Natalie Persson: Digitala Göteborgsvarvet & Lidingöloppet 2021

1 October 2021

Mitt första lopp efter Swedeman skulle ha varit Göteborgsvarvet den 11:e september men bara några veckor innan loppet skulle ha blivit av kom beskedet att det var inställt och ersattes av en virtuell variant p.g.a. covid. Trist att inte få åka ner för en härlig helg i Göteborg men min kropp var nog tacksam över att få några fler dagar med återhämtning efter Swedeman.

Lite halvspontant anmälde jag mig till både Lidingöloppet och Stockholm Marathon för att pausa triathlonträningen i 2 månader och fokusera på löpning. Förra året fungerade det väldigt bra att slå över till löpfokus efter Iroman Tallinn. Med en månad maratonspecifik träning lyckades jag då persa på MLM Marathon med 12 minuter. Triathlonträning ger helt enkelt en riktigt fin grund för löpningen 😉.

Jag kände att jag behövde testa formen på platten inför både Lidingöloppet och Stockholm Marathon eftersom jag nästan bara har sprungit på stig och kuperat hela sommaren. Ett perfekt sätt att testa formen var att köra Digitala Göteborgsvarvet i Åre 10 dagar innan Lidingöloppet.

Race Report Digitala Göteborgsvarvet

Fördelen med att Göteborgsvarvet blev virtuellt var att man kunde välja dag mellan 11/9-19/9. Då vädret är lite svajigt i Åre så kändes det skönt att slippa springa i stormbyar eller regn. Onsdagen den 15:e september såg väderprognosen riktigt fin ut med 7–8 grader, sol och lite vind. Jag frågade runt om någon löparkompis i Åre var sugen på ett lunchpass på 21 km för att hjälpa till med farthållning och få lite peppande sällskap. Och visst fanns det en person som ställde upp på det! I Åre behöver man aldrig vara orolig för att inte få grymt starkt sällskap på sina träningspass 😅. Jag tog hjälp av min löparvän Jerker för farthållning (som också körde också Swedeman i augusti och är en riktigt stark löpare). Jag hade beställt 4:15 fart för att känna om det är en rimlig maratonfart.

I Åre finns det inte så många platta rundor att välja på så det fick bli att springa många varv för att få ihop en halvmara utan allt för många höjdmeter. En slinga på 1,7 km runt Holiday Club och längst med strandpromenaden avverkade vi 13 gånger. Efter 2 varv bytte vi håll då vinden kändes lättare åt andra hållet, sedan körde vi resterande 11 varv i samma riktning. Bra pannbensträning… Jerker levererade farthållning som en klocka och vi sprang passet på 1:29:20, nytt PB för mig(även om dessa virtuella lopp kanske inte räknas…). Ett riktigt fint formbesked. Kändes dock tveksamt om jag skulle klara hålla den farten under ett helt maraton…Men med detta pass i benen, ett Lidingölopp och något till kvalitetspass så kanske jag hinner toppa formen ytterligare. Jag låg iaf i zon 3 i majoriteten av halvmaran så har några pulsslag att spela på…

Race Report Lidingöloppet

Inför Lidingöloppet satt jag upp 2:15-2:20 som A-mål. Silvertiden för herrar(2:15) hade ju varit skoj att klara av. Kanske lite väl ambitiöst men jag visste att formen var bra mycket bättre än när jag sprang in på 2:28 för 2 år sedan. Det har ju blivit en hel del backträning i Åre senaste åren. Dessutom skulle jag för första gången på ett lopp springa i Saucony Endorphin Pro, så hoppades på någon extra minut bara av skorna 😏.

Vi hade perfekt löpväder i lördags med sol och 12–15 grader. Lite vind, men det märktes knappt av då man får mycket skydd inne bland träden. För att springa på 2:15 behövde varje mil gå på 45 min. Andra halvan är dock bra mkt tuffare än första, så jag visste att första milen behövde gå lite snabbare. Eftersom Lidingöloppet är så backigt är det helt omöjligt att hålla jämna kilometertider så jag bestämde mig för att helt gå på puls och känsla. Det resulterade i en första mil på strax under 44min och jag låg perfekt i fas för sub 2:15.

Efter 12km fick jag riktigt proffsig langning och pepp av Niclas. Det gav lite extra energi då tröttheten började smyga sig på nu. Jag vet inte om det var mentalt eller om jag började bli lite sliten men mellan 13-25 km in i loppet tappade jag lite fart. Det är iofs den mer kuperade delen men jag hade hoppats på att hålla ihop det bättre där.

Photo cred: Niclas Sjögren

 

Sista milen började benen bli riktigt sega uppför backarna men jag kunde fortfarande gasa på utför. Så även om jag kände mig seg och långsam så plockade jag placeringar. Det gav mig lite extra energi när jag insåg att jag ändå inte hade kört slut på mig helt som många runtomkring mig hade gjort. En enda dam smet förbi mig sista 5k annars fick jag bara sällskap av massa herrar hela loppet. Elitdamerna fick 15 min försprång så jag hade inte en chans att komma ikapp dem(majoriteten sprang ju lite snabbare också…) 🤪. Det var fin stämning i spåret och vi var många som peppade varandra.

Photo Cred: Niclas Sjögren

 

Efter Karins backe så la jag i en sista växel för att försöka gå in under 2:20. Klockan stannade på 2:20:43 så det sket sig med A-målet men det gjorde inget. Jag var ändå nöjd med nytt PB med 8 min och att bli 22:a dam 🥳.

Summa summarum så hade jag inte en perfekt dag men samtidigt var det inget specifikt som strulade. Inga magproblem, ingen kramp i benen och perfekt väder. Tror faktiskt att jag var lite feg och sprang lite för safe mellan km 13-25. Samtidigt kanske jag hade väggat om jag hade kört hårdare…Svårt att veta. Men det känns bara motiverande att göra ett nytt försök på sub 2:15 nästa år 😏

Nu ska benen få njuta av några lugna dagar med simfokus innan det är dags för en vecka formtoppning inför Stockholm Marathon. Oklart om benen hinner ladda om men ibland måste man våga chansa lite här i livet 😉

Over & out!

/Natta

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Spring för nya leenden!

I samarbete med vår partner Operations Smile lanserar vi Spring för nya leenden! 27 september–4 oktober SPRING, JOGGA ELLER GÅ FÖR NYA LEENDEN! 🏃...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.