Race Report Amsterdam Marathon

23 October 2019

Uppladdningen inför Amsterdam Marathon gick riktigt bra. PB på både Stockholm Halvmarathon & Lidingöloppet kändes som riktigt sköna formbesked. Jag har hållit mig frisk och skadefri hela året har och kunnat träna på enligt plan. Därför kändes det helt rätt att satsa på mitt A-mål i söndags.

  • A-Mål: 3 h 15 min (snittfart 4:37)
  • B-mål: 3 h 20 min
  • C-mål: Kliv Kliv, överlev och ta dig i mål! För om jag inte klarar 3:20 har jag förmodligen väggat eller fått problem med något.

Starten för Amsterdam Marathon gick 09:30 från Olympisch Stadion. Klockan ringde därför redan 06:30 för att hinna få ner den PB-avgörande frukosten: GRÖT! Kostupplägget innan ett halvmarathon eller marathon ser oftast ut så här för mig:

  • 3h innan start: gröt med banan & kaffe
  • 2h innan start: rödbetsjuice
  • 1h innan start: en banan

Min energiplan inför loppet var en gel var 5:e km (varannan med koffein). Jag hade med mig gels som skulle räcka halva loppet för att sedan nöja mig med de gels som serverades vid energistationerna.

Det fanns inga farthållare för 3:15 utan jag kunde välja på 3:10 eller 3:20. Att hänga på 3:10-gänget skulle innebära en stor risk för att vägga. 3:20  var inte ett alternativ från start eftersom jag ville försöka nå mitt A-mål så länge det kändes bra och rimligt. Jag bestämde mig därför för att springa själv och klara mig utan farthållare.

Det var riktigt trångt de första kilometrarna så det gick lite långsammare än man hade önskat… Det kanske var lika bra eftersom det är lätt att gå ut för hårt i starten av ett lopp 😉 Efter 3-4 km blev det mer utrymme och jag kunde äntligen komma in i min tänkta marafart. Efter 4 km passade jag även på att hämta fin pepp & energi från cheerzonen där ett gäng löparvänner från Ssideline City stod. De som skulle springa halvmaran startade senare på dagen så de hade tid att heja fram oss marathonlöpare.

Kilometrarna rullade på inne i stan och efter 14 km var det dags att springa ut från city och längs med floden Amstel. Det bjöds på skön underhållning med sång & musik från båtar och människor på flyboard-skor i ute på floden. Vi fick också se eliten swisha förbi på andra sidan floden.

De första 21 km kändes riktigt bra. Pulsen låg stabilt under tröskel på ca 170 och vi hade börjat springa in mot stan igen (min tröskelpuls ligger på ca 180 & maxpuls på 195). Men kring 25 km fick jag börja dra av något på farten för att hålla pulsen nere. Det började kännas som att 3:15 skulle bli tufft så jag började sikta in mig på B-målet istället. 3:20 gänget var mig redan hack i häl så jag valde att hänga på dem när de kom ikapp vid 25 km med sin stabila 4:45-4:50 fart.

25-30 km flöt på fint med 3:20-gänget. Det var riktigt skönt att slippa hålla koll på farten själv. Men vid 30 km började det hugga till i magen. Riktigt onajs känsla som var mycket värre än vanlig håll. Plockade upp en hård geltub på gatan för att ha något hårt att trycka in i handen (knep för att förflytta smärtan vid håll till handen istället) och försökte bita ihop och springa på ändå. Smärtan gick inte över så till sist fick jag släppa 3:20-gänget och sakta ner till 5-fart. Det hjälpte inte heller så jag började gå för att se om magsmärtan skulle släppa då. När det inte heller hjälpte så började jag spana efter en plats där jag kunde bryta loppet och ta mig tillbaks till målområdet. Det verkade inte som det fanns något bra sätt att ta sig tillbaka på så det var lika bra att springa vidare. Jag hade ingen koll på tiden längre utan nu handlade det bara om överlevnad fram till målgången på stadion.

Efter 40 km släppte äntligen smärtan i magen och jag kunde öka farten igen. Jag trodde att farthållarna för 3:30 hade sprungit förbi mig för länge sen, men efter 41 km kom de ikapp mig. Energin var tillbaka i kroppen så jag hängde på dem och lyckades springa in på 3:28:55 trots allt.

Att missa mitt A-mål med 14 min & B-målet med 9 min är svårt att vara nöjd med. Men i söndags fanns det inte mycket att göra åt magkrampen. Dagsformen var riktigt bra, benen var fräscha och pannbenet satt där det skulle. Jag är ändå nöjd med att jag genomförde loppet och tog mig i mål. Ett marathon är lååångt och det är mycket som kan hända med kroppen under 42 km.

Årets sista utmaning är genomförd och nu väntar en lugnare period med fokus på triathlonträning istället för lopp. Eftersom det blir en flytt upp till Åre i vinter, så kommer det också att bli en hel del längdskidåkning och alpint. Det ryktas om att längdskidåkare har de bästa VO2max-siffrorna… Därför tror jag inte att det skadar att byta ut ett gäng löppass mot längdskidor ;). Nästa utmaning är passande nog Vasaloppet också. Fortsättning följer på skidkarriären….

Over & Out!

/Natta

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Lisa springer vidare som världsrekordsinnehavare

LLSSWR- Lisaleendet ska slå World Record  Det finns ton av fiskar i vattnet . Lisa, se dig själv slå världsrekordet. 74,156 km. Lisa världsrekordet...

Jenny Nae: Claymounthalf 27 Juni 2020

Äntligen fick jag tävla lite! Den 27 juni så körde jag och 24 andra en halvdistans triathlon på Lerberget i Höganäs. Dagarna innan var det väldigt...

Andreas Ahlin: Tankar om sommarträningen

Eftersom säsongen 2020 ser ut att bli ett år utan tävlingar, så får man hitta på lite annat att motivera sin träning med. Har själv dragit igång och...

Cykeläventyret från Stockholm till Jämtland

Del 1: Vätternrundan blev inställd och jag ville ersätta loppet med ett ordentligt träningspass på min landsvägscykel inför Ironman Kalmar. Dessutom...

Jenny Nae: Maj

För mig har maj varit en usel träningsmånad, när min avhandling var färdigskriven så åkte jag på en förkylning när alla spänningar lagt sig....

Hälsoutmaning som stöttar elever i Uganda

Social Initiative jobbar tillsammans med företag och sociala entreprenörer för att förbättra framtiden för fler. Utifrån företagets affärsverksamhet...

2020 Q2 – Season Winners

We are happy to announce the paceUP! 2020 Q2 Season Winners! Alice Gustafsson reached over 140 000 points and took first position. Benny Eriksson...

paceUP! Nyhetsbrev Juni 2020

Newsletter in English  Snabba på och hämta en kopp kaffe - det är dags för månadens läsning från paceUP! 20 100 användare! Nu är vi över 20...

Results – The 50K Road Bike Challenge

Now we have the results from The 50K Road Bike Challenge! You can find the results HERE. As PaceUP! is moving into Europe three Belgium Cycle fans...

The 50K Road Bike Challenge

It’s time for a new challenge! The 50K Road Bike Challenge the 21st of June💥 Join the training group already today & get some inspiration from...

Lisa springer vidare som världsrekordsinnehavare

LLSSWR- Lisaleendet ska slå World Record  Det finns ton av fiskar i vattnet . Lisa, se dig själv slå världsrekordet. 74,156 km. Lisa världsrekordet...

Jenny Nae: Claymounthalf 27 Juni 2020

Äntligen fick jag tävla lite! Den 27 juni så körde jag och 24 andra en halvdistans triathlon på Lerberget i Höganäs. Dagarna innan var det väldigt...

Frida Södermark: Passen som blir av

Det kan måhända låta klyschigt men de bästa passen är de som blir av. Så är det. För att bygga up en hållbar kropp och en långt liv. Jag går dock...

Cykeläventyret från Stockholm till Jämtland Del 2

Läs del 1 HÄR Dag 3: Mora-Sveg, 140 km Jag vaknade upp till ännu en varm dag med strålande sol. Eftersom det hade börjat göra ont i knät dagen innan...

Andreas Ahlin: Tankar om sommarträningen

Eftersom säsongen 2020 ser ut att bli ett år utan tävlingar, så får man hitta på lite annat att motivera sin träning med. Har själv dragit igång och...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.