35-minutersmannen (eller: Än kan gubben)

26 May 2016

Det har tagit några år av missade lägen och stolpe ut men till sist satt den i krysset. Den alltmer försmädliga 36-vallen är bruten och mitt milpers börjar numera på 35. Jag har till och med 14 sekunders marginal.

Att det kan råda vissa tvivel om hur exakt banmätningen är väljer jag att inte fästa mig för mycket vid. Banan kan nämligen inte med bästa vilja beskrivas som särskilt snabb så om det fattades 100 meter (vilket min GPS tyckte) kompenserades det med backar. För att räknas helt och hållet ska det ske på bana men detta lopp gav ett tydligt besked om att jag fixar sub 36, för den händelse jag börjat ge upp tanken.

Ladingsränne (vilket alltså är gutamål för Vårruset) ståtade i år med nytt upplägg: start på remsan mellan muren och havet och en 5-kilometersbana som man kunde välja ett eller två varv på. Målgång innanför muren på Paviljongsplan. Det stod länge oklart om jag skulle komma loss till start så jag efteranmälde mig vid 17-tiden och formtoppningen var inte mer omfattande än att jag körde ett kraftigt bantat kvalitetspass i måndags i stället för all in på tisdagen som jag brukar.

Andraplatsen var tämligen given från start eftersom Fred var den ende närvarande i milloppet som borde kunna slå mig. I femman kändes Tommy ungefär lika given som segrare, med Jesper som tvåa om han inte gick sönder på på vägen. Man vet ju aldrig med stackars Jesper, Gotlands mest skadeförföljde löpare i modern tid.

Efter att den traditionsenliga skaran av startglada entusiaster väggat cirka 100 meter in i loppet blev det mycket riktigt vi fyra som tog spets, med Fred lite framför oss andra. Motvinden var tämligen frisk så jag bad Tommy ta dragrollen eftersom han ju bara skulle springa ett varv. Han var hygglig och ställde upp. Jesper hängde heroiskt på i min rygg ända tills vi vek av uppför den sega backen mot Kärleksstigen, där han började falla bakåt lite grann.

Det där med jämn fart kunde man bara ta och glömma i detta lopp som inleddes med en km hård motvind och en km till stor del i seg uppförsbacke, följt av en lång utförslöpa ner mot strandpromenaden där det plötsligt var rak medvind hela vägen till varvning. I klunga, och med adrenalinet i blodet, går det ju bra att öppna på 3:29 även i motvind men sedan tappade vi till 3:42 in på Kärleksstigen. När vi svängde nedåt ordnade det sig dock och vi klippte en 3:27:a utan att behöva ta i. En bit in på varvets näst sista km meddelade jag dock Tommy att jag tänkte slå av lite för att inte ta livet av mig. Jag hade ju en halvmil mer än han att avverka.

Precis innan varvning gick banan uppför en rejält brant grässlänt och där ett par kurvor åt höger ledde in mot målrakan på Paviljongsplan fick vi millöpare vika vänster för att komma tillbaka till starten/varvningen. Vid skylten för 5 km visade min klocka drygt 17:30 så jag insåg till min förvåning att jag låg bra till tidsmässigt. Jag kände mig dessutom riktigt pigg, men jag vet ju av erfarenhet att allt kan rasa väldigt snabbt när tröttheten slår till. 

Nu var jag ensam med motvinden och den kändes ordentligt. Det var dock en mentalt ganska lätthanterlig situation i och med att jag visste att jag skulle ha samma vind i ryggen på slutet. Det gällde således att hålla farten precis lagom mycket under två tunga km för att sedan ha kraft att avsluta starkt. 3:48 och 3:53 kunde ha givit mig panik under andra omständigheter men nu kändes det helt ok. Frågan var bara: skulle jag orka dra upp farten igen på loppets sista fjärdedel?

Momentanfart på GPS-klockor kan ljuga rejält så jag tog angivelserna med en nypa salt på väg ner mot havet, men när åttonde km pep visade uret 3:26 och då började jag ana att jag faktiskt skulle ha häng på 36-vallen.

Nu var dessutom ensamheten över. Redan efter 7 km var jag ikapp de allra långsammaste flanörerna i femkilometersloppet och nere på strandpromenaden passerade jag nu hela tiden folk. Det är märkligt att det kan ge sådan energi trots att det handlar om folk som promenerar i en annan klass.

3:30 på näst sista km och även om man är trött så dags var det ändå en känsla av kontroll. Det skulle inte bli någon plötslig tvärbromsning på grund av soppatorsk utan denna fart visste jag att jag skulle kunna hålla in i mål. Vid 9 km visade min klocka under 32:15 och då kändes saken nästan klar, om inte banan visade sig vara för lång på slutet.

Helvete, så gott det kändes att svepa uppför slänten mot upploppet och veta att det gäckande målet snart skulle vara uppnått! Jag drog förstås på allt vad jag orkade och det var som musik i öronen att höra speakern ropa att jag gått i mål på 35:46. 

Nu återstår bara att lyckas göra om det hela på bana så det kan räknas på riktigt…

6 Comments

 1. Tomas

  Visst är det så! Men har man hållit på ett tag och snickrat på den aeroba basen med gedigna km-insättningar på kontot under åren är det inte säkert att korrelationen mellan mängd och resultat är linjär för oss gamla gubbar (eller tanter). Jag fick ett lyft den här säsongen efter ett månadslångt skadeuppehåll i vintras och har sedan dess pendlat mellan 5-8 mil/vecka, snarare än 7-10 som det varit senaste två åren. Mer (det är lätt att öka från noll…) explosivitetsövningar/hopp/spänst i mixen och lite bättre återhämtning verkar ha höjt nivån ett snäpp. Hoppas du får vara med om detsamma – det är jävligt kul att persen börjat ryka igen efter ett par års stagnation trots massor av träning.

  Reply
 2. Hans

  Då kör vi samma årgång. Kul att det finns bra fart i benen hos andra.
  Var nere på 37 min på milen vid 41 år men har fått släppa lite på träningen med barn #4 men nu känns det som det finns tid till att fixa till tiderna igen. Dom där sista 10 % av träningen som verkligen ger något kostar att upprätthålla.

  Reply
 3. Tomas

  Tack, Hans! Här är inga frågor ofina (nästan)… 45 bast har man hunnit bli, även om det inte fanns några åldersklasser i just denna tävling.

  Reply
 4. Hans

  Bra jobbat! Får man ställa en ofin fråga om vilken ålder eller åldersklass du tävlar i?

  Reply
 5. Tomas

  Tack! Och visst är det? De där minutvallarna må vara godtyckliga konstruktioner men de betyder mycket mentalt. Nu sitter jag plötsligt och funderar över om 35:30 är en lämplig målsättning på Långlöparnas kväll eller om jag ska spänna bågen ännu hårdare. För sub 36 har jag redan bevisat för mig själv att jag fixar. 🙂

  Reply
 6. Running

  Grattis! Härligt när det svänger så åt rätt håll!

  Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Spring för nya leenden!

I samarbete med vår partner Operations Smile lanserar vi Spring för nya leenden! 27 september–4 oktober SPRING, JOGGA ELLER GÅ FÖR NYA LEENDEN! 🏃...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.