Race Report Salomon 27K 2020

4 August 2020

Den här sommaren har det varit mycket fokus på triathlonträning inför Ironman Tallinn. Långa cykelturer, simpass i Åresjön och asfaltslöpning fram och tillbaks på Årevägen. Bor man i Åre så blir det självklart en hel del traillöpning på fjället också. Det går ju inte att bara springa asfalt när man har så fina fjäll att springa på. Jag börjar bli riktigt hooked på traillöpning!

Eftersom Fjällmaratonveckan skulle bli av (med COVID-19-anpassade lopp) kunde jag inte låta bli att anmäla mig till Salomon 27K. Loppen går ju ändå på hemmaplan ?. Det skulle bli mitt första lopp sedan Öppet Spår i februari så suget har varit stort till att ta på sig en nummerlapp igen!

Inför Salomon 27K hade jag hunnit få till två långpass runt Åreskutan och ett gäng kortare trailpass på Totthummeln. Eftersom mitt träningsfokus har varit triathlon i år så skulle Salomon 27K bara bli en kul utmaning. Jag visste vad som väntade eftersom jag sprang Salomon 27K även 2018. Då som mitt allra första fjällopp.

 

Race Week

Jag följer ett träningsprogram från Aktivitus inför Ironman Tallinn den 5:e september som innehåller en hel del cykel och simpass utöver löpningen. Passande nog var det en återhämtningsvecka inplanerad innan Fjällmaratonveckan. Det innebar lugn träning fram till Salomon 27K på lördagen. Så här såg min träningsvecka ut inför loppet:

 • Måndag: 40 min prehab på gymmet
 • Tisdag: 7 km lågintensiv löpning och 1 h lågintensiv cykling
 • Onsdag: 2200 m simning inomhus & 5 km löpcoachning för SATS Outdoor Running
 • Torsdag: 1 h & 15 min lågintensiv cykling
 • Fredag: 6 km Shake Out Run
 • Lördag: Salomon 27K
 • Söndag: 50 min återhämtningssim

Energiplan

Jag känner att jag har fått hyfsat bra koll på vad jag behöver i energiväg inför och under lopp. Jag har nördat ner mig genom att både plugga idrottsnutrition och lyssna på bra poddar som t.ex. Prestera Mera. Så här ser min energiplan ut inför längre lopp:

 • Rödbetsuppladdning i ca 5 dagar. Jag brukar köpa hem en dunk rödbetskoncentrat och ta 1-2 glas/dag blandat med vatten.
 • Med 3 dagar kvar till loppet brukar jag se till att fylla på med ett extra mellanmål med kolhydrater varje dag. I och med att jag drar ner på träningen och äter som normalt fylls depåerna på mer än vanligt.
 • 2 dagar innan loppet försöker jag dra ner på fiberrik mat. Akta kålen!
Race day:
 • 3 h innan start: 1 kopp kaffe (för att få igång magen, skitviktigt!), havregrynsgröt med russin och havredryck och 1 glas rödbetskoncentrat utspätt med vatten.
 • 1 h innan start: 1 banan i vanliga fall, men i lördags glömde jag den… ?
 • 30 min innan start: 1 U Intend Shot från Umara.
 • Loppet: 5 gels (3 st med koffein & 2 st utan) & sportdryck från Umara.

Starten:

Jag lyckades seeda in mig till elitledet i år. Det kändes både kul och jobbigt på samma gång. Kul för att få chansen att ta rygg på riktigt starka löpare. Jobbigt för att man får känna sig som en av de långsammare löparna i en så stark startgrupp. Jag och min löparvän Helena startade tillsammans och visste att vi två i alla fall skulle vara ganska jämna. Det kändes skönt att ha någon som är mer på min nivå till skillnad från de grymma löparna Tove Alexandersson, Anna Jönsson Haag & Johanna Åström.

9:00 gick starten och vi drog iväg! Det är en riktigt tuff start med över 400 höjdmeter upp på Hållfjället. Fältet spred ut sig snabbt. Jag såg till att inte bli stressad av den snabba starten genom att istället fokusera på att hitta min egen fart. Jag hade bestämt mig för att springa på puls för att inte spränga mig allt för tidigt. Målet var att ligga under tröskelpuls de första 2 milen av loppet för att sedan kunna öka på slutet om jag hade krafter kvar.

Banan var riktigt lerig och blöt i år, så det var inte bara höjdmetrarna som var utmanande. Jag trippade på uppför fjällen, tryckte på när det var platt och försökte undvika den värsta leran genom att springa mycket bredvid stigen. Första halvan av loppet hade jag Helenas och ett par till löpares ryggar att följa. Efter ett tag spreds fältet ut ytterligare och jag sprang ensam i några kilometer.

När det var dags för sista fjället kom jag ikapp en tjej som var jämnsnabb med mig. Hon var riktigt duktig på de tekniska delarna medans jag var starkare på de mer lättlöpta delarna. Vi sprang om varandra några gånger tills hon drog ifrån mig på sista utförslöpet. Som tur var är det en lång plattare kilometer in i mål så där tryckte jag på ordentligt och lyckades komma ikapp och om henne igen.

Det slutade med att jag sprang in på en 8:e plats i elitledet av 11st startande. Supernöjd med en topp 10 placering av alla löpare. Att inte vara sist i elitledet var bara en bonus ?. Jag kapade 25 min på banan från 2018, så lite bättre har jag nog allt blivit på fjällöpning. Banan var tydligen 1 km kortare i år men det gick nog tidsmässigt nästan jämt ut med fler höjdmeter i starten.

Sluttid: 2:50:24 (hade som mål under 3 h)

Resultatet 2018: 3:14:39 (mitt första fjällopp)

Jag var sugen på att anmäla mig till KIA Fjällmaraton direkt efter Salomon 27K men stod emot frestelsen. Eftersom jag ändå hoppas på att få köra Ironman Tallinn i september så vill jag verkligen få till triathlonträningen den sista månaden. Då fick ett 5 h cykelpass gå före en fjällmara i år. Det kommer fler chanser att springa lopp i fjällen!

/Natta

Instagram: @presteramednatta

Löpcoach & Konditions-PT: https://www.presteramednatta.se

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

paceUP! Nyhetsbrev – November 2023

Lanseringen av paceUP! Tyskland är live och vi har tagit oss an den kanadensiska marknaden! Hela paceUP! plattformen finns nu tillgänglig på tyska...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.