Inställda tävlingar 2020

19 November 2020

Från att ha målet inställt på Ironman Barcelona, ändrat till Borås triathlon, som slutligen också blev inställt, blev jag lite desperat.

Jag var i form, taggad och längtade se andra vyer än Skellefteå med omnejd. Egentligen klagar ja inte, har perfekta träningsmöjligheter, nära till både sjö och hav från min stuga, 500 m emellan och stugan mellan dem. Vackra skogsvägar springa på, asfalterad väg nästan ända fram att cykla på. Jag gjorde också en ”Stålmannen” (70.3) hemma då Vansbro blev inställt. Cyklingen i Skellefteå är väldigt fin, många mindre landsvägar, olika banprofil. Springa kan man nästan göra var som helst. Jag kände inte riktigt för att göra ännu en till 70.3 hemma, börjar vara kallt i vattnet, så jag klurade lite på ett äventyr i Coronasäkert tecken. Min första tanke var Dalarna och Siljan runt, men så började tankarna gå till nästa års tävlingsmål. Jag hade precis registrerat mig för Ironman Tahko/Kuopio Finland. Hoppet lever att det ska kunna bli av. Jag studerade banorna cykel och löpning och det är varvbanor. Perfekt tänkte jag, åker dit kör 70.3 minus simning och rekar för nästa år.

Detta var alltså samma helg som Borås skulle varit. Eftersom jag gjort mig ledig från jobbet, var toppad för tävling så packade jag bilen och styrde mot Haparande och Finland. Just då var gränsen hyfsat öppen. Fick övertala de finska tullkillarna. Min mormor och morfar bodde bakom tullhuset i Torneå. Jag är nästan finska så jag kom mig över gränsen.

Ironman Kuopio blir den närmaste ironmantävlingen för mig, tar 8 timmar dit med bil i stället för 12 till Kalmar. Det skiljde inte mycket heller mellan att åka till Dalarna heller. Jag vågade inte boka hotell för jag visste inte om jag skulle komma över gränsen. Därför hade jag packat hela campingkittet, tält, sovsäck och stormkök. Det började dock vara lite kalla nätter och dessutom storm den dagen jag for. Tur jag bestämde mig för att köra runt och inte ta färjan från Umeå. Den blev inställd pga stormen.

In i djupaste Finland till Tahko kom jag så småningom fram, bokade en liten lgh via app i telefon. Supersmidigt, nyckeln i en låsgömma med kod, bra pris och förstås bastu. Det är vanligt att alla lägenheter i Finland har bastu. Min första tanke då jag körde in i byn, samhället var att detta var deras Hemavan, skidort. Finnarna är smarta, de ordnar så att det finns turist-, sportaktiviteter året om. MTB cykling, flera banor, kanoting, golf, discgolf. Det finns ett Spahotell som ser ut att ha simbassäng, bowling, gym . Bra ställe för den aktive med andra ord.

Efter att ha checkat in tog jag en kort cykeltur och en ännu kortare löprunda. Jag bestämde mig för att köra mitt race redan under fredagen, sparade en hotellövernattning. Vädret såg ut vara bättre på fredagen. Studerade kartor och gjorde i ordning nutrition.

Nästa morgon efter frukost, hade inte bråttom, inväntade att temperaturen skulle stiga något, körde jag in till TA.

Det ligger inte vid start och finish utan en bit ifrån, verkarde vara husvagnsparkeringen nedanför backen. Jag konstaterade att det var kort löpning efter simmomentet. Simningen sker i sjö, dvs sötvatten, brukar inte vara snabbast. Det är lättare simma saltvatten. Jag har gjort Ironman Vichy en gång, utan våtdräkt och i sötvatten. Det var tungt. För de flesta tog simningen 15-20 minuter längre tid. I Tahko ska alla igenom ett nålsöga , en öppning i en gångbro. Det lär bli trångt, det är på slutet av simningen.

Cyklingen blev förstås en blåsig historia denna fredag. Det gjorde inte så mycket var inte ute efter några personliga rekord. Banan har INGA flacka partier, berg&dalbana. Tack och lov inte Norgebackar, överkomlig stigning och längd men det är en tuff bana. Jag kunde inte hålla mig för skratt, började ogilla nerförsbackar eftersom man efter TP ska cykla nerförsbackarna uppför. Det kan inte vara en snabb bana detta. Kalmar är mycket snabbare bana.

Löpningen, en varvbana där varje varv är en mil, så fyra varv på helironman och upploppet. Jag sprang denna fredag en halvmara, höll mig inte riktigt till kartan. Tror faktiskt inte den stämmer till 100%, såg pilar i marken som antydde annat.

Löpningen är inte heller utan backar. Det är inte Lidingöloppet men dock en del backar och på en hel IM är en lutning jobbig. En mysig och trevlig bana med rätt bra underlag vad jag kan förstå, strandpromenad underlag och asfalt. (Ingen betong eller marktegel 😀 )

Summa sumarum , det som är flackt är simningen , resten är tufft.

Så här efteråt är jag glad jag åkte till Finland. Resan gav mig ny motivation när det gäller träningen. Jag är inställd på att lyfta träningen ytterligare en nivå. Man vill förstås alltid alla grenar men det brukar vara svårt. I skrivande stund är många simhallar och gym stängda i Sverige. Cyklingen är min klart starkaste gren just nu, watt och zoner är redan justerade uppåt, men måste bli en grymt stark cyklist till nästa år. Ska man orka backarna i Finland, så är det bara bita ihop. Löpningen utvecklas sakta men säkert nu, fick ny glöd att bli starkare och något snabbare. Viktigast är starkare, så man orkar hålla i löpningen. Jag vet varför jag styrketränar, så viktigt. Simningen har gått segast i sommar, höst, men hade ett bra år förra året. Nu har äntligen bensparken blivit drivande, men jag väntar på ”lyftet” i fart nu. Jag längtar simma. Just nu, befinner jag mig i Californien sedan mitten av oktober. Här har jag haft dels en viloperiod med mindre träning och efter det har det varit fokus på löpning. Det är för mycket Covid19 här så har inte varit på gym eller i simhall. Jag är lite arg på mig själv att jag inte tog våtdräkten med mig. Jag har inte cykeln heller tyvärr, en överenskommelse med coachen. Så mycket löpning har det varit och jag har tränat mycket styrka med hjälp av parkbänkar, har gummiband med mig och hopprep. Det har fungerat. ”There there is a will , there is a way”. Gummibanden har verkligen tränat axlarna, hoppas ha nytta av det i simningen. Parkbänk är ett fanstastiskt redskap. Så utan belöningsvärk har jag inte varit. Om en vecka är jag på väg tillbaka till ett Sverige som stänger ner mer och mer vad jag förstår. Det är en utmaning i sig. Viktigt underhålla den mentala hälsan i dessa tider.

Har du läst ända hit har du gjort det bra. Träna väl, med mycket fantasi, ger starkt immunförsvar också.

Marie-Louise

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

J-3 !!!

Le calme avant la tempête, ça chauffe ! J-3 avant le début de votre immense défi !

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Jenny Nae: Å-simmet

Så var året sista open water simning gjord. Den 15 september gick Å-simmet, en öppetvatten tävling där mansimmar 3300 m i Lödde Å i skåne. Denna...

J-3 !!!

Le calme avant la tempête, ça chauffe ! J-3 avant le début de votre immense défi !

Intervju med vinnaren av den 3:e säsongen 2021!

STORT grattis till Kjell-Arne, vinnaren av den 3:e paceUP!-säsongen 2021! Här kommer en kort intervju med vinnaren: Namn: Kjell-Arne Ålder: 73 år...

Intervju med vinnaren av den 2:a säsongen 2021!

STORT grattis till Anna, vinnaren av den 2:a paceUP!-säsongen 2021! Här kommer en kort intervju med vinnaren: Namn: Anna Rolin Ålder: 53...

Jennys Sommarutmaning

Idag är sista dagen av Frida Södermarks Sommarutmaning, så glöm inte att logga dina sista pass idag 🌼. Varje aktivitet är en chans att vinna!...

paceUP! Nyhetsbrev Juni 2021

Newsletter in English  Snabba på och hämta en kopp kaffe - det är dags för månadens läsning från paceUP! Företagsutmaningar som skapar starkare...

J-3 !!!

Le calme avant la tempête, ça chauffe ! J-3 avant le début de votre immense défi !

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Jenny Nae: Å-simmet

Så var året sista open water simning gjord. Den 15 september gick Å-simmet, en öppetvatten tävling där mansimmar 3300 m i Lödde Å i skåne. Denna...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.