Natalie Persson: Fjällmaratonveckan 2021

9 August 2021

Bor man i Åre och är löpare så är det givet att hänga hela Fjällmaratonveckan i byn. Vilken löparfest det har varit hela veckan! Så kul med massa sköna löpare på plats i byn, roliga event och utmanande lopp.

Men en vecka kvar till mitt huvudmål i år, Swedeman, så valde jag att fokusera på loppen i början av veckan för att hinna ladda om batterierna ordentligt. Salomon 27K var det enda loppet jag var anmäld till i år men det råkade bli något lopp till 😅.

Race Report Salomon 27K

Salomon 27K är det enda loppet från Fjällmaratonveckan jag har sprungit tidigare. Både 2019 & 2020 så det skulle bli kul att köra en favorit i repris! I år var det dock en helt nya bana i omvänd riktning från tidigare. Lyxen med att bo i Åre är att man kan passa på att testspringa banorna inför loppen. Det passade vi på att göra 2 veckor innan Salomon 27K. Banan kändes snabb och fin då. Vi sprang den på strax under 3h på träning så jag visste att det fanns en hel del tid att kapa när nummerlappen skulle sitta på.

Race Day

Det var ca 15 grader och lite moln så vädret gick inte att klaga på i lördags. Kroppen kände pigg och jag var laddad för start. Målet då? Köra så hårt som möjligt i en fart/puls som skulle hålla i ca 2h 30min till 2h 45min.

 Foto: Kajsa Ahlin

Starten i år var riktigt tufft. Rakt uppför skidbacken i Välliste. En start som passar mig då backe med många höjdmeter är min styrka. Jag hade en bra start upp till toppen av Välliste och låg ca 7a: enligt några i publiken. På vägen utför första toppen blev jag akut kissnödig så det fick bli en snabb kisspaus. Jag fick springa och hålla mig ett bra tag då jag inte tyckte att det var läge att sätta sig och kissa på det öppna fjället med fotografer överallt 😂, men till sist hittade jag en lite buske. Då jag är relativt ny på traillöpning(körde mina första lopp 2019 (Salomon 27K & Davos Alpine Marathon), så har jag inte så vass utförsteknik än. Därför ledde kisspausen och en lång utförssträcka till att jag tappade ett gäng placeringar.

Dags för fjäll nr.2: Grofjället! Jag kände mig fortsatt pigg och trippade på uppför fjället. Efter ca 14km började jag få problem med håll och plockade därför upp första bästa vassa sten på marken. Att hålla hårt i en vass sten är ett gammalt trick som jag tycker fungerar ganska bra mot håll. Man flyttar smärtan från magen till handen. Men jag fick dra ner på tempot något för att det inte skulle kännas värre. Jag hade svårt att få i mig mina gels nu, men lyckades iaf få i mig den sportdryck jag hade med mig.

Sista fjället att besegra var Hållfjället. Ironiskt nog hade jag fortfarande håll där 😆. Men det gick att springa på i ett något långsammare tempo. Jag visste att när vi väl var på toppen väntande 8 lättlöpta kilometer utför så det var bara att bita i. Jag lyckades gasa på rätt bra utför och fick springa om ett gäng trötta herrar. Alla damer framför mig verkade gå starkt eftersom jag inte lyckades komma ikapp någon av dem.

Efter 2h & 38min fick jag äntligen springa i mål i Ottsjö. Efterlängtat! En tid som jag hade hoppats på men som ”bara” räckte till en 19:e plats då det som sagt var många starka damer i år. Superfin bana och riktigt härlig dag i Södra Årefjällen!

Vertical K

Eftersom backe är min styrka så kunde jag inte stå emot att anmäla mig till Vertical K som gick i tisdags. Med bara två vilodagar efter Salomon 27K var jag dock osäker på om benen var redo för en ny utmaning.

Vertikal K är en bana på 5km som har härliga 1000 höjdmeter. Start Åre Torg och mål uppe på toppen av Åreskutan. En mjölksyrafest som heter duga! Jag hade redan sprungit vertikalen 3 gånger under sommaren som träning så jag visste vad jag gav mig in på… Men jag hade aldrig sprungit den som lopp så det skulle bli intressant att se om ett gäng starka damer kunde pusha mig till en snabbare tid. Bara en vecka innan loppet lyckades jag springa Vertikalen under 1h för första gång, på drygt 56min. Därför hoppades jag kunna kapa ännu någon minut på den tiden med nummerlappen på.

Foton: Fjällmaraton (Jag & Maria är taggade innan start)

Riktigt inspirerande start på Åre Torg med massa publik och starka trailöpare som Ida Nilsson och Emelie Forsberg på plats. Det var ett väldigt bra beslut av Fjällmaraton att låta oss damer starta en egen tid eftersom det blir trångt på vertikalen tidigt. Bara efter någon minuts löpning kommer man till de första repen/stegen så jag visste att det var viktigt att trycka på från start för att slippa hamna i kö där. Jag fick en ok start men det blev ändå lite kö med ca 10–12 damer framför mig. När vi hade tagit oss uppför första repdelen väntade en lång skidbacke så där spred startfältet ut sig bättre.


Foto: Träna Trail

 

Det var riktigt kul att springa på hemmaplan då det var många vänner som hejade på längst med banan! Även om jag knappt såg vilka ni var (p.g.a. fullt upp med att hantera mjölksyra i hela kroppen 😂) så gav hejaropen massa extra energi!

Jag matade på i en fart som var hanterbar och vågade knappt kolla på pulsen. Lyckades springa om några tjejer de sista 2km och sprang i mål på 55:38. Finslipade mitt tidigare PB med ca 1min och gick i mål på en 10:e plats, så riktigt nöjd med det! Tror helt klart att det finns mer tid att kapa till nästa sommar efter ännu ett år i Åre.

Foto: Niclas Sjögren

 

Ottsjö 8K

Igår var det dags för ännu en löparfest ute i Ottsjö. Både Sprinten och Ottsjö 8K skulle gå på eftermiddagen/kvällen. Vi var några som åkte dit för att kolla på sprinten och springa Ottsjö 8K. Målet var att göra något som jag aldrig tidigare gjort, springa med nummerlapp utan att pusha. Jag lurade med mig min vän Niclas på samma upplägg också. Planen höll hyfsat bra och jag höll igen på farten. Eftersom det bara var 9 dagar kvar till Swedeman ville jag inte slita på kroppen något i onödan.

Superfin bana och ännu en härlig löpardag under Fjällmaratonveckan!

Foto: Fjällmaraton

Formtoppning & fystester Swedeman

 Nu sitter jag på tåget ner till Eskilstuna/Stockholm för att träffa familj, vänner och köra fystester hos Aktivitus. Jag kör både cykel och löptester på tisdag för att ha färska värden/siffror att använda mig av under Swedeman nästa helg 🤓. Det ska bli spännande att se om sommarens träning har förbättrat mina trösklar och VO2max. Annars återstår bara några korta sköna & träningspass för att formtoppa sista veckan.

HÄR finns en länk till er som vill följa Swedeman nästa helg.

Over & out

/Natta

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Sommarens Nyhetsbrev 2024

Sommaren är här och det betyder att det är dags att kicka igång massor av spännande utmaningar! På paceUP! är vi supertaggade över att företag,...

Viktig uppdatering: Ändringar i API för att anpassa paceUP! till Garmin

Kära paceUP! Användare, Vi kontaktar er för att informera om viktiga ändringar gällande vår integration med Garmin. Garmin har meddelat ändringar i...

Urgent Update: API Changes Required for Garmin Integration

Dear paceUP! Users, We are reaching out to inform you of important changes regarding our integration with Garmin. Garmin has announced modifications...

paceUP! Nyhetsbrev – Februari 2024

Träningsåret har rivstartat på paceUP! och vi är redan inne i februari. Med nya kunder och nya välgörenhetssamarbeten känner vi oss övertygade om...

paceUP! Nyhetsbrev – November 2023

Lanseringen av paceUP! Tyskland är live och vi har tagit oss an den kanadensiska marknaden! Hela paceUP! plattformen finns nu tillgänglig på tyska...

Uppdatering

Dags för en liten notering igen. Efter nytt jobb 2018 blev träningen lidande men ur det perspektivet blev pandemin en räddning. 2020-2021 blev det...

30 minuter om dagen med paceUP! är allt som behövs

Att träna 30 minuter om dagen är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden motion kan bidra till att minska risken för...

Lisa springer vidare med en smile and wave festival och vmkvartett

Vi gjorde ett val! Vi skapade vår Smile and Wave festival! I la France och vi kan i Cannes. Nu spelas den ärliga, roliga och häftiga film upp om hur...

Loulou Eriksson: Mina bästa lyssnartips för promenaden

Jag har aldrig varit bra på att lyssna på radion hemma. Man förflyttar sig hela tiden och om radion står på får jag svårt att hålla ordning på...

Lisa springer vidare med Stockholm ❤ Lisahjärtat

Mina tankar som jag skrev för exakt en vecka sedan. Efter en måndag ute i naturen, som jag aldrig berättade om att jag publicerat får ni gärna läsa...

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.