Race Report BAMM 2019

by

21 August 2019

När backträningen ändå var gjord inför Swiss Alpine Marathon, varför inte prova på en till löputmaning över bergstoppar‽ Det var ändå dags för lite semester, så jag och Stefan drog till Riksgränsen för att ta oss an BAMM2019!

BAMM (Björkliden Arctic Mountain Marathon) är 2 dagars fjällorientering i tvåmannalag(herr/dam/mix), där man kan välja mellan 3 distanser: 30km, 50km eller 70km med övernattning på fjället.

Eftersom det var första gången vi tog oss an det här loppet, så kändes 30km som en rimlig start. Det ska tilläggas att det är 30km fågelvägen, rakt över ett gäng bergstoppar på 900-1100 höjdmeter… Fördelen med 30-klassen var att vi slapp springa med tält och sovsäck, som vi fick transporterat till nattlägret. Till skillnad från 50 & 70-klasserna som fick bära all sin utrustning. Men det var ändå en hel del grejer att springa med från den obligatoriska packlistan. Allt ifrån liggunderlag och gaskök till underställ och vantar.

Dag 1

Starten gick 9:00 från Riksgränsen i fredags och vid vår första kontroll väntade ett bergspris för de lag som kände sig manade att trycka på från start. Vi tänkte satsa på det i mixklassen, men lyckades inte ta den snabbaste vägen för en bra position vid starten. Istället hamnade vi i ett långt lämmeltåg av löpare… En riktigt tuff start med nästan 400 höjdmeter rakt upp. Väl uppe på toppen var det dags att navigera sig vidare till nästa kontroll. Här lyckades vi inte med något optimalt vägval, därför det blev längre än vi hade tänkt och vi tappade en hel del tid.

Fjällorientering skiljer sig helt klart från skogsorientering med mycket större avstånd och terräng som är svårare att läsa från kartan. Gigantiska berg VS små stenar i skogen som annars brukar synas på kartan. Efter vår första omväg lyckades lagets GPS (Stefan) få till bättre och bättre vägval. Jag ska se till att lära mig orientering till nästa år så jag kan bidra med lite mer än att agera skalmanklocka med mat och dryck 😉

Sedan väntade ännu en riktigt tuff klättring upp till 1000 m ö h. Många hade det tufft här och det blev delvis riktigt brant och en del klättring… Men vi tog oss upp och som belöning väntade utförslöpning fram till nattlägret med saft & bulle i mål. Det har nog aldrig smakat så bra som efter en tuff dag på fjället!

Raggardusch i en iskall sjö, 2 vändor frystorkad mat och chill i lägret var riktigt välbehövligt. Till kvällen blev det lite extra underhållning med en trubadur på plats i lägret, en trevlig överraskning för att fira BAMM:s 25 års-jubileum. Tyvärr drog en regnskur in lagom till underhållningen, men vi kunde sitta och njuta i vårt tält av den mysiga avslutningen på dagen.  Totalt blev det 19km (fågelvägen var 13km) dag 1 för oss med 1200 härliga höjdmeter.

Dag 2

Jaktstarten för BAMM 30 gick 8:40 nästa dag, men vi missade den med 3min efter att ha gått i mål 1 h & 3 min efter det ledande laget dag 1. Det fick bli masstart med majoriteten av lagen 9:40. Något som dock var positivt med det var att vi hann se hur lagen innan oss tog sig an första utmaningen från nattlägret, en stor fors. Efter att ha sett ett gäng varianter, så verkade det bästa vara att bara springa rakt igenom forsen, istället för att hoppa på stenar över.

Vi fick en ganska bra start och tog många bra vägval som ledde till att vi började avancera i loppet. Dag 2 bjöd på, precis som dag 1, riktigt utmanande bergstoppar, men även en ganska utmanande fors som vi behövde ta oss över 2 gånger. Totalt blev det 21 km (17 km fågelväg) löpning/bergsbestigning, 1100 höjdmeter dag 2. Och vi lyckades gå om 3 lag i mixklassen!

På riktigt trötta ben sprang vi till sist in på en 13:e plats av 44 lag. Helt klart en godkänd debut, även om vi hade nog hoppats på åtminstone topp 10. Det var innan vi visste hur tufft loppet var. Jag skulle absolut göra om det men det lär bli en hel del vändor i Hammarbybacken även nästa sommar innan dess… Jag borde även lära mig navigera lite bättre, som tur var körde jag med en gammal orienterare den här gången 😉 Nästa år kanske det blir revansch på BAMM 30 eller så vågar vi testa på BAMM50…

Over & Out

 

/N

 

0 Comments

Submit a Comment

Please Login to Comment.

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.