Bor man i Åre och är triatlet så är det klart man måste ta sig an Swedeman! När många större lopp har blivit inställda under pandemin valde jag att sikta in mig på ett mindre lokalt lopp. Men ett XTRI Triathlon är inget man bara checkar av….Det krävs hård träning och mycket prepp inför en så pass lång och tuff utmaning. Distansen är ca samma som en Ironman men XTRI-banorna är mycket tuffare. En kall simning, cykling och traillöpning med massa höjdmeter och en bergsbestigning som avslutning.
Jag bestämde mig redan förra hösten för att ha Swedeman som mitt stora mål 2021 efter att ha genomfört min första Ironman i Tallinn 2020. Jag satt upp ett tufft A-mål som var att komma topp 2 för att få en kvalplats till Norseman (XTRI World Championship). Hade ingen aning om vilka konkurrenterna skulle vara men tänkte esh man måste våga sikta högt ibland!
Inför loppet
Crew
Något som jag verkligen gillade med att köra ett XTRI lopp är att man gör det tillsammans med sitt crew! Till skillnad från ”vanliga” triathlon där man planerar allt själv och använder sig av arrangörens enrgistationer, så är loppen i XTRI-serien självsupportade. Man behöver alltså ta hjälp av vänner/familj för att langa energi under cyklingen. Under löpningen behöver man en person från sitt crew som springer med en under den sista & tuffaste delen på 14 km upp och ner för Åreskutan. Man fick ha sällskap på den första delen av löpningen med så jag passade på att utnyttja det. Tänkte att det bara kan vara positivt att ha någon med sig som hjälper en att springa rätt, påminna om att fylla på med energi och ge lite extra pepp. Ett beslut som blev riktigt lyckat!
Min vän Olle ställde upp som huvudansvarig i mitt Crew. Han körde supportbilen under cyklingen, peppade, langade energi och skulle springa den sista löpdelen med mig. Jag fick även med mig Linus till cyklingen som skulle agera mek om något gick sönder, samt peppa och langa dryck. Ett riktigt dream team skulle det visa sig att de var under cyklingen 🤩 (mer om det längre ner i inlägget). Min andra medlöpare som skulle springa första 28k med mig blev Åsa. En löpare som jag visste hade bra fart i benen och skulle kunna ge grym farthållning och pepp åt en trött triatlet.
Nutrition
För att orka med ett så långt lopp som ett XTRI är krävs en noggrant uträknad energiplan. Jag räknade ut vad jag skulle få i mig varje timme och gjorde det så tydligt som möjligt för mitt crew så att de visste vad de skulle ge mig och när. Ett jäkla jobb att förbereda sig för loppet, men jag tycker det är lite kul att nörda ner mig 🤓
Fystester hos Aktivitus
På tisdagen under Race Week var jag i Stockholm för att göra fystester med Jeff hos Aktivitus. Detta för att få fram färska siffror att använda under loppet. Vilken watt som var rimlig att hålla och vilken puls som jag skulle ligga kring under både cyklingen och löpningen. Jag fick bekräftat att jag hade blivit riktigt uthållig och 0% snabbare, helt enligt plan för en som ska köra ett lopp på minst 14h 🤪.
Race day
Kl.4 på morgonen var det samling vid bussarna som skulle ta oss från Holiday Club i Åre till starten i Nordhallen. Det var helt omöjligt att gå lägga sig tidigt p.g.a. så mycket att fixa och tävlingsnerver. Det blev nog inte mer än 2h sömn. Jag Tackar Nordic Islands Adventure Race för att inte noja över en natt missad sömn längre, då jag vet hur det är att endast sova 5-6h på 6 dygn 😂 (läs mer om det här). Det kändes ovant att gå upp när det var mörkt då sommaren har så långa ljusa dagar här uppe. Jag hittade min träningsvän Billiam vid bussarna så vi satte oss ner bredvid varandra för att kunna sitta och ha ångest ihop på vägen till starten. Ångesten var nog mest över vädret som hade vänt från härlig sommar till prognos spöregn och kallt hela dagen.
Simningen, 3800m
Simningen gick från Nordhallen och skulle avslutas bredvid Tännforsen (Sveriges största vattenfall). Simningen är helt klart min svagaste gren, så målet var bara överlevnad i det kalla vattnet. Jag och Åsa hade testsimmat där en gång innan så det kändes tryggt att veta hur det kändes i vattnet med strömmar och kyla, som inte var så farligt som jag hade trott annars.
Vid starten var det fortfarande uppehåll och vindstilla! Dröm för mig som ogillar vågor. Så vi fick en riktigt fin start på loppet. Starten gick kl.5 och det började med en långgrund sträcka på ca 100-200m där man fick springa ut. Jag sprang så långt det gick för att utnyttja min styrka. Alltså springa och inte simma 😂.
Photo Cred: Alessandro Annuziata
Jag började lugnt för att komma in i simningen på ett bra sätt och låta alla snabba simma iväg. Det flöt på bra och jag kom in i det hyfsat. Jag såg fram emot att komma fram till en omtalad långgrund del efter ca 2km där det var möjligt att springa några meter igen. Det var ett väldigt skönt avbrott i simmandet att få springa några meter igen. Efter 3km började jag få samma krampkänningar i vaderna som under Ironman Tallinn förra året… Jag fick justera min simteknik så att benen kunde slappna av. Det gick förmodligen mycket långsammare, men jag lyckades hålla krampen under kontroll. Med ca 1km kvar var det dags att ta sikte på den mäktiga Tännforsen! Det kändes att det var lite motströms men jag tog mig sakta men säkert fram.
Vid Tännforsen väntade Olle på mig med varma handskar, skor och energi. Inför loppet var jag helt säker på att jag skulle vara helt nedkyld efter den långa simningen i 14-15 grader men konstigt nog frös jag inte alls. Min varma våtdräkt Blue Seventy Reaction(från Lewa Sport), neoprenstrumpor, neoprenmössa och hög puls måste ha varit hemligheten!
Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...
Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...
Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...
Tack för du delade med dig. Väldigt starkt lopp. Inspirerande läsning. Lycka till med träningen inför Norseman.