Äntligen tävling Race report Ironman Finland Tahko/Kuopio

22 September 2021

Äntligen blev det att tävla. Som jag väntat, tränat och laddat för detta lopp. Rapporten kommer någon månad sent. Jag är faktiskt nu på väg till nästa ironmantävling i Calella/Barcelona. Finland var min A-tävling i år. Vartenda träningspass har varit för detta lopp. Ironman Finland blev min 7 ironman och en rätt tuff sådan. Banan är kuperad, som en berg och dalbana, speciellt cykelbanan. Det finns inga flacka partier. Löpbanan är också rätt böljande, ca 50/50 asfalt, och strandpromenad underlag. Jag var ju faktiskt till Finland förra året och rekade banorna så jag visste vad jag gav mig in på.

Smolket är att jag dragits med en skada hela vintern, plantar farciit i hälen. Det har inte gett med sig än.  Så målet var att simma bra och cykla ännu bättre. Löpningen var ett osäkert kort.

Det var inte så många deltagare i Finland. Första gången de arrangerade en fulldistans Ironman. Det var drygt 600 deltagare och det kändes väldigt litet och familjärt.

Jag fick mig till och med en pratstund med Paul :D.

EM för damer i PRO klassen avgjordes i Finland.  Så det var lite kul, blev nog tuffare än väntat. Inte npg med att banan är tuff , så blev vädret en faktor som påverkade tävlingen. Det blåste kraftigt på cykeln, regnade spö i backen på löpningen tidvis. Det fanns stunder det var riktigt bra också.

Som AWA athlete fick jag verkligen bra startnummer och bra plats i TA, praktiskt taget vid bikeout, har aldrig haft bättre. Plats mittemot PROdamerna.

De hade missat att ordna med seedning i simmet, men vi var så få så det var inte så stor miss. Jag ställde mig till vänster för bojarna var till vänster. Simningen funkade bra tills ca 2400 m , då fick jag kramp, fick lägga mig på rygg och stretcha ut krampen. just då såg jag ingen båt i närheten. Tur man har rutin för annar skulle det kunnat göra mig rädd. Tyvärr har jag rutin på få kramp också.  Fick simma mer på armarna ett tag och försöka slappna av. Vi simmade under en gångbro och efter det var det ca 500 m kvar då försökte jag spurta lite och hitta fritt vatten. Jag var snabbast i min AG i  simmomentet, har aldrig hänt förr. Det brukar alltid vara med någon X-tävlingssimmare som är snabb.

Ut på cyklingen blev jag lite förskräckt för benen var supersega. Oj , tänkte jag det här blir en tuff dag. In med en gel och försökte väcka upp benen, lutar uppför första 5-6 km och efter det också, så försökte härma kadens på karlar som såg ut att cykla effektivt . Kom så småningom igång i alla fall. Backar är egentligen inte min styrka i cykel, däremot motvind he, he och det var det.  Har verkligen gjort min läxa och tränat mycket cykelintervaller. Det var ett måste. Jag hade bestämt mig innan för att inte hänga upp mig på snittfart, watt utan cykla på känsla. Fick väl inte den bästa cykeltid jag gjort precis men man kan inte jämföra tider på olika banor. Kalmar är t ex snabb bana. Cyklade in med utökad ledning 25 min i min grupp vid TA. Nu tänker ni wow , men jag tänkte shit för lite. Dels var det foten, sedan blev det en muskelblödning i vaden av krampen och kuperad bana, man pangade låren i nerförsbackar så alla hade problem på tredje och fjärde varvet. Jag fick nog problem redan på andra varvet. Muskeltrötthet , vaden ville springa, hälen ville gå så det blev tufft, men jag lyckades med att få en andra plats. Så det  var trevligt , är inte bortskämd med pallplatser på ironmantävlingar. Tyvärr fick vi bara en slot till Kona i vår grupp och vinnaren tog den. Men ska till Barcelona nu så jag har ju tävling ändå.

Tävla i Finland var speciellt för mig. jag är halvfinska själv. Min mamma är från Finland. Hon och min morfar är finska mästare på cykel . Morfar har 15 finska guld. Det var inte bara en gång mina ögon tårades att få tävla och cykla på finsk mark. Önskar att morfar levt. det var viktigt för mig att verkligen cykla bra i Finland, nådde målet där. På löpning (redan på simningen , men det så inte jag, såg det på filmen sedan) hade någon gjort en banderoll med mitt smeknamn Mallo – May the force be with you. Hade haft lite mailkontakt med Ironman Finland men inte trodde jag någon skulle göra en sådan grej för mig.

Stor tacksamhet och glädje jag tävlade där.

 

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

paceUP! Nyhetsbrev – November 2023

Lanseringen av paceUP! Tyskland är live och vi har tagit oss an den kanadensiska marknaden! Hela paceUP! plattformen finns nu tillgänglig på tyska...

Fånga hälsa och energi på 5 Minuter med paceUP!s populära skrivbordsträning

I dagens moderna arbetsmiljö spenderar vi allt mer tid framför våra skrivbord, och det är vanligt att bli fast i en stillasittande position under...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.