Natta Persson: Kontinuitet & en strukturerad träningsplan ger resultat

3 February 2021

De senaste 8 månaderna har jag följt ett träningsupplägg som Jeff från Aktivitus har lagt upp åt mig. Ett träningsupplägg baserat på de fystester jag har gjort och de mål jag har haft. Även om jag är utbildad konditions PT och skulle kunna lägga upp min träning själv så tycker jag det är riktigt givande att få någon annans tankar och idéer om träningsupplägg. En coach behöver också en coach 😉.

Var 4:e månad så får jag göra fysiologiska tester hos Aktivitus för att stämma av formen och få fram mina olika träningszoner (puls, fart och watt). I onsdags var det dags igen! Avancerade triathlontester stod på agendan, vilket innebar 3 tester:

  • Tröskeltest cykel
  • Tröskeltest löpning
  • VO2max-test löpning

3 tester som jag även genomförde vid 2 tillfällen under 2020 (maj och oktober). Hur mycket hade jag lyckats förbättra mig efter 8 månaders strukturerad träning utan skador och sjukdom? Här kommer lite siffor från alla mina tester 🤓:

“Hattrick i tester!” (som Jeff beskrev det) var riktigt skoj! Jag har förbättrat tröskelfarten i löpning från 4:20 till 4:05. I cyklingen har jag ökat tröskeln från 3,38 w/kg (210 watt) till 3,9 w/kg (230 watt). Sist men inte minst har jag fått upp mitt VO2max från 57,2 till 62,1!

Det var riktigt kul att få så tydliga resultat på att min målinriktade träning har gett resultat. Kan det vara alla höjdmeter i Åre månntro? Eller skidåkningen? Längdskidåkarna har ju ändå de bästa VO2max-siffrorna i världen 😉.

Jag tror på att följa en tydlig plan ger resultat särskilt om man lyssnar på kroppen. Är jag sliten eller låg i kroppen så har jag inga problem med att stå över ett pass. Hellre missa ett pass och låta kroppen återhämta sig än att bli sjuk/skadad i flera veckor. Det har lett till att jag har fått kontinuitet i min träning och lyckats bygga upp en riktigt stabil grund.

De fina formbeskeden gör att jag vågar sätta lite högre mål för säsongen 2021. I vanliga fall tävlar jag bara mot mig själv och mina egna tider men nu känner jag att det är dags att våga satsa på bra placeringar.

Mitt huvudmål är Swedeman som är på hemmaplan i Åre. En riktig lyx och fördel att kunna träna på banan inför loppet. Det kommer bli många härliga långpass uppe på skutan framöver!

Foto: Frida Berglund

Jag är också anmäld till Challenge Vansbro, medeldistans. Det loppet kommer bli ett bra formtest inför Swedeman. En platt och snabb bana (till skillnad från Swedeman) så där hoppas jag kunna leverera en bra tid. Mål med placering är lite mer oklart då det är SM i halvdistans. Tuff konkurrens med andra ord.

Årets första lopp blir inget triathlon utan det blir Vasaåket om 3 veckor. Det blir ett lopp för skojs skull. En hel del av min grundträning består av längdskidåkning så då blir man ju lite nyfiken på hur mycket snabbare jag har blivit i Vasaloppsspåren.

/Natta

Instagram: @nattapersson

1 Comment

  1. Marie-Louise Karlander

    Härlig läsning 🙂

    Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Andreas Ahlin: Edsviken Marathon Winter

Nyss hemkommen från en löptur på barmark, det var ett tag sedan. Nu under vintern med den kyla som varit i några veckor är det svårt att få till...

Loulou Eriksson: TÄVLINGEN – den enda

Tävla – nej det är ingenting för mig. Jag tävlar bara mot mig själv. Jogga? Nej, det är inte heller något för mig, kanske förståeligt med tanke på...

Jenny Nae: Januari

Då är vi inne på ett nytt år och lämnar ett osäkert och konstigt 2020 bakom oss. Osäkerheten kring tävlingar och evenemang under 2021 är fortfarande...

Natta Persson: Kontinuitet & en strukturerad träningsplan ger resultat

De senaste 8 månaderna har jag följt ett träningsupplägg som Jeff från Aktivitus har lagt upp åt mig. Ett träningsupplägg baserat på de fystester...

Frida Södermark: Är det egentligen bra att streaka?

Mitt liv är egentligen en lång runstreak. Liksom definitionen av en. För de som inte vet handlar en streak om att springa varje dag - inte särskilt...

paceUP! Nyhetsbrev Februari 2021

Newsletter in English  Snabba på och hämta en kopp kaffe - det är dags för månadens läsning från paceUP! Vill du ha en reklamfri app? Många...

paceUP! Nyhetsbrev Januari 2021

Newsletter in English  Snabba på och hämta en kopp kaffe - det är dags för månadens läsning från paceUP! Säsongsvinnare Q4 2020! Ett STORT grattis...

Uppdaterade och Förbättrade Appar

Newsletter in English  Vi jobbar vidare med att förbättra paceUP!-appen både för Android och iOS. De senaste uppdateringarna som lanserats nu i...

2020 Q4 – SEASON WINNER!

English text after the Swedish version Ett STORT grattis till Lisa som tog hem den sista paceUP!-säsongen 2020! Här kommer en intervju med vinnaren:...

paceUP! Nyhetsbrev December 2020

Newsletter in English  Snabba på och hämta en kopp kaffe – det är dags för månadens läsning från paceUP! God fortsättning! Hoppas du har haft en...

Andreas Ahlin: Edsviken Marathon Winter

Nyss hemkommen från en löptur på barmark, det var ett tag sedan. Nu under vintern med den kyla som varit i några veckor är det svårt att få till...

Loulou Eriksson: TÄVLINGEN – den enda

Tävla – nej det är ingenting för mig. Jag tävlar bara mot mig själv. Jogga? Nej, det är inte heller något för mig, kanske förståeligt med tanke på...

Jenny Nae: Januari

Då är vi inne på ett nytt år och lämnar ett osäkert och konstigt 2020 bakom oss. Osäkerheten kring tävlingar och evenemang under 2021 är fortfarande...

Natta Persson: Kontinuitet & en strukturerad träningsplan ger resultat

De senaste 8 månaderna har jag följt ett träningsupplägg som Jeff från Aktivitus har lagt upp åt mig. Ett träningsupplägg baserat på de fystester...

Frida Södermark: Är det egentligen bra att streaka?

Mitt liv är egentligen en lång runstreak. Liksom definitionen av en. För de som inte vet handlar en streak om att springa varje dag - inte särskilt...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.