Att tävla sig i form!

20 May 2019

Nu har löpsäsongen dragit igång på allvar och det finns mängder med roliga lopp att välja på! För mig fungerar det riktigt bra att köra lopp som träning inför Stockholm Marathon, både några halvmaror och millopp. Jag tycker det är riktigt bra för att man får utmana sig lite och träna på att springa lopp. Testa skor, energiintag och att springa så kontrollerat som möjligt kring tröskelpulsen. Det är även väldigt bra mental träning, att öva på att pusha sig lite extra och bygga pannben inför maran.

Under April-Maj har fokus legat på att springa mer i min tänkta marathon-fart, och varför inte testa det under lopp! Lyckades hålla min tänkta mara-fart under Tjejmilen21K, men fick det lite tuffare under Göteborgsvarvet i lördags. Tanken var att köra lite snabbare nere i Göteborg och gå för ett snitttempo på ca 4:25-4:30(så lite snabbare än marafarten på 4:37), men dagsformen fanns inte där. Jag var ganska slut redan efter 13km, så fick dra ner på farten för att undvika en total väggning. Höll ändå ihop det hyfsat, men med en trend på långsammare snittid för varje 5km och landade på dryga 1h 40min. Såg efter loppet att jag snittade på en puls över 180(har en maxpuls på ca 195), så förklarar också varför det kändes ganska tufft…haha. Men brukar kunna ligga kring tröskelpulsen och pusha på under millopp och halvmaror, så hoppas att det ännu en gång var pollen som drog upp pulsen lite och att formen ändå finns där. Och ÄNTLIGEN säger prognosen att pollenhalterna är på väg att gå ner…så förhoppningsvis kommer löpningen kännas lite behagligare framöver.

Det var 6:e året i rad som jag sprang mitt favoritlopp Göteborgsvarvet, världen största halvmarathon! Även om det inte gick vägen i år, så är det alltid en mäktig upplevelse att ta del av denna löparfest! Tyvärr bröt jag min fina trend med PB för varje år:

  • Göteborgsvarvet 2014: 1:47:55
  • Göteborgsvarvet 2015: 1:44:19
  • Göteborgsvarvet 2016: 1:39:25
  • Göteborgsvarvet 2017: 1:39:01
  • Göteborgsvarvet 2018: 1:35:51
  • Göteborgsvarvet 2019: 1:40:38

Nu är det bara att bryta ihop och komma igen till 2020, då jag hoppas komma ner mot 1:30… Har ni inte sprungit Göteborgsvarvet, så GÖR det! Så härlig stämning med grymt publikstöd, fin bana och riktigt mäktigt med den långa svansen av löpare som aldrig tar slut. Som tur är kan jag nog komma över loppet ganska snabbt, eftersom A-loppet i år ändå är Stockholm Marathon.

Göteborgsvarvet var det sista ”långpasset”, så nu börjar nedtrappningen och förhoppningsvis leder det till en formtoppning om mindre än 2 veckor!!! Jag kommer att dra ner träningen till ca 70-80% av den vanliga mängden den här veckan för att sedan gå ner mot 50% sista veckan. Det viktiga är att dra ner på träningstiden och inte farten. Så brukar man tex köra 8*1000m kan man köra samma pass och fart, men bara hälften av intervallerna, alltså 4*1000m i samma tempo. Passar på att köra lite mer alternativ träning som att simma och yoga, för att spara på benen men ändå få träna av mig lite (rastlös som man är) 😉

Over & Out!

/N

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.