Träningsupplägg inför En Svensk Klassiker & Ironman Kalmar 2020

20 December 2019

Det stora målet nästa år är att klara av en Ironman. Men jag har även bestämt mig för att köra En Svensk Klassiker igen. Klassikern blir 4 riktigt utmanande och härliga delmål inför mot Ironman Kalmar i augusti.

Träningsupplägget kommer att se lite annorlunda ut kommande år eftersom jag flyttade upp till Åre för 3 veckor sen. Ett härligt miljöombyte som innebär att jag kommer kunna åka mycket mer längdskidor istället för löpning i vinter. I sommar lär det också bli en hel del MTB istället för att bara nöta landsvägscykling. Att få andas frisk fjälluft varje dag och kunna njuta ännu mer av snorsport och friluftsliv är så härligt!

Det är många sporter att hålla igång när man tränar inför både en klassiker och triathlon. Därför kommer jag att ha lite olika fokusperioder under året. Det naturliga fokuset i vinter blir längdskidåkning med Öppet Spår som mål. Att byta ut ett gäng löppass mot längdpass tror jag kommer boosta löpformen till våren. Med ett förhoppningsvis rekordhögt VO2max som resultat ?. Samtidigt som det blir mycket längdskidor kommer jag behöva bygga en bra grundkapacitet för både simning och cykling. Så här kan en träningsvecka se ut nu under vintern:

  • Måndag: 40 min morgonsim & 1 h spinning på wattcykel
  • Tisdag: 10 km distanslöpning & 40 min styrka
  • Onsdag: 10 km kuperad längdskidåkning
  • Torsdag: 40 min morgonsim & 1,5 h spinning på wattcykel
  • Fredag: 30-40 min löpning på band: Intervaller 4*4 min eller ett progressivt pass & 30 min styrka
  • Lördag: vilodag eller lätt pass längdskidor/alpint
  • Söndag: 20-30 km långpass längdskidor & yoga

 

Det härliga med att träna inför både triathlonlopp och en klassiker är att man aldrig tröttnar på någon av sporterna! Grym variation som jag också tror har bidragit att jag har hållit mig skadefri de senaste 4 åren. Men ska tilläggas att jag ser till att komplettera med 1-2 h styrka och ett yogapass varje vecka året om. Många timmar träning kan man tycka, men för mig är det mer än bara träning. Det är ett intresse och en passion. Jag är också van vid att lägga mycket tid på träning med en bakgrund som handbollsspelare från jag var 10 år till 22 år. Som handbollsspelare la jag ännu mer tid på träningen med flera handbollspass i veckan, matcher varje helg, styrka, teknik, rörlighet, spänst, kondition… Ni hör ju, det byggdes en bra grund redan då ;).

Första utmaningen 2020 blir Öppet Spår i slutet av februari. Tänker mig ett likande upplägg med långpassen som jag har haft inför marathon i löpning. Det innebär att jag ökar distansen på långpassen sakta med säkert varje helg för att komma upp i 3-4-mils långpass i februari. Jag hoppas kunna slå min tid från 2017 med marginal eftersom jag har riktigt bra träningsförutsättningar på snö den här gången. Dryga 8 h tog det sist och jag hoppas kunna komma ner mot 7 h. En tid som behövs om jag ska klara herrarnas superklassikertid på totalt 20 h för alla lopp. Lyckades med Superklassikern för damer år 2017(under 24 h), så behöver en ny utmaning för att motivera mig till att göra klassikern igen 😉

Over and out!

/Natta

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Jenny Nae: Å-simmet

Så var året sista open water simning gjord. Den 15 september gick Å-simmet, en öppetvatten tävling där mansimmar 3300 m i Lödde Å i skåne. Denna...

Frida Södermark: Mara med Klara

Inte trodde jag att det så snart efter Klaras födsel skulle bli tal om mara. Men om två veckor ganska exakt så är det dags och med ett snabbare mål...

Natalie Persson: Digitala Göteborgsvarvet & Lidingöloppet 2021

Mitt första lopp efter Swedeman skulle ha varit Göteborgsvarvet den 11:e september men bara några veckor innan loppet skulle ha blivit av kom...

paceUP! Nyhetsbrev – November 2023

Lanseringen av paceUP! Tyskland är live och vi har tagit oss an den kanadensiska marknaden! Hela paceUP! plattformen finns nu tillgänglig på tyska...

Fånga hälsa och energi på 5 Minuter med paceUP!s populära skrivbordsträning

I dagens moderna arbetsmiljö spenderar vi allt mer tid framför våra skrivbord, och det är vanligt att bli fast i en stillasittande position under...

paceUP! Joins Hands with Karo Healthcare to Support Operation Smile’s Move for a Smile Digital Event

Since 2018, Karo Healthcare has been dedicated to supporting Operation Smile in their mission to bring smiles and hope to children born with cleft...

paceUP! och Karo Healthcare samarbetar med Operation Smile i “Move for a Smile”

Sedan 2018 har Karo Healthcare stöttat Operation Smile i deras uppdrag att ge leenden och hopp till barn födda med läpp- och gomspalt. Detta...

paceUP! PREMIUM

Launching paceUP! Premium After 5 years and more than 30,000 downloads, we proudly announce the launch of paceUP! Premium, with new functionality,...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Jenny Nae: Å-simmet

Så var året sista open water simning gjord. Den 15 september gick Å-simmet, en öppetvatten tävling där mansimmar 3300 m i Lödde Å i skåne. Denna...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.