Träningsupplägg inför En Svensk Klassiker & Ironman Kalmar 2020

20 December 2019

Det stora målet nästa år är att klara av en Ironman. Men jag har även bestämt mig för att köra En Svensk Klassiker igen. Klassikern blir 4 riktigt utmanande och härliga delmål inför mot Ironman Kalmar i augusti.

Träningsupplägget kommer att se lite annorlunda ut kommande år eftersom jag flyttade upp till Åre för 3 veckor sen. Ett härligt miljöombyte som innebär att jag kommer kunna åka mycket mer längdskidor istället för löpning i vinter. I sommar lär det också bli en hel del MTB istället för att bara nöta landsvägscykling. Att få andas frisk fjälluft varje dag och kunna njuta ännu mer av snorsport och friluftsliv är så härligt!

Det är många sporter att hålla igång när man tränar inför både en klassiker och triathlon. Därför kommer jag att ha lite olika fokusperioder under året. Det naturliga fokuset i vinter blir längdskidåkning med Öppet Spår som mål. Att byta ut ett gäng löppass mot längdpass tror jag kommer boosta löpformen till våren. Med ett förhoppningsvis rekordhögt VO2max som resultat 😎. Samtidigt som det blir mycket längdskidor kommer jag behöva bygga en bra grundkapacitet för både simning och cykling. Så här kan en träningsvecka se ut nu under vintern:

  • Måndag: 40 min morgonsim & 1 h spinning på wattcykel
  • Tisdag: 10 km distanslöpning & 40 min styrka
  • Onsdag: 10 km kuperad längdskidåkning
  • Torsdag: 40 min morgonsim & 1,5 h spinning på wattcykel
  • Fredag: 30-40 min löpning på band: Intervaller 4*4 min eller ett progressivt pass & 30 min styrka
  • Lördag: vilodag eller lätt pass längdskidor/alpint
  • Söndag: 20-30 km långpass längdskidor & yoga

 

Det härliga med att träna inför både triathlonlopp och en klassiker är att man aldrig tröttnar på någon av sporterna! Grym variation som jag också tror har bidragit att jag har hållit mig skadefri de senaste 4 åren. Men ska tilläggas att jag ser till att komplettera med 1-2 h styrka och ett yogapass varje vecka året om. Många timmar träning kan man tycka, men för mig är det mer än bara träning. Det är ett intresse och en passion. Jag är också van vid att lägga mycket tid på träning med en bakgrund som handbollsspelare från jag var 10 år till 22 år. Som handbollsspelare la jag ännu mer tid på träningen med flera handbollspass i veckan, matcher varje helg, styrka, teknik, rörlighet, spänst, kondition… Ni hör ju, det byggdes en bra grund redan då ;).

Första utmaningen 2020 blir Öppet Spår i slutet av februari. Tänker mig ett likande upplägg med långpassen som jag har haft inför marathon i löpning. Det innebär att jag ökar distansen på långpassen sakta med säkert varje helg för att komma upp i 3-4-mils långpass i februari. Jag hoppas kunna slå min tid från 2017 med marginal eftersom jag har riktigt bra träningsförutsättningar på snö den här gången. Dryga 8 h tog det sist och jag hoppas kunna komma ner mot 7 h. En tid som behövs om jag ska klara herrarnas superklassikertid på totalt 20 h för alla lopp. Lyckades med Superklassikern för damer år 2017(under 24 h), så behöver en ny utmaning för att motivera mig till att göra klassikern igen 😉

Over and out!

/Natta

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Jenny Nae: Claymounthalf 27 Juni 2020

Äntligen fick jag tävla lite! Den 27 juni så körde jag och 24 andra en halvdistans triathlon på Lerberget i Höganäs. Dagarna innan var det väldigt...

Cykeläventyret från Stockholm till Jämtland Del 2

Läs del 1 HÄR Dag 3: Mora-Sveg, 140 km Jag vaknade upp till ännu en varm dag med strålande sol. Eftersom det hade börjat göra ont i knät dagen innan...

Andreas Ahlin: Tankar om sommarträningen

Eftersom säsongen 2020 ser ut att bli ett år utan tävlingar, så får man hitta på lite annat att motivera sin träning med. Har själv dragit igång och...

Cykeläventyret från Stockholm till Jämtland

Del 1: Vätternrundan blev inställd och jag ville ersätta loppet med ett ordentligt träningspass på min landsvägscykel inför Ironman Kalmar. Dessutom...

Jenny Nae: Maj

För mig har maj varit en usel träningsmånad, när min avhandling var färdigskriven så åkte jag på en förkylning när alla spänningar lagt sig....

Hälsoutmaning som stöttar elever i Uganda

Social Initiative jobbar tillsammans med företag och sociala entreprenörer för att förbättra framtiden för fler. Utifrån företagets affärsverksamhet...

2020 Q2 – Season Winners

We are happy to announce the paceUP! 2020 Q2 Season Winners! Alice Gustafsson reached over 140 000 points and took first position. Benny Eriksson...

paceUP! Nyhetsbrev Juni 2020

Newsletter in English  Snabba på och hämta en kopp kaffe - det är dags för månadens läsning från paceUP! 20 100 användare! Nu är vi över 20...

Results – The 50K Road Bike Challenge

Now we have the results from The 50K Road Bike Challenge! You can find the results HERE. As PaceUP! is moving into Europe three Belgium Cycle fans...

The 50K Road Bike Challenge

It’s time for a new challenge! The 50K Road Bike Challenge the 21st of June💥 Join the training group already today & get some inspiration from...

Jenny Nae: Claymounthalf 27 Juni 2020

Äntligen fick jag tävla lite! Den 27 juni så körde jag och 24 andra en halvdistans triathlon på Lerberget i Höganäs. Dagarna innan var det väldigt...

Frida Södermark: Passen som blir av

Det kan måhända låta klyschigt men de bästa passen är de som blir av. Så är det. För att bygga up en hållbar kropp och en långt liv. Jag går dock...

Cykeläventyret från Stockholm till Jämtland Del 2

Läs del 1 HÄR Dag 3: Mora-Sveg, 140 km Jag vaknade upp till ännu en varm dag med strålande sol. Eftersom det hade börjat göra ont i knät dagen innan...

Andreas Ahlin: Tankar om sommarträningen

Eftersom säsongen 2020 ser ut att bli ett år utan tävlingar, så får man hitta på lite annat att motivera sin träning med. Har själv dragit igång och...

Cykeläventyret från Stockholm till Jämtland

Del 1: Vätternrundan blev inställd och jag ville ersätta loppet med ett ordentligt träningspass på min landsvägscykel inför Ironman Kalmar. Dessutom...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.