En helg, flera laviner

6 March 2016

I fredags omkom två människor i olika laviner nära oss. Bägge var guider, män på 71 respektive 73 år. De åkte före sina ledda grupper ner från varsin topp i ospårad snö.

Igår, i rejält snörusk, störtade en man från en bergskam alldeles i närheten. Vid en paus uppe på kammen hade han trampat lite för långt, ut i en svagzon till en stor hängdriva. Hängdrivan släppte och drog med sig mannen och utlöste en lavin. Han föll 250 meter längs bergssidan men hamnade på något mirakulöst vis ovanför lavinen och klarade sig i stort sett oskadd. 

I morse var det stort sökpådrag utanför fönstret med tre helikoptrar och 60 personer sysselsatta. Över ett par timmar tog aktionen. Men inga människor kunde hittas. 

En skidåkare i en närliggande pist hade sett lavinen gå, och även sett en ensam skida komma farande efter. Bergräddningen hade inget annat val än att anta det värsta. Först senare under dagen skulle det framkomma att någon annan hade förlorat en skida just där en vecka tidigare. Nu har man konstaterat att det förmodligen inte var någon där.

Det är väldigt sällsynt att människor dras med i laviner häromkring. Vi är alla ganska chockade efter helgen och efter morgonens aktion, trots att ingen drabbades. Familjen ovanför oss stod och betraktade räddningsaktionen från köksfönstret, vi från vardagsrummet. Alla undrade vad som hänt. Jag kunde inte sluta tänka på bergräddarna, hur det känns att inte veta om de söker efter liv… i timmar i sträck. 

Mina ord blir ganska platta när det handlar om människoliv, och det är svårt att skriva om, men jag behöver skriva något. För jag är mitt emellan. Mellan dem som sätter sig själva och räddningsmanskap i risk, och dem som frågar sig hur sjutton man tänkte när man gav sig iväg över huvud taget under sådana här förhållanden. För förhållandena är sällsynt usla just nu. Men jag är inte annorlunda från dem som drabbas annat än att min riskacceptans är lägre. Det kunde ha varit jag.

Varför utsätter man sig för livsfara? Varför ta så stora risker? Jag har funderat på det länge, men det finns nog inga enkla svar. Eller, förstår jag det inte bara för att jag själv inte tar så stora risker medvetet? Jag vet inte. Jag förstår att man kan vara beredd till liten risk, för jobbiga men hanterbara scenarior. Om inte så hade jag inte kunnat gå utanför dörren. Bergen är aldrig säkra. Allt vi gör därute baserar sig på antagandet att något är tillräckligt troligt genomförbart. Men visst är mänsklig bedömningsförmåga begränsad; man kan lätt bli överraskad och behöva ta svåra beslut. Vi har vänt om ganska många gånger, till exempel; oftast nära toppen då vi insett att en hängdriva är för farlig, eller att snön beter sig för konstigt. Och vi har haft turen att komma hem, luta oss tillbaka, dricka en kopp te och må gott efteråt. Jag hoppas att jag aldrig “råkar glömma” hur bra det kan vara att vända. Så länge risken är hanterbar (vad nu det betyder) så kan den vara utvecklande på flera sätt. 

Men när det kommer till extrema risker tappar jag tråden. Jag kan helt enkelt inte föreställa mig att risken i sig skulle motivera någon. Få ger sig ut för att nå gränsen till att faktiskt dö. Det finns nog enstaka undantagsfall, men för oss mer normalt funtade är ju en viktig del av utmaningen att planera och hantera turer så att de blir så komfortabla och så riskfria som möjligt. Vi vill helst bara ha en trevlig dag. Nej, jag kan bara inte tro att extrem risk motiverar någon. Det måste ha vara något annat.

När jag under senare år sett hur olika extremsporter bara växer och växer, och hur bergen fylls av solbrända ansikten, så får jag en känsla om vad annars som kan bidra. Två trender om man så vill, relaterade till en hel bergskultur som skiftar. Vi är så många ute nu att en vanlig trevlig dagstur inte är något speciellt att tala om längre. Kanske vill man genom sina prestationer sticker ut från mängden. Och eftersom ribban ständigt har höjts i många år så kan det bara sluta på ett sätt: Med ännu högre risk. Den andra delen är tävlingsandan. Kanske i takt med att det blir allt högre tryck på olika bergslopp och events, blir allt fler väldigt vältränade, och vill ha mer utmaning. Man vill gärna vara först upp. Helst lägga de första, finaste spåren i nysnö ner från toppen. Om det så måste ske i snöstorm, eller med en guide som tar första svängen.

Och är inte vi själva en del av detta…? Herregud, vad jag skäms när jag inser det. Jo. Vi är en liten del av karusellen. Av kulturen som tvingar fram värre prestationer. Vi som ibland går först ut, lägger ett första spår så snart risknivån för ett berg “känns acceptabel” för oss. Fast vi tänker ju inte så förstås. På hemmaberg går vi först för att vi är snabbare och vill slippa gå om andra. På stora berg går vi inte först eftersom vi troligen är långsammare och inte vill bli omgådda. Man vill kunna gå lite för sig själv, i sin egen takt, helt enkelt. Men visst tänker vi också att det är kul att komma först…

Jag och min bergskamrat skulle inte ha gått upp på de berg som omskrivits i nyheterna under de förhållanden som varit nu. För det är vi alldeles för fega och jag hoppas att vi förblir det. Men det garanterar inte att vi kommer klara oss oskadda. Vi är inte bättre på något sätt. Vem är väl det. Ingen kan förutsäga allt som kan hända.

Vi gick ut på en tur idag. Helikoptrarna susade fortfarande olycksbådande omkring på andra sidan dalen när vi la skidorna på taket, redo att åka mot hemmaberget. Grannarna stack ut sina huvuden genom köksfönstret och frågade om våra planer. Toreck, så klart… Det finns i princip bara en eller två turer som går att göra under sådana förhållanden och Toreck, även om det är ganska brant, är en av dem. 

När vi kom hem hade jag ett väldigt bra, konstruktivt samtal med äldre granndottern. Hon är omking 10 år och vansinnigt klok. Hon är pappas dotter – en sportig liten galenpanna – och kommer nog om några år själv stå uppe på topparna och blicka ut. Vi pratade om laviner, risker och om att utsätta andra (bergräddare) för risk. Om det kom någonting positivt ur morgonens massiva insats så var det alla de samtal som väckts i våra hem. Hur mycket är ett liv värt? Vems är ansvaret? Kan andra drabbas av det jag tar mig för?… 

För mig är bergsport inte risksport. Det finns risk, men det är inte därför jag gör sånt jag gör. Kanske skulle jag hellre vilja eliminera all risk, kanske inte. Det är inte roligt med olyckor. Men det är, och ska vara, ödmjukande att vi förblir underställda naturen. Vi vet helt enkelt aldrig vad hon kommer att göra idag eller i morgon. Och det är väl också därför jag älskar bergen och deras ombytliga humör. Snöklädda toppar skinande som solen. Dalar höljda i dimmig mystik. I livet försöker människan komma undan förändring; bland bergen ser hon förändring, ser att den är oundviklig, och lär sig att omfamna den. Vi måste kunna anpassa oss. Om inte för oss, så för dem som drabbas av oss.

6 Comments

  1. Sandra

    Usch… Tack för din starka kommentar som hjälper till att visa riskerna. Skönt att höra att ni klarade er, även om det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse. Tragiskt för närstående till den omkomna.
    Det är även en påminnelse till dem som kanske nu lär sig offpist, om att ett brantare häng inte är “säkert” bara för att flera andra åkt före. Sådan argumentation fungerar möjligen i vissa fall, om ett det åks där många gånger varje dag, och exposition (relativt lavinrapport/vindriktning) och kupering (t ex om man åker i en ränna eller uppe på en kant) stämmer, OCH det inte just snöat mycket, och/eller har varit hård vind, och/eller finns ett svagt lager under… Lokalkännedom är inte bara geografikunskap, det är decennier av erfarenheter om hur snön brukar samlas, formas och bete sig på olika platser, överförda mellan personer; och inte ens det gör en immun. Kunskaper ger bara så mycket, naturen har ändå sista ordet.
    Pelle, hoppas du kan njuta i pisten om skidor/bräda fortfarande lockar. Vinterglädje är inte minst att finnas kvar och kunna njuta av snön tillsammans med våra nära.

    Reply
  2. Pelle

    Mycket bra skrivet av er båda!
    Jag och en av mina fyra åkkompisar hade den enorma turen att bli uppgrävd (från någon dryg halvmeter iskall, välpackad snö över huvudet och närmare 1,5 meter över fötter och bräda) på bara några minuter i Val d’Isère i mars 2011, då fyra laviner gick samtidigt, varav en större (den var cirka 500 meter bred och förflyttade sig ungefär lika långt ner i dalen) troligen utlöste de andra på intilliggande berg och dessvärre tog med sig en 45-årig tvåbarnspappa ner på sex meters djup (våra två andra åkkompisar hjälpte till att gräva upp honom, vilket tog trekvart), och kan tyvärr(?) aldrig mer åka längre utanför pisten, än att jag kvickt och lätt kan komma in i den igen… Tilläggas bör, att våra åkkompisar och den avlidne var på “baksidan” där min åkkompis och jag hade åkt någon timme tidigare, medan vi fick lavinen över oss på en “framsida” (några futtiga hundra meter till höger i uppåtfärdriktningen om Cugnai-liften). Båda lavinerna (de två andra känner jag inte till omständigheterna kring), avigt nog, på norrsidorna…
    Så – ta det vackert out there, folks! You only live ninth…

    Reply
  3. Sandra

    Ja, jag menar ju inte att prestation är dåligt i sig. Som alltid kommer det till balans…

    Det får nog snart bli en miniserie om yoga och mindfulness i stället, det räcker med berg och risker för stunden 😉

    Reply
  4. David

    Ja, i slutändan är det väl upp till var och en att välja.

    Om man gillar att prestera så är det nog viktigt att låta sig göra det? Typ skriva långa texter, eller hjälpa grannens barns utveckling som du verkar göra är ju klockrena sätt också.

    Reply
  5. Sandra

    Ja, extrembrantåkare (och -klättrare) som söker sig till t ex Chamonix med otyglad passion får nog svårt att inte ryckas med; platser där “brantare, högre, svårare, snabbare” i stort sett hela anledningen att vara där. Menar inte att det är dåligt, men det blir nog svårare att ta sina lagom små steg. Jag tänkte skriva om det också, men tiden bara rinner mellan fingrarna… Det är även min erfarenhet att det kräver mycket mer eftertanke att säga nej till en tur än att säga ja. Även i planeringsstadiet! Senast igår behövde vi göra det till en vän som föreslog något på gränsen till utom räckhåll, och det svider lite än… Men vi är ansvariga för våra egna gränser.

    Andreas, ja. Har nog skrivit om honom förut då han var en av mina få förebilder när jag började springa runt i berg (trots att jag inte har någon koll allas på brantåkarvärlden). Han verkar ha varit en fantastik person och verkligt eftertänksam, vilket är det mest fascinerande i sammanhanget tycker jag. Både av en del blogginlägg och av den riktigt bra podden med honom på Husky fick jag intrycket av att han verkligen djupt älskade de små enkla vardagliga stunderna också. Och sin flickvän… Han har skrivit om “febern” som igen och igen fick honom att tänja på gränserna till det görbara trots vetskapen om allt han riskerade. Alla som älskar berg har nog känt den febern. Men det är bara en flyktig känsla… Precis som otåligheten du nämnde, och den mer eller mindre inbillade “skammen” med att vända.

    Den här kulturen var en stor anledning till att vi aktivt valde bort Cham. Berg är egentligen som bäst en solig dag med gott fika och goda marginaler.
    (Jag vill så gärna tro att jag fått nog av prestationer… men det är ju inte riktigt sant, vilket kanske föranledde hela den här texten och sannolikt också att jag varit deppig och prestations-allergisk i en vecka efter. Men, jag kommer igen. Det är ju så vansinnigt roligt där ute. Bara jag kommer ihåg vem jag gör det för.)

    Reply
  6. David

    Jag tror inte heller det är vanligt att man aktivt söker att spela tärning om sitt eget liv i bergen.

    Det kan dock vara svårt att förstå, speciellt med liten erfarenhet, att man korsar en gräns till något som är verkligt farligt. Om sen man har andra runt omkring sig som ger social bekräftelse på att det man gör är ett vettigt beteende så är det lätt att förminska riskerna.

    Tänker nu mest på de som åker så brant att riskmedvetenhet inte hjälper mycket. Kanske att det här spårar ur oftare för män. Tänker på Tomas Olsson, Fredrik Ericsson, Andreas Fransson. Andreas Franssons blog är vacker men jag undrar också hur ofta han tänkte på alla vardagliga vackra saker och vardagliga turer som han riskerade att gå miste om när han gjorde sina åk.

    Att våga säga nej även när det gör att man ser löjlig ut tror jag är en nyckel om man vill ha ett långt och lyckligt liv i en miljö med risk. Den andra nyckeln är att inse när man är i en ny miljö så gäller det att lära sig i många små steg. Gäller inte bara sport utan även tex finansiella marknader..

    Att gå emot det verkar gång på gång gå dåligt. Det vanligaste känslomässiga tillstånden som föregår dåliga beslut verkar vara otålighet (jag har ju jobbat så mycket investerat i detta, inte kan jag sluta nu) och rädsla för skam (de kommer tycka jag är töntig om jag gör det rätta).

    Det känns okej att vara på väg mot att bli en småfeg gubbe.

    Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

paceUP! Nyhetsbrev – November 2023

Lanseringen av paceUP! Tyskland är live och vi har tagit oss an den kanadensiska marknaden! Hela paceUP! plattformen finns nu tillgänglig på tyska...

Fånga hälsa och energi på 5 Minuter med paceUP!s populära skrivbordsträning

I dagens moderna arbetsmiljö spenderar vi allt mer tid framför våra skrivbord, och det är vanligt att bli fast i en stillasittande position under...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.