I dagens digitala era så har smartphone kommit att bli en essentiell komponent av våra liv. Smartphones och dess appar har fått ett otroligt brett användningsområde och ser till att folk kan ha ett aktivt liv “on the go”.
Det är idag inte längre ett måste idag att vara bunden till ett särskilt gym eller till en särskild tränare eller någon annans tid. Smartphones och fitnessappar har gett människor mer flexibilitet i sitt eget liv och vardag – förmågan till ökad självständighet.
Dagens många fitnessappar är utrustade med en rad olika funktioner med allt från kaloriräknare, matscheman, träningsformer, yoga med mera. Efterfrågan på fitnessappar har varit stor de senaste åren, och marknaden har således blivit öst med en myriad av nya appar. Alla appar är dock inte värdiga att laddas ner och med denna stora djungel av appar kan det vara lurigt för sportare att veta hur de ska navigera.
Dagens artikel kommer att vara en ingående guide för att hjälpa fitnessentusiaster att navigera app-marknaden och avgöra om en träningsapp är värd att laddas ner eller ej, så häng med!
Nya släpp – ha en tydlig målsättning
Innan det ens är läge att börja ladda ner appar så är det viktigt att folk tar en minut att reflektera över sina mål och vad det är som ska uppnås med träningen. Alla har såklart olika mål och det kan handla om allt från att gå ner i vikt, gå upp i vikt, bygga muskler, bränna fett, bli vigare och så vidare.
Olika appar har olika inriktningar så därför är det viktigt att vara väl införstådd med vad målsättningen är med träningen. Appar som exempelvis MyFitnessPal är en app som lämpar sig väl för de som vill få en bättre insikt i deras kaloriintag så de kan göra förändringar därefter. En app som Jetfit skiljer sig lite och är istället mer lämpad för de som vill anteckna ner sina lyft och hur mycket vikt de lyfter för att sedan följa sin utveckling mer noggrant.
Det är också viktigt att hålla koll på nyheter på marknaden då nya appar släpps titt som tätt, och detta är inte unikt för fitnessindustrin, detta gäller även andra industrier som exempelvis spelbranschen där det finns många kommande spelsläpp.
Läs recensioner
För att få en bra insyn i en app och om den är värd ens tid så kan det vara lönt att granska vad andra fitness entusiaster som redan tagit denna trip har att säga. Om appen har fått låga betyg och ett generellt negativt omdöme så är det troligen inte lönt att lägga ned den möda och tid som krävs för att ladda ner dem.
Generellt när det pratas om appar och omdöme så är 4 stjärnor och högre en bra rating. Tittta dock gärna igenom kommentarerna då folk ibland ger ett bra omdöme men av misstag klickar in fel antal stjärnor. Kontrollera också så att kommentarerna inte är för generiska och reklam för appen, detta förekommer ibland och är bot-kommentarer designade för att generera mer nedladdningar.
Möjlighet att skräddarsy
Träning är någonting som är individuellt. Alla har olika kroppar, olika mål och olika förutsättningar vilket innebär att det inte finns ett “one size fits all” system. Det är därför viktigt att undersöka ifall apparna ifråga erbjuder användaren möjligheten att skräddarsy träningsprogram, kostscheman och dylikt efter sina egna förutsättningar.
Det går fort att notera om en applikation är simpelt programmerad med grundläggande inställningar som är gjorda att passa en stor skara människor snarare än att vara anpassade efter specifika parametrar.
Ett gott tecken är appar som efterfrågar saker som ålder, målsättning, vikt, längd och träningsform och sedan utgår ifrån detta när det skapar ett program eller kostschema.
Överväg kostnad
Många av dagens appar på marknaden kommer i två versioner, en gratis version som är funktionell men begränsad och sedan en betalversion av samma app där användare får tillgång till väsentligt mer verktyg.
0 Comments