Hur rimligt?

24 October 2018

Tar jag mig vatten över huvudet nu? Kanske det, jag ska se vad ni tycker också.

Jag har tränat efter schema förr och det har gått jättebra, särskilt i de perioder då jag inte själv haft inspiration eller lust. Då har det bara varit att ge sig ut och exekvera. Så, eftersom det fungerat tidigare kanske det kan fungera igen tänker jag. Men då skulle det vara bra om jag ledigt kunde springa 5km på ca 35 min. Just nu tar det 37 minuter och då är det inte lätt och ledigt direkt.

Men det är sex veckor till schemat börjar. Och det är här vattnet och huvudet kommer in, för kanske skulle jag kunna få upp farten tills dess? Eller så tar jag mig vatten över huvudet som sagt. Jag vet inte riktigt vad jag hinner på sex veckor.

Idén är ju att jag ska ha hunnit köra mer styrka och tappat några kilon till också, det kommer säkert att underlätta. 

Jag skulle ju kunna ligga i, träna och kämpa i fem veckor. Sjätte veckan kör jag en ny testrunda på 5km och jämför. Jag vet ju hur jag sprang igår, så jag kan få exakt samma runda om jag vill.

Men vad hinner man på fem veckor, det är ju ännu kortare tid än sex veckor. Lite över en månad, det är ju ingen tid alls. Gapet mellan vad jag kan (5km på 37 min hård löpning) och vad jag borde kunna (5km på 35 minuter lätt löpning) är ganska stort.

Input någon?

***

Igår testade jag ett nytt recept, vitkålsmos. Sjukt gott, jag som älskar vitkål tyckte det här var bland det godaste mosen jag ätit någon gång. Blomkålsmos kan gå och lägga sig i jämförelse!

Det var överraskande att det var så gott. Jag skulle kanske haft i aningen mer salt och svartpeppar, men annars var det väldigt mättande och smakrikt. Jag är väldigt förtjust i vitkål, det kan ha med saken att göra. Jag gjorde på 700g hackad vitkål och det räckte till hela familjen, 3,5 person med en matlåda över så jag skulle säga att 700g är 4 portioner. Man ska vara bra matglad om man ska orka mer än så, det “slår hårt midskepps”. 

Jag är ganska övertygad om att det går att använda det här moset till plättar/bullar om man får något över, det bör bara vara att röra ner ett ägg eller två och göra en smet av det, och steka på medelvärme i rikligt med smör. Som potatisbullar, fast med vitkål. Vitkålsbullar!

13 Comments

  1. Lingling

    Ja!

    Reply
  2. Annica

    // 5 veckor senare:
    Har jobbat ner 5km-tiden till under 35 min men det är inte lätt löpning. Inte maxpass heller förvisso, men inte lätt löpning. Om jag springer lätt och ledigt tar det närmare 36-37 minuter.

    Rätt bra jobbat på så kort tid väl 🙂

    Reply
  3. Lingling

    🙂

    Reply
  4. Annica

    Nej, jag har beställt en ny nu så snart ska det väl förhoppningsvis bli ordning på torpet igen 🙂

    Reply
  5. Lingling

    Låter klokt. När jag springer jobbiga spår och sånt brukar jag tänka 10 – 20 s extra per kilometer, eller vad som krävs.
    Den där pulsmätaren låter inte som något att lita på!

    Reply
  6. Lena

    Ja det tycker jag. Mina skogsrundor blir långsam löpning med styrketränande effekt i backarna samt hög puls. Jag kör inte så hårda snabbintervallpass på plant underlag. I skogen blir det naturlig iom backarna 😀

    Reply
  7. Annica

    Intressant Lena, jag borde mao kunna tillgodoräkna mig den här typen av pass som intervall/backe/löpstyrka och komplettera med lite lättare rundor som kanske är lite flackare än dagens för att få lite mer lätt löpning. Bara terräng riskerar nog att bli för jobbigt helt enkelt.
    Långpassen får jag nog försöka köra på vägar, annars blir jag helt knäckt 🙂

    Reply
  8. Lena

    Ja det tycker jag Annica! Jag tarterrängpassen som styrkepass med hög puls. Det långsamma långpasset och den korta (kortare) rundan med snabbintervaller som jag har lite som bas vanligtvis.
    När jag är i full form så utgår ag från de två passen. Då springer jag långpass från 90 min i lägre tempo (6:45 ungefär) sen gör jag en milrunda då jag ofta springer tröskelintervaller var och varannan kilometer alternativt progressivt pass då jag börjar långsamt och sen låter jag kroppen öka efter hand som jag kommer igång. Mot slutet pressar jag upp tempot lite om ddet känns bra och lätt. Miltempo blir runt 6 m/k när jag är i bra form och då är de snabbare kilometrarna i något 5-tempo.
    När jag inte kommit iform riktigt så kör jag kortare snabbrundor från 5 km. Brukar alltid ta en lugn första km och sen får benen öka efter dagsformen.
    Just nu under min uppträning passar jag på att förbättra flåset med terränglöpning och sist blev det maxpuls i backarna och 7 km. Men såklart går det långsammare.
    Jag har också börjat springa i samband med styrkepasset och tyckte Lofsans tips med 5×30 sek snabbare intervaller efter styrkepasset funkade kanon. Kramade ur det sista men lämnar mig dagen efter med en skön trött känsla kroppen känns som man sprungit ett återhämtningspass dagen efter ett styrkepass , dvs ingen stelhet utan musklerna känns ‘jämna’ . Tror den extra genomköraren får blodet att cirkuleragenom muskulaturen och skölja bort mjölksyra och syre sätta iom att man inte hinner bli trött på 5×30 sek ! 😀

    Reply
  9. Annica

    Kom just in från en terrängrunda, jag får nog tänka till lite till för även om det inte gick så fort så var det betydligt jobbigare än det hade varit att springa samma runda på grusväg eller asfalt. Jag tror att det, även att det gick sakta, ger väldigt stora konditionsförbättringar för jag låg hela tiden på hög ansträngningsgrad kändes det som (pulsbandet litar jag inte på, den påstod 200BPM några gånger och det är inte fysiskt möjligt). 🙂

    Kanske kan anse terränglöpningen vara den del av löpningen som ska vara tuffare, och köra de lätta rundorna på underlag som inte hotar att mörda mig hela tiden 🙂

    Reply
  10. Lingling

    Att köra schemat men lugnare låter för mig som ett bra sätt att komma in i rutinen igen om man tappat den, samtidigt som man vänjer kroppen vid träningen igen, och troligen ökar förmågan.
    “Vanligt” så tänker jag mig annars att komma upp i eller ligga på 3-4 rundor i veckan av den längd som man klarar, 5 km varje gång, eller en timme var gång, eller lite mer variation i intensitet och längd efter humör. Men det är lättare med ett tydligt program tycker jag.

    Reply
  11. Annica

    Lingling, jag har ju inte löptränat jätteregelbundet nu på sistone men det kan jag ju ändra på de kommande fem veckorna. Och då kanske det kan vara idé att göra som du säger, göra som schemat ungefär fast i min bekväma fart, i min intervallfart osv så kanske jag kommit i kapp till när schemat börjar?

    Lena, när jag fått ihop alla delarna blir det sannolikt två styrkepass, helkropp, och tre löppass men det är ju om jag verkligen får till alla pass. Risken finns alltid att ett pass faller bort här och där när man har småbarn, men det måste ju planen hålla för. Om inte annat kanske jag kan baka ihop två pass, och passa på att springa lite på gymmet när jag ändå är där 🙂

    Reply
  12. Lena

    Jag tycker du ska köra på tills schemat startar.
    Jag brukar få lättare löpning om jag har ett veckoschema som består av ett långsamt långpass – 90 min eller mer. Ca 60 sek långsammare än distanstempo. Ett kort, ca 5 km, tröskelpass alternativt andra snabbintervaller. Och om det passar ett pass till men förstår du kör mer styrka så det kan man hoppa.
    Kanske det senaste tipset jag själv anammat från Lofsan, som är att efter styrkepass springa 5×30 sek snabbintervaller med 60 sek vila mellan. Jag gjorde det igår och kroppen känns jättebra idag om jag jämför motvanligtvis efter styrketräning.

    Reply
  13. Lingling

    Kan du köra de första veckorna av programmet, fram tills du startar på riktigt? Men “nedskruvat”, alltså i de tempon som du just nu har för den ansträngning det ska vara? Enligt känsla eller puls, eller vilket mått som fungerar.
    Eller bara kör på i vanligt läge och sedan kör du programmet “nedskruvat”, om din bekväma 5-kilometer tar 37 min eller 40 eller 34, så får den ta det. Du lär ju bättra dig under veckorna fram tills du ska börja köra schemat oavsett, så länge du faktiskt springer.

    Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Spring för nya leenden!

I samarbete med vår partner Operations Smile lanserar vi Spring för nya leenden! 27 september–4 oktober SPRING, JOGGA ELLER GÅ FÖR NYA LEENDEN! 🏃...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.