Att springa på känsla, puls eller snitthastighet?

17 September 2019

Det har blivit en riktig Gott&Blandat-påse med lopp i augusti och september! Med alltifrån utmaningar som BAMM och Stockholm Triathlon till Tjejmilen och Köpenhamn Halvmarathon. Att köra många lopp behöver inte alls slita på kroppen om man har ett genomtänkt träningsupplägg med ett tydligt och långsiktigt mål.

Inför varje nytt år bestämmer jag mig för 1-2 stycken A-lopp, 2-4st B-lopp ett gäng C-lopp. A-loppet är mitt huvudmål som jag tränar mot långsiktigt, så som Stockholm Marathon var i år. B-loppen vill jag också gärna prestera på, men de betyder inte lika mycket utan det handlar ofta om ”träningslopp” inför det stora A-loppet. Så ett B-lopp kan t.ex. vara att testa formen inför maran genom att springa Kungsholmen Runt eller Göteborgsvarvet. C-loppen är lopp jag kör för skojs skull, helt utan någon press på att prestera. Ofta ett lopp jag inte har kört innan som vore kul att testa på, som BAMM eller Salomon27K.

Oavsett om det är ett A, B eller C-lopp så vaknar tävlingsdjävulen i mig i 9,9 fall av 10. Så varje gång jag ställer upp i ett lopp vet jag att det kommer att bli ett riktigt fint tröskelpass! Och förutom att det blir riktigt bra träning så tycker jag det är riktigt kul med lopp! Att träffa peppade löpare, inspireras av eliten, känna nervositeten, adrenalinet och all som hör till Race Day!

Förra helgen sprang jag Stockholm Halvmarathon. Ett spontant C-lopp, som jag såg som ett lite tuffare träningspass inför Köpenhamn Halvmarathon. Jag brukar oftast ha en plan för vilken fart jag ska försöka hålla under ett lopp, men den här gången bestämde jag mig för att testa att springa på känsla istället. Mitt PB på halvmaran var 1:35:51 från Göteborgsvarvet 2018, så jag tänkte att jag borde landa på 1:40-1:45 om jag tog det lite lugnare än vanligt.

Foto: Stefan Lindbohm

Jag följde planen i alla fall 19 av 21 km, då jag inte kunde låta bli att trycka på de sista 2 kilometrarna när det var lättsprunget och jag fick sällskap av en löparvän från Ssideline City Run Club. Men hela loppet valde jag att ignorerade kilometertiderna som klockan gav och istället försöka ha koll på pulsen, så den låg under min tröskel. Ett upplägg som resulterade i att jag finslipade PB:t ner till 1:35:22! Oväntat och inte riktigt enligt plan, men ett kul formbesked!

8 dagar efter Stockholm Halvmarathon var det dags för Köpenhamn Halvmarathon i söndags. Gränsfall till lite för kort återhämtning mellan loppen, men jag såg till att trappa ner träningen ordentligt dagarna innan. Så pass bra att min Garminklocka berömde mig med träningsstatus ”Peaking” när jag vaknade upp på Race Day 😉  Så bra träningsstatus, bra sömn, bra löpväder… Allt stämde i söndags morse. Därför tänkte jag försöka mig på sub 1:30, vilket skulle innebära en snittfart på 4:16.

Det var riktigt trångt i startområdet och det blev lite stressigt att hinna fram till rätt startgrupp. Inte så konstigt om man kommer 10 min innan start och det är 25 000 löpare som ska starta samtidigt… Men hamnade längst bak i startgruppen för sub 1:30 tillsammans med ett gäng löparvänner från Ssideline City Run Club som skulle gå för samma tid som jag.

Startskottet gick och vi drog iväg! Trots att det fanns både officiella farthållare och ett gäng Ssideliners som skulle gå för 1:30, så valde jag att springa själv för att hitta in i loppet och slippa trängseln. Det kändes riktigt bra första 5km, som gick enligt plan med kilometertiderna: 4:11, 4:12, 4:14, 4:18 och 4:23. Det var platt och lättsprunget, men efter 7km började det redan kännas tungt i kroppen. Bestämde mig för att slå av på farten och fokusera på att hålla pulsen stabil kring 180(där jag vet att jag kan ligga och pusha under en halvmara).  Men att ligga precis kring/på sin tröskelpuls är riktig gambling, så jag visste att det fans en stor risk för att vägga om jag bara tryckte på något för mycket.

Foto: Stefan Lindbohm

När det var som tyngst kom jag ikapp min klubbkompis Inez som hade samma känsla som jag. Vi både hade gått ut för hårt och fick nu betala priset. Men vi peppade varandra att kriga på och inte ge upp, vilket gav lite ny energi att fortsätta. Det blev dock aldrig lättare utan jag fick slå av lite på farten hela loppet. Jag höll ändå ihop det någorlunda med följande 5km-splitar:

4:21, 4:32, 4:41, 4:45 och en sluttid på 1:36:21.

Exakt en minut långsammare än Stockholm Halvmarathon, trots en mycket lättare bana. Och känslan under Köpenhamn var mycket tyngre än i Stockholm med en snittpuls som var 10 slag högre. Så frågan är om jag borde ha passat på att trycka på lite extra i Stockholm när jag hade en bättre dag… 😉 Men jag får ändå vara nöjd med PB på både halvmaran och maran i år, även om jag inte har grejat måltiderna än. Det kommer fler chanser och Köpenhamn gav mersmak med sin platta bana och välarrangerade lopp. Så det kan nog bli en repris nästa år! Hur smidigt som helst att bara hoppa på snabbtåget och passa på att ha en härlig weekend i Köpenhamn.

Nu kommer jag ha fortsatt löpfokus i drygt en månad till inför Lidingöloppet och Amsterdam Marathon. Efter det kommer jag att lägga om träningen inför nästa års stora mål som är IRONMAN Kalmar!

Over & Out!

/Natta

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Frida Södermark: Mara med Klara

Inte trodde jag att det så snart efter Klaras födsel skulle bli tal om mara. Men om två veckor ganska exakt så är det dags och med ett snabbare mål...

Natalie Persson: Digitala Göteborgsvarvet & Lidingöloppet 2021

Mitt första lopp efter Swedeman skulle ha varit Göteborgsvarvet den 11:e september men bara några veckor innan loppet skulle ha blivit av kom...

Äntligen tävling Race report Ironman Finland Tahko/Kuopio

Äntligen blev det att tävla. Som jag väntat, tränat och laddat för detta lopp. Rapporten kommer någon månad sent. Jag är faktiskt nu på väg till...

paceUP! Nyhetsbrev – December 2022

Vi närmar oss årsskiftet och det gäller att göra en sista koll på budgeten för att få ut det mesta, för att sen lägga en bra grund för 2023 års...

Karo Move for a Smile

Under de senaste veckorna har Karo’iter över hela Europa aktiverat sig för att bidra till Move For a Smile. Ett event som anordnades genom Karo...

Vinnare Säsong 3, 2022

Vår tredje paceUP! säsong är över och avslutades den 30 september. I topp tre enligt bild nedan hade vi på första plats Rowan Knight från Sydney,...

paceUP! Nyhetsbrev – augusti 2022

Augusti månad och vi är tillbaka efter en välförtjänt sommarledighet 🙂 Det är nu vi förväntas vara pigga och ska kunna prestera som aldrig förr, och...

Coast to Coast USA – på cykel!

Jonas Albäck har gjort en ’Coast to Coast’ på cykel och ligger efter det etta i paceUP!s Topp 100 liga. Vi fick möjligheten att intervjua honom om...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Jenny Nae: Å-simmet

Så var året sista open water simning gjord. Den 15 september gick Å-simmet, en öppetvatten tävling där mansimmar 3300 m i Lödde Å i skåne. Denna...

Frida Södermark: Mara med Klara

Inte trodde jag att det så snart efter Klaras födsel skulle bli tal om mara. Men om två veckor ganska exakt så är det dags och med ett snabbare mål...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.