Race report – Ironman Kalmar 2019-08-17

18 August 2019

Så stod man där igen, i startledet till Ironman Kalmar, efter ett års strukturerad träning. Ett år där träningsmängden ökades 13-14 % jämfört med IM 2015 och 2017.Totalt har det blivit 376 timmars träning.

Tillbaka till dagen D. Klockan ställdes på 4:40 men jag vaknade av mig själv 4:23 och valde att gå upp och få lite extra tid i lugn och ro. Sedvanlig havregrynsgröt med lite jordnötssmör stod på menyn. Startade upp bilen 5:20 och parkerade hemma hos Julia för att möta upp Micke och Anders 5:40 i växlingsområdet. En fin morgon med lätt vind, en sol som sken genom ett lätt molntäcke och 17 grader. Efter kontroll av däcktryck och växlingspåsar blev det en lugn promenad ner till simstarten. Gott om tid och våra familjer mötte upp oss, min lite senare när jag tagit plats i startledet. Åt en banan och lite senare en gel.Kände ingen större nervositet denna gång, kanske rutinen från två tidigare IM gjorde sitt. Vattentemperaturen deklarerades till perfekta 18,9 grader. Ställde mig strax bakom markeringen för 1:20 då jag fått tipset att stå lite längre fram än beräknad tid. Ett bra val skulle det visa sig. Kön slingrade sig fram och när ett 10-tal meter återstod till vattnet gjorde jag mig helt klar genom att dra ner simglasögonen där de ska sitta. Och så i vattnet. Lugnt och fint och hittade lite eget vatten att simma i. Men efter några 100-tal meter började det bli trångt i vattnet vilket höll i sig mer eller mindre under hela simning med ganska mycket kroppskontakt, mycket mer än vid tidigare IM. Fick även en spark i pannan när min simgranne gick över från crawl till bröstsim. Trots allt flöt det på relativt bra men när man vände upp från Varvsholmen och skulle söderut märkte jag att det blåst upp lite till ca 3-4 m/s och det gick lite knepiga krusningar och det blev en hel del vatten i munnen vid andningarna.Vid ca 2500 m så börja sikten bli allt sämre. Mina simglasögon hade immat igen så pass mycket att jag fick göra ett stopp och skölja ur dem. Konstigt för de har tidigare aldrig haft någon tendens till detta trots att jag simmat upp till 1,5 timma på träning. Tyvärr blev de immiga igen och proceduren fick upprepas. Inte bara två gånger, eller tre, nej totalt sex gånger. Vid passering under träbron vid Länsmuseet blev det riktigt trångt och jag tog en för snäv högersväng och fick bottenkänning en bit. Simmomentet klockades av på 1:24:40 vilket blev plats 1546 på detta moment. Hade 1:25 i planen där målet var att komma under 11 timmar. So far so good… 

In för T1 som gick bra även om det som vanligt var lite besvärligt att få av våtdräkten. T1 avverkades på 3:38 (hade 5 min i planen).

Upp på cykeln utan att ha någon märkbar yrsel från simningen. Temperaturen hade nu stigit till behagliga 19-20 grader med växlande molnighet vilket höll i sig hela dagen med inslag av två droppar regn. Färden över bron flöt på bra men blev lite tyngre ner mot Degerhamn då vinden tilltagit till 4-6 m/s och var sydlig. Passerade ganska många under dessa första 5 mil. Över till östra sidan och norrut och här gick det av naturliga skäl betydligt lättare och fortare. Även milen västerut mot Resmo kändes lätt då vinden vridigt något mot sydsydost. Gjorde ett snabbt stop-and-go i Resmo för att lätta på trycket. Då det var mycket omkörningar och behov av att titta framåt så började jag redan runt 9 mil få känningar i nacken. Ner mot Färjestaden gick det också lätt i medvinden, så även ölandsbron. In mot stan för att vända i en publikpackad rondell och sedan norrut mot Rockneby, även här merparten i medvind. Efter vändpunkten i Rockneby visste man vad som gällde, 3 mil i motvind 6-7 m/s innan byte till löpning men jag försökte ta det lite förståndigt även om jag tryckte på lite lagom. Många började nog bli slitna för jag cyklade förbi många på denna del av banan. In för T2 och cyklingen genomfördes på 5:25:22 vilket gav en snittfart på 33,2 km/h. Hade 5:30 (motsvarande 32,5-33 km/h) i planen så den höll så långt. Fick 662:a snabbaste cykeltid. Energiintaget gick ungefär som planerat, en gel och en kaka i timmen plus dricka, men jag hoppade över en halv kaka ungefär mitt i sträckan då magen kändes som den fått lite för mycket sött.

T2 på 2:27, i planen 3 min.

Ut på löpningen och som vanligt är det stelt och konstigt och gick ganska fort de första kilometrarna. Väntade på att stelheten skulle släppa, vilket den brukar göra efter ca 5 km, men inget hände mer än att stelheten gick över i en känsla av trötta och slitna ben. Hade laddat vätskebältet med sex flaskor men en kombination av att jag tyckte det kändes tungt att bära på och att jag bedömde mitt behov av sportdryck till fyra flaskor vid denna behagliga temperatur gjorde att jag dumpade två flaskor vid Ekuddens energistation. Passade även på att tömma blåsan i skogen några 100-tal meter senare. Vid ca 10 km började stelheten släppa i benen och det kändes mer behagligt men det varade tyvärr bara i ca 5 km innan bentröttheten kom tillbaka och sedan bara tilltog allt mer. Vid 10 km började jag också känna av en annalkande vattenblåsa på vänster trampdynan och blev lite orolig men den växte inte till sig så att det var något egentligt besvär. När halva löpningen var avklarad började det strama i höger framsida lår och jag fick med jämna mellanrum köra lite höga knä och spark i rumpan för att sträcka ut. Gjorde även ett försök att stretcha men fick då kramp i baksida lår så det gav jag upp. Även höfterna började ömma ungefär halvvägs in i löpningen. Inne i stan på sista varvet mötte jag Micke på en gata med en vändpunkt på och kunde konstatera att han låg ca 300 m framför mig. Vid ekudden och 32 km sprungna kom jag i kapp Micke och vi tog sällskap en kort bit. Vi sprang tysta en stund till jag sa “jag orkar inte prata” varpå Micke gav det uttömmande svaret “inte jag heller”. Då det skiljde lite i våra löptempon fick jag med en tår i ögat lämna Micke bakom mig. In mot stan, tredje varvbandet på Fredrikskans, några få km löpning och sedan upploppet och röda mattan. Yes, i mål på 10:46:06, god marginal till 11 timmar. Sammantaget en riktigt slitig löpning och det var till att kriga mest hela tiden för att hålla tempot uppe någorlunda, något jag aldrig upplevt på detta sätt tidigare. Gick lite upp och ner men lyckades att inte sjunka igenom fullständigt under någon längre period.Total löptid blev 3:50:02 vilket blev 342:a bästa löptid och en snittfart på 5:28, hade 3:48 i planen vilket motsvarar ca 5:25-tempo.

Efter målgång la jag mig på rygg i målfållan för att suga in atmosfären, njuta av att jag uppnått mitt mål samt vänta in Micke. Efter ett tag kom Micke stormande men han hade inga tendenser till att stanna upp i målområdet så det blev att med slutkörd kropp hasta sig upp från ryggläge och försöka få håll på honom vilket jag lyckades med. Efter att ha träffat delar av familjen vid målområdet gick Micke och jag och åt och pratade av oss lite innan vi skiljdes åt och jag gick mot domkyrkan för att möta upp Sandra och Alex som tog mig hem. 

Totaltiden 10:46:06 räckte till totalplaceringen 510 (vilket också var min startnummer!) av totalt 2161 som slutförde loppet.

Väl hemma väntade familj och goda vänner och det blev en bit mat och en härlig stund. Tack alla som hjälpte mig att göra detta till en bra dag.En jämförelse med tiderna 2017 och 2019 nedan. 

IM2017:

Swim: 1:28:18

T1: 3:50

Bike: 5:44:24

T2: 2:40

Run: 3:49:51

Race: 11:09:03

IM2019:

Swim: 1:24:40

T1: 3:38

Bike: 5:25:22

T2: 2:27

Run: 3:50:02

Race: 10:46:06

9 Comments

 1. Marie-Louise

  Jo fast faktiskt våtdräkt, förvånade mig. November, räknar med 25+.

  Reply
 2. Conny

  Arizona, låter varmt

  Reply
 3. Marie-Louise

  Du måste vara i en grym åldersklass. Din tid hade räckt med råge för Konaslot i min åkdersklass. Jag laddar om för IM Arizona i november, hoppas kunna persa ytterligare.

  Reply
 4. Conny

  Tack Marie-Louise! 47 plats av 244 i åldersklass. Inga fler IM i planen för stunden

  Reply
 5. Marie-Louise

  Placering i åldersklass? Någon fler IM på gång?

  Reply
 6. Marie-Louise

  Grattis, snygg målsättning och ännu snyggare pers.

  Reply
 7. Conny

  Tack Micke! Du var inte så dålig du heller. Skrev väl aldrig att jag fällde en tår för din skull, det var pga smärtan i benen 🙂 och lite för att vi inte kunde ta sällskap i mål som förra gången 😉

  Reply
 8. Mikael

  Riktigt bra jobbat Conny. Du är grymt stark på löpningen. Imponerande! Var väl tur att jag hade lite marginal från simningen, annars hade du nog inte orkat vänta i målomrädet För övrigt måste det väl varit första gången du fällde en tår för min skull…

  Reply
 9. Anna

  Kul läsning o starkt jobbat!

  Reply

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

paceUP! Nyhetsbrev – November 2023

Lanseringen av paceUP! Tyskland är live och vi har tagit oss an den kanadensiska marknaden! Hela paceUP! plattformen finns nu tillgänglig på tyska...

Fånga hälsa och energi på 5 Minuter med paceUP!s populära skrivbordsträning

I dagens moderna arbetsmiljö spenderar vi allt mer tid framför våra skrivbord, och det är vanligt att bli fast i en stillasittande position under...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.