon fegis, mes eller vad du nu vill kalla det, You go girl! skaffa dig en egen uppfattning och du kommer säkerligen att hitta att ultra är en förbannat fantastisk upplevelse 🙂

    Reply
  9. Sylvia

    Feghet?! Är det så du kategoriserar människor, Linda, som är lite försiktiga av sig? Synd!! Som du själv sa, så råkar det vara så att alla människor upplever saker olika.

    Hursom, så lär jag testa iaf. Det är nog en stor seger att göra något, som man är lite osäker på. Om inte för annat så för att slippa bli kallad fegis…

    Reply
  10. Linda

    Att bli avskräckt utan att ha testat något tyder på feghet. Jag tycker alla ska bilda sig en egen uppfattning. Jag tror att anledningen till att man kan känna sig nedstämd är att all den psykiska pressen, laddningen och moroten bara släpper. Man känner sig tom helt enkelt. Det har inget med just ultra att göra för mig, utan lopp som betyder något. Det är bara att fokusera om på nya mål så är man i gemet igen. Jag sprang 15km 2 dagar efter uppsala och hade inte ens träningsvärk, men inte heller 100% lust att springa. Det gick på ren rutin och fick mig snabbt in i nya banor av glädje igen..

    Reply
  11. Sigvard

    Just det, därför bör man inte generalisera om “depressioner”, som är svåra psykiska åkommor, utan fackkunskap.

    Reply
  12. Sylvia

    Ja, jag får erkänna att jag har blivit lätt avskräckt, trots att jag mer o mer har vant mig vid tanken att nån gång testa! Jag vill inte bli deprimerad, behöva sjukskriva mig för kroppsliga blessyrer och inte kunna träna på många dagar…

    Reply
  13. Linda

    Herr S, Nu råkar det vara så att alla människor upplever saker olika.

    Reply
  14. Sigvard

    Jag har genomfört 28 ultra, jag är tillverkad av samma lera som de flesta här, och utifrån egna erfarenheter kan och måste jag tyvärr skriva att det Lady och Lena påstår helt enkelt inte är sant! Det är nästintill ansvarslöst av två så erfarna löpare som ni att ge spridning åt så groteska överdrifter om “depressioner” mm. Vad Kristina beträffar kan du lugnt pröva en eller annan ultra utan att riskera något sammanbrott.

    Reply
  15. Kristina

    Intressant inlägg som väl beskriver varför jag inte vill bli någon utpräglad ultralöpare. Det ä helt enkelt inte värt det. Jag vill kunna träna hela tiden och så häftigt tycker jag inte att ultra ä för mig så att det uppväger flera dagars system break down. 🙂 ska man slippa det du beskriver tror jag det krävs väldigt mycket träning och så mycket fritid är det ju svårt för många att uppbringa. Då blir det nog jävligt enahanda också – allt har en gräns hur kul det än månde vara.

    Reply
  16. Linda

    “Man talar heller inte alltid om de månadslånga depressioner som följer på ultralopp. ”

    Uppsala50k. Fan det kändes som att livet tog slut där efter målgång..

    Reply
  17. Sylvia

    Ujuj, det lät jobbigt det där! Men, hur gör ultralöpare med sitt jobb då? Mitt jobb funkar INTE sittandes, utan benen används hela tiden, stående o gående. Är det semester eller sjukskrivning en vecka som gäller…?

    Reply
  18. Sigvard

    Lena, det stämmer inte. Max en dags separationsdepp (dvs socialt betingat!) kan jag gå med på. Känner ej heller helt igen mig i Ladys beskrivning.I normalfallet brukar det räcka med ett dygns (OBS) total vila och gärna så få sinnesintryck öht som möjligt för snabb recovery.
    Sömn ej något problem, tvärtom. Men det kanske handlar om högre intensitet i dit fall.

    Reply
  19. Lena M

    Man talar heller inte alltid om de månadslånga depressioner som följer på ultralopp.

    Reply
  20. Christer

    🙂

    Hade kunnat skriva dessa rader själv!

    Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Spring för nya leenden!

I samarbete med vår partner Operations Smile lanserar vi Spring för nya leenden! 27 september–4 oktober SPRING, JOGGA ELLER GÅ FÖR NYA LEENDEN! 🏃...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.